Historisk arkiv

NordGen - nytt nordisk kunnskapssenter for genressurser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Redegjørelse til Nordisk Råd om etablering av Nordisk Genressurs Senter

Av: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen

Etter anbefaling fra de nordiske ministrene for fiskeri, jordbruk, livsmidler og skogbruk vedtok de nordiske samarbeidsministrene på møte den 5. september 2007, å opprette Nordisk Genressurs Senter (NordGen).
 
Dette er et nytt nordisk kunnskapssenter som samler kompetansen i de eksisterende nordiske organer innenfor det nordiske genbankssamarbeidet - Nordisk genbank, Nordisk genbank – husdyr og nettverkssamarbeidet i Nordisk skogbruks frø- og planteråd.  Over Nordisk Ministerråds budsjett er det for 2007 avsatt 13,807 mill danske kroner til genbanksamarbeid.

På Sommermøtet i Bjørneborg hvor vi behandlet saken, oppnevnte vi et interimsstyre som trådte i funksjon umiddelbart for å forberede oppstarten av den regulære driften i NordGen fra 1. januar 2008, med hovedsete i Alnarp i Sverige.

Det er nå tilsatt direktør. Jessica Kathle er den erfarne og dynamiske nye direktøren for Nordgen. Hun har en solid faglig bakgrunn med doktorgrad i husdyrfag. Hun har hatt ledende administrative oppgaver både ved Universitetet i Oslo og Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås. Jeg er glad for at det har vært stor interesse for å bygge opp om den nye institusjonen og at en så velkvalifisert direktør er ansatt.

Interimsstyret er nå i gang med å utvikle organisasjonsplanen i samarbeid med den nye direktøren, de ansatte og med Nordisk ministerråd.

Genetiske ressurser er grunnleggende for videreføring av alt levende biologisk materiale. Uten variasjon blir det ingen framgang i avl og foredling. Uten tilgang til genetiske ressurser vil vi stå dårligere rustet til å tilpasse planter og dyr til nye vekstforhold, klimaendringer, nye og endrede plante- og dyresykdommer, øke produksjonen eller møte nye miljøkrav eller forbrukerønsker.

Med opprettelsen av NordGen har vi gjort et framtidsrettet grep for å sette oss bedre i stand til å ta vare på den genetiske variasjonen hos planter og dyr. Det er avgjørende for framtidas avls- og foredlingsarbeid og for matvaresikkerheten. Dette gjør vi ved å samle og videreutvikle det nordiske samarbeidet om bevaring og bærekraftig bruk av genressurser og biologisk mangfold i en institusjon. Denne institusjonen skal i vareta et helhetsperspektiv og synliggjøre betydningen av bevaring og bærekraftig bruk av genressurser og biologisk mangfold i Norden.  


NordGen er en nyskaping og en videreutvikling av et enestående samarbeid innen Norden for ta vare på genetiske ressurser og sikre en bærekraftig forvaltning av disse.

Det mest omfattende arbeidet startet med opprettelsen av Nordisk genbank nær tretti år tilbake. Da gikk de nordiske land sammen om innsamling og sikring av mat- og fôrplanter i en felles nordisk genbank. Det vakte internasjonal oppmerksomhet. Nordisk genbank ligger i Alnarp i Sverige, men har sine samlinger i flere nordiske land. Det organiserer arbeidet for ulike planteområder i nordiske faggrupper og samarbeider nært med nasjonale program i de enkelte land. I tillegg har Genbanken ledet utviklingsprosjekter i Afrika og andre deler av verden. Nordisk Genbank har oppnådd stor internasjonal anerkjennelse for sin kompetanse på genbanksdrift. Norge har inngått avtale med Nordisk Genbank om å stå for den daglige driften av Svalbard globale frøhvelv som skal åpnes i februar neste år og lagre frø fra hele verden.

Virksomheten ved Nordisk genbank husdyr - NGH - er etablert senere og har vært rettet mot kompetanseutvikling i Norden og Baltikum, samfunnskontakt og et bredt anlagt nordisk samarbeid om bærekraftig forvaltning og bruk av husdyrgenetiske ressurser bl.a. med databaseoppbygging og utvikling av verktøy for avlsarbeid.

Nordisk Skog- og Frøplanteråd har vært en nordisk møteplass gjennom 37 år for å fremme og forbedre tilgangen på godt frø- og plantemateriale, og ved å bidra til god planteproduksjon og gode foryngelsesmetoder som baserer arbeidet på årlige konferanser. For ti år siden organiserte rådet også nettverksamarbeid om skogtre-genetiske ressurser.

Både Nordisk Genbank og Nordisk Skog- og Frøplanteråd er organisert som nordiske prosjekter, og for tiden ligger begge sekretariatene i Norge.

Det nordiske samarbeidet som gradvis ble utviklet innen de tre sektorene hadde ansvar for mange likeartede oppgaver, samtidig som nye behov og oppgaver av tverrfaglig karakter meldte seg. Det er bl.a. oppfølging av internasjonale avtaler og forpliktelser omkring bevaring og bruk av biologisk mangfold og genetiske ressurser. I evalueringen av det Nordiske skog- og jordbruksprogrammet i 2003 ble det foreslått organisasjonsendringer og opprettelse av en felles institusjon som samlet de nordiske genbevaringsorganene.

Dette ga opptakten til et utfordrende reformarbeid for å konsolidere ressursene i en robust organisasjon som ville være bedre i stand til å løse oppgaver og ta opp nye utfordringer og oppgaver. Dette har involvert tre sektorer, fire nordiske genressursorganisasjoner og fem land, og det har tatt tid å komme fram til felles forståelse av behov og samling om løsninger.

På Nordisk ministermøte i Bjørneborg i juni i år ble det så vedtatt å anbefale å etablere NordGen og vi har arbeidet fram en felles forståelse av de bærende prinsipper som denne institusjonen skal bygge på.

NordGen skal ivareta en fireleddet oppgave:

  • NordGen skal bevare og videreføre kjerneaktivitene som Nordisk genbank, Nordisk genbank husdyr og det nordiske skognettverket har arbeidet med over mange år, og som er grunnlaget for den nordiske suksesshistorien innen genbevaring- og informasjonssamarbeid.
  • NordGen skal styrke samarbeidet med de nasjonale programmene. Den skal bidra til økt koordinering - også mellom sektorene - og utvikle og styrke nordisk samarbeid om tverrsektorielle oppgaver og derigjennom oppnå økt nordisk nytte.
  • NordGen skal også ivareta og videreutvikle den internasjonale posisjonen som er opparbeidet av de nordiske organisasjonene innen sine sektorer, og ta opp nye oppgaver i forlengelsen av dette etablerte internasjonalt engasjementet – og på nye områder.
  • NordGen har driftsansvar for Svalbard Globale Frøhvelv og blir dermed også helt sentral i det globale genressursarbeidet.

Mitt mål er at vi med konsolidering av det nordiske genressursarbeidet og etableringen av NordGen nå skaper en nordisk institusjon som vil være en synlig premissleverandør i samfunnet og som kan ta en ledende rolle også internasjonalt i identifiseringen av nye oppgaver. Sentrale oppgaver vil være utvikling av bærekraftighetsbegrepet og oppnåelse av internasjonale mål om bevaring biologisk mangfold og trygging av matsikkerhet.