Historisk arkiv

Tale: Mattrygghetsundersøkelsen 2007

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Statssekretær Ola T. Heggem

Norsk landbruk lever av å levere trygg mat
Det å produsere trygg mat er og skal være prioritet nr 1 for norske bønder.

Mister vi tillit i markedet, mister vi også et av våre fremste og sterkeste konkurransefortrinn.

Denne tilliten er også helt avgjørende for at vi skal ha legitimitet for et norsk landbruk i hele landet, produsert på ”den norske måten”.

Grunnlaget for trygg mat starter på gården.

Ute på gården, hos produsentene, er det de siste årene gjort mye for å kvalitetssikre produksjonen gjennom Kvalitetssikringssystemet i landbruket (KSL). Norge er det eneste landet i verden hvor produsentene sjøl har iverksatt et eget kvalitetssikringssystem. 

I år er dette arbeidet ytterligere styrket ved at sekretariatet for kvalitetssikringssystemet er slått sammen med Matmerk til en felles stiftelsen under navnet KSL Matmerk som skal arbeide med kvalitetsstyring, kompetanse og synliggjøring av konkurransefortrinn og opprinnelse overfor forbruker og marked.

Det er ikke tvil om at fjorårets E.coli-sak satte hele verdikjeden av norske aktører i matbransjen på en hard prøve. Dette har nok bidratt til det siste årets økte bekymring for maten som vi har sett i Trygg Mat - undersøkelsen.

Evalueringsutvalget leverte en grundig og god rapport om alle sider av E.coli-saken i desember i fjor. Mattilsynet gikk umiddelbart i gang med å følge opp hovedanbefalingene i rapporten.

I tillegg har matdepartementene iverksatt et prosjekt som har som mål å etablere et system for elektronisk sporing av matkjede-informasjon. Aktører langs hele verdikjeden er representert, og jeg har store forventninger til resultatet av dette prosjektet.

Mattrygghetsundersøkelsen viser også at folk i for stor grad bekymrer seg over elementer ved maten som vi har god kontroll på i Norge gjennom bl.a. overvåkningsprogrammer, og som det er liten risiko for å få helseskader av for gjennomsnittsbefolkningen i Norge. Dette gjelder blant annet:

  • hormoner 
  • skrapesyke 
  • kugalskap 
  • mat med radioaktiv stråling
  • tilsetningsstoffer

Her er det fortsatt et informasjonsbehov! Matdepartementene er derfor opptatt av at Matportalen er en viktig informasjonskanal, og det er gledelig at den har stadig økende besøkstall. Det er en utvikling vi mener må styrkes ytterligere fremover, ikke minst også fordi det fortsatt er så mange som ønsker mer offentlig informasjon om mattrygghet (83 prosent).

Aktørene i matvarekjeden må også ta ansvar for å informere tydeligere og balansert.

Mattrygghetsundersøkelsen viser en viss bekymring for dyrevelferden.  LMD håper dette vil avta nå som en ny og moderne dyrevernlov om kort tid sendes ut på høring, og legges fram for Stortinget til høsten.

Opprinnelsesmerking og matglede
En annen ting jeg har lyst å trekke frem erat hele 71 prosent synes det er viktig å kjenne opprinnelsesstedet for kjøtt, noe vi i LMD selvsagt synes er gledelig da vi har mye godt og smakfullt kjøtt å by på her i landet.

Mattilsynet
Som administrativt ansvarlig departement er vi glade for den fortsatt høye tilliten til Mattilsynet. Hele 85 prosent sier de har stor tillit til Mattilsynet - 3 prosentpoeng ned fra i fjor.

Forbrukerrettingen av matpolitikken i matdepartementene fokuserer blant annet på å opprettholde høy tillit til matforvaltningen i befolkningen - undersøkelsen tyder på at vi klarer dette! 

Tilliten til Mattilsynet er fortsatt gledelig høy. Men vi skal være på vakt. Vi må hele tiden pleie både tillitsforholdet mellom myndigheter og publikum, og vi må sørge for at vi er tilliten verdig.