Historisk arkiv

Den vanskelige friheten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Frp kan ikke friste bøndene med skattelette når de ikke får igjen noen inntekt å skatte av. Av Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen

Av: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen

Norsk landbruk har en kontrakt med samfunnet om blant annet å produsere helsemessig trygg kvalitetsmat, levende bygder og kulturlandskap. Når dette skjer i et høykostland med vanskelige produksjonsforhold, stiller samfunnet opp med importvern og økonomiske virkemidler som motytelse for å få godene produsert. Fremskrittspartiet (Frp)vil avvikle importvernet. I tillegg kutter de 6,7 milliarder kroner til det aktive jordbruket i sitt alternative budsjett for 2007. Det er to tredeler av jordbrukets samlede nettoinntekt – som en start på en gradvis avvikling. De vil fjerne alle konsesjonsbegrensninger, alle prisreguleringer, alle markedsreguleringer, og jordvernet må ikke komme i vegen for samfunnsutviklingen.

Tapsbringende ”frihet”
Frp vil ”slippe bonden fri”. I virkeligheten vil de avvikle landbrukspolitikken. Og hvem setter pris på en frihet de taper penger på?

Enkelte mener det er på tide å la Frp få teste ut om de duger i regjering. Jeg er helt uenig. Landet har ikke råd til å starte et slikt storskalaforsøk når resultatet er gitt: En omfattende avvikling av landbruket som ikke lar seg reversere eller rette opp etterpå. Dette kan bare kalles uansvarlig. Frp har riktignok satt av 1 milliard kroner i omstillingsstøtte til dem som avvikler, og viser til at skattene reduseres med Frp.

Men for å få glede av skattelette må du ha en inntekt å skatte av.

Uten konsekvensvurdering
På et debattmøte i Hå kommune på Jæren, ble Frp-formann Siv Jensen spurt om partiet hadde vurdert konsekvensene av sine forslag for de som er i næringen, som har investert kapital og en framtid i jordbruket. Jensen svarte at det hadde de ikke.

Frp vil altså gjennomføre den i særklasse mest radikale avviklingen av virkemidler overfor jordbrukssektoren noe parti har foreslått. Og de har ikke vurdert konsekvensene! Hun fikk hjelp av bønder som tenkte litt høyt om sin egen inntektssituasjon, med bakgrunn i det de hadde hørt. Jensen svarte med å vise til at Frp ville sørge for så mye energiproduksjon at strømmen blir billig, og at renta ville bli lav med Frps politikk.

Om strømmen var gratis og renta null - hvilket selvsagt ikke vil skje – utgjør det for jordbruket bare omtrent en fjerdedel av det Frp vil kutte jordbrukets inntekter i 2007, Siv Jensen.

Frp uten importvern
For Jensen er det et mål å avvikle importvernet for jordbruksvarer. Importvernet er en bærebjelke i landbrukspolitikken for en hjemmemarkedsorientert næring i et høykostland med vanskelige produksjonsforhold. Virkemidlene i nærings¬politikken er nødt til å ta hensyn til den enkelte nærings, og de enkelte markeders særtrekk, for å være effektiv. Det handler i bunn og grunn om alle lands rett til å produsere mat til egen befolkning.

Formelt gir Frp støtte til den norske forhandlingsstrategien i WTO. Men Frp må forstå hvilket signal det sender til våre forhandlingsmotparter i WTO når Norges nest største parti flagger at det er et mål å avvikle importvernet. Og de må være ærlige på hvilke konsekvenser en slik endring ville få. De som vil tjene på at Norge bygger ned importvernet for jordbruksvarer er først og fremst de store eksportørene i USA, Brasil og EU.

Det vil definitivt ikke gi et fortsatt aktivt landbruk over hele landet, slik det har vært bred politisk enighet om i Norge. Norsk matproduksjon blir betydelig redusert og Norge vil gro igjen. Og det er å føre folk bak lyset dersom vi later som at de kan få norsk lønnsnivå og portugisisk prisnivå på matvarer. Eurostat dokumenterer at prisnivået på norske tjenester generelt ligger 46 prosent over EU-gjennomsnittet.

Regjeringen vil ta ansvar
Regjeringen vil videreutvikle jordbruket og legge grunnlag for fortsatt bærekraftig utnytting av naturressursene landbruket rår over. Vi vil legge grunnlaget for trygg matproduksjon, nye tjenester og opplevelsesmuligheter, økologisk mat, bioenergi, grønn omsorg, skape attraktive reisemål for turistnæringen osv. Vi vil hindre at distriktene avfolkes og Norge gror igjen. Vi vil ta Norge i bruk. Bare 3 prosent av landet er jordbruksareal. Og vi vil behandle de som er i sektoren på en ansvarlig måte.

Å ta fra folk to tredeler av inntekten på ett år er selvsagt uansvarlig. De som leverer godene til samfunnet må oppleve at vi holder vår del av kontrakten. Frp vil ikke. Og om de sier de vil, bare på en annen måte, så tar de feil.

Frps landbrukspolitikk vil kort og brutalt rasere jordbruket – uansett hva Siv Jensen sier.