Historisk arkiv

Tale: Slik kan regjeringen sin Handlingsplan Begeistre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Begeistringskonferansen Inn på Tunet

Av: Statssekretær Ola T. Heggem

Kjære forsamling!

Jeg er begeistret over å være her på denne Begeistringskonferansen.

Inn på tunet er et av regjeringens mest prioriterte satsingsområder innenfor ny næringsutvikling i landbruket.

For å holde meg til dagens tema så vil jeg si at ”Inn på tunet”:

  • Begeistrer brukerne av tilbudene 
  • Begeistrer bøndene som ser at de tilbyr noe av stor verdi
  • Begeistrer byråkrater som ser at det de har vært med å lage et tilbud som virker
  • Begeistrer oss politikere som også ser at dette er et ”vinn vinn –tilbud” der både de som etterspør- og de som tilbyr tjenester er vinnere.  

Det er normalt sett en utfordring å Begeistre når man holder foredrag om offentlige planer…….men jeg håper at vår nye nasjonale Handlingsplan for Inn på tunet i alle fall slår an i denne forsamlingen. 

Som representant fra Landbruks- og matdepartementet vil jeg først gi dere en rask oppsummering av regjeringens landbrukspolitikk.

Regjeringens landbrukspolitikk 
Regjeringen har som mål å sikre et levende landbruk over hele landet og en variert bruksstruktur med en klarere distriktsprofil.  

Opprettholdelse av et størst mulig produksjonsvolum i verdikjeden for matproduksjon er en helt grunnleggende forutsetning for å nå målene i landbrukspolitikken. - Også målsetningene om å opprettholde kulturlandskapet og å utvikle grønne tjenester som ”Inn på tunet” - tilbud.

Det er derfor vi føre en politikk som sikrer en variert bruksstruktur, med vekt på å bedre rammebetingelsene til den store andelen av gårdsbruk som står for den største delen av råvareproduksjonen.

Regjeringen ønsker å utnytte landbrukets ressurser til beste for storsamfunnet. Derfor satser vi spesielt på ”Inn på tunet”

Med landbrukets ressurser som utgangspunkt har vi spesielt gode muligheter til å produsere unike tjenester til samfunnet. En levende gård gir et mangfold av muligheter, aktiviteter og meningsfylte arbeidsoppgaver.  Ingen tilbud er like, alle kan skreddersys. Landbruket har tilbud som når ut til hele samfunnet, som eksempel kan nevnes:

  • Samfunnsgoder som rekreasjon og opplevelser i kulturlandskapet. 
  • Tjenester og produkter innenfor bygdeturisme
  • Opplæringstilbud for skolebarn
  • Arbeidstrening for spesielle brukergrupper
  • Helsefremmede tiltak 

Tilbud som kan være viktig for et samfunnet som har en rekke uløste oppgaver foran seg.  Min påstand er at gården kan dekke nødvendige behov i et samfunn der flere og flere, i alle aldre, trenger rehabilitering fra sykdommer, tilpasset opplæring, eller noe så enkelt som leter etter meningen med livet og tilhørighet i samfunnet.

Nasjonal handlingsplan for Inn på tunet
Innovasjon Norge og en egen rådgivende gruppe har, på oppdrag fra LMD og avtalepartene i jordbruksoppgjøret, har laget en nasjonal handlingsplan for Inn på tunet. 

Handlingsplanene omfatter aktiviteter som, i stor grad, bør løses nasjonalt.

Fylkene kan enten lage egne handlingsplaner for Inn på tunet, eller de kan inkludere satsingen i sine regionale strategier for næringsutvikling. 

Jeg anbefaler det første, da en handlingsplan for Inn på tunet bør utarbeides i samarbeid med aktører som arbeidsmarkedsetaten, utdanningsmyndighetene og helse- og sosialetaten.

Regionalt og lokalt samhandles det tverrfaglig om Inn på tunet. Det er variasjon mellom fylkene i hvor stor grad en har prioritert å sette av egne koordineringsressurser til Inn på tunet.

Inn på tunet har i flere år vært et satsingsområde og vært nevnt både i LMDs strategier for næringsutvikling og i BU- rundskriv. I arbeidet med regionale næringsstrategier er også Inn på tunet et prioritert satsingsområde i flere fylker. 

Formålet med handlingsplanen er å videreutvikle Inn på tunet som et tjenestetilbud til skole, helse og velferd, samt bidra til næringsutvikling i landbruket og således opprettholdelse av et levende landbruk og kulturlandskap.

I handlingsplanen har vi definert følgende sektorer, eller målområder, som Inn på tunet arbeider innenfor:
1. Inn på tunet oppvekst, som består av:

  • Inn på tunet – allmennpedagogikk
  • Inn på tunet – spesialpedagogikk (eller tilrettelagt pedagogikk) 
  • Inn på tunet – fritid

2. Inn på tunet arbeid

3. Inn på tunet helse og rehabilitering, som består av:

  • Inn på tunet – rus
  • Inn på tunet – utviklingshemmede. 
  • Inn på tunet - psykisk helse. 
  • Inn på tunet - demens

Handlingsplanen er delt opp i 5 innsatsområder:

  1. Etablering av samarbeid mellom gårdbruker og offentlig sektor
  2. Forskning og dokumentasjon
  3. Kvalitetssikring og kvalitetsutvikling
  4. Kompetanseutvikling
  5. Nettverk

For innsatsområdet ”Etablering av samarbeid mellom gårdbruker og offentlig sektor” vil jeg nevne følgende tiltak prioritert:

  • LMD arrangerer et møte på politisk nivå og m/embetsverk der det inviteres det til samarbeid om - og forankring av Inn på tune på nasjonalt nivå (dette skal jeg komme tilbake til senere)
  • Opprette nasjonal koordinatorfunksjon for fylkesmannens avdelinger. Koordinatorfunksjonen legges til Fylkesmannen (FM)- Dette er en koordinator som skal jobbe på etterspørselsiden – noe som er viktig for å spre kunnskap, interesse for- og bruk av tilbudene. 
  • Publisering av gode eksempler på vellykkete Inn på tunet-tiltak. 
  • Lage en oppdatert tilbyderoversikt på www.innpaatunet.no.   

Forskning og dokumentasjon er et spesielt viktig innsatsområde.

Det finnes mye god praktisk erfaring med ulike typer tjenester innen Inn på tunet, men selv om det finnes enkelte evalueringsrapporter om tjenestetilbud innen Inn på tunet, samt spredt forskningsaktivitet i inn- og utland, er det et stort behov for forskningsbasert kunnskap.

Dokumentasjon av positive effekter er viktig for at dyreassistert terapi og hagebruksterapi og pedagogiske tiltak på gårdsbruk skal bli fullt ut legitime og aksepterte metoder, både hos helse-, sosial-, og utdanningsmyndighetene, og blant medisinsk og pedagogisk personell. 

Det er nødvendig med tverrfaglig forskning på miljøfaktorer som ivaretar risikoutsatte gruppers behov for meningsfylt aktivitet, tilhørighet, nye relasjoner, voksenkontakt og kontakt med natur, dyr og planter. 

Viktige tiltak som foreslås i handlingsplanen:

  • Utarbeide en rapport over forskningsbehov i tilknytning til Inn på tunet, med vekt på tverrfaglig og internasjonalt forskningssamarbeid  
  • Arbeide for at forskning i tilknytning til Inn på tunet inkluderes i helsefaglige, pedagogiske og økonomiske forskningsprogrammer  

Kvalitetssikring er også meget viktig, og det er naturlig at dette er et eget innsatsområde i handlingsplanen.

Uhell kan alltid skje, men vi må gjøre det vi kan for å unngå det. Alle gårder er unike og tilbyr ulike tjenester som krever lokal tilpassing. På samme måte som i andre bedrifter er det viktig med en inkluderende og bred prosess på arbeidsplassen slik at en får innarbeidet gode rutiner og prosedyrer. 

For å gjøre det best mulig mener jeg det er viktig å legge vekt på et godt samarbeid mellom bestiller og bonden.  Dette kan gjøres på ulike måte men der er viktig å ha avtaler som regulerer ansvarsdelingen og krav til kvalitetssikringssystemer.

Prioriterte tiltak for innsatsområdet ”kvalitetssikring”

  • Det må utvikles et nasjonalt verktøy for kvalitetssystemer som går på risikovurdering og sikkerhet og en del som går på tilbudets/tjenestens innhold.
  • Videreutvikle kvalitetsarbeidet for Inn på tunet ut fra prinsippene i kvalitetsstrategien for sosial- og helsetjenestene; ”Og bedre skal det bli... ”. Dette innebærer at tjenestene er trygge, virkningsfulle, involverer brukere og pårørende, utnytter ressursene på en god måte, sikrer rettferdig fordeling, og er preget av kontinuitet og samordning. 

Gårdbrukeren har som tilbyder av Inn på tunet-tjenester behov for ulik kunnskap og kvaliteter. Kompetanseutvikling et er en prioritert oppgave unnsett hva slags type produksjon, animalsk eller tjenesteproduksjon, som finner sted på gården.

Kommunene har også, som største kjøpergruppe, behov for å øke sin kompetanse innen Inn på tunet. 

Helse- og skolefaglig personale trenger basisinformasjon om landbruket som arena. Det er viktig å se alle mulighetene gården har å tilby, herunder også skog, annen utmark og kyst.

Prioriterte tiltak ”kompetanseutvikling”

  • Ajourføre oversikt over kompetansegivende kurs og gjøre dem allmenn kjent. 
  • Avklare finansiering av brukerbetaling på kompetansegivende kurs.
  • Arrangere Nasjonal konferanse med hovedtema skole i 2007. 
  • Gi utdanningstilbud på høgskole-/universitetsnivå for personell innen aktuelle kjøpergrupper av Inn på tunet-tjenester.  

Vi har valgt å løfte frem Nettverk som et eget innsatsområde i handlingsplanen. Det er fordi vi vet at nettverk i seg selv bidrar til kompetanse- og kunnskapsformidling, utvikling av nye idèer, skaper viktige forbindelser mellom mennesker osv.

I en håndfull fylker er det etablert nettverk (fagforum) av tilbydere, som bl.a. arbeider med kompetanseutvikling, avtaler og lignende. Jeg vil spesielt nevne Fylkesmennenes landbruksavdelinger som har vært og er viktige pådrivere og tilretteleggere i dette arbeidet. 

Prioriterte tiltak ”nettverk”

  • Utrede nasjonal organisering. 
  • Videreutvikle tilbyderdelen/medlemsdelen på www.innpaatunet.no

I arbeidet med å gjennomføre tiltakene i handlingsplanen for Inn på tunet vil alle de nevnte virkemiddelaktørene og næringsorganisasjonene være sentrale. Andre organisasjoner og aktører vil også ha roller i å utføre tiltakene i handlingsplanen.

Handlingsplanen bør også spres til kommunene, slik at det kommer tydelig frem at dette er et nasjonalt satsingsområde.

Handlingsplanen gir en god innføring i hva Inn på tunet er. og kan sånn sett bidra til en bedre forankring i kommunens planverk, i administrasjon og i politisk ledelse. Det er de som har ansvar for å skaffe gode tilbud innen helse, pleie- og omsorg, og tilbud til barna i barnehagen og skolen.
 
Sentral forankring av handlingsplan og arbeidet med Inn på tunet
Jeg er overbevist om at et bedre samarbeid på sentralt nivå er viktig for å stimulere til utvikling av tilbud lokalt.

Det er en rekke departementer som har interesser knyttet til Inn på tunet tiltak:

  • Helse- og omsorgsdepartementet arbeider for sette pasienten behov i sentrum.  
  • Kunnskapsdepartementet er opptatt av alternative undervisningstilbud. 
  • Barne- og likestillingsdepartementet arbeider for at barn og unge skal få en trygg og god oppvekst.
  • Arbeids- og inkluderingsdepartementet har som mål å få flere ut i arbeid.
  • Kommunal- og regionaldepartementet er opptatt av bosetting og arbeidsplasser i distriktene. 
  • Landbruks- og matdepartementet arbeider for at ressursene på gården skal utnyttes på best mulig måte.

Nytteverdien av ”Inn på tunet” må forankres i andre departementer og deres underliggende organer. Som nevnt er det et eget tiltak å få til et tverrdepartementalt møte med de nevnte departementene.
 
Vi har ikke ligget på latsiden, men invitert til møte allerede 14. november. Vi vil benytte anledningen til å presentere ulike satsinger på området og hva som er gjort av forskning.

Målet er å få en breiere forståelse blant andre departement, noe som igjen må kunne bidra til at dette tilbudet omtales i sentrale dokumenter.
 
Avslutning
En god måte vise betydningen av ”Inn på tunet”- tjenestene er å få frem de gode eksemplene. Dette er både begeistrende, inspirerende og lærerikt for næringsdrivende, og for kommunene, statsetatene og privatpersoner som vurderer slike tilbud. Det er derfor flott at konferansen avsluttes med befaringer.

For å lykkes med å utnytte landbrukets ressurser best mulig må vi få til et tverrsektorielt samarbeid.

Handlingsplanen skal bidra til et slikt samarbeid.

Jeg håper at forsamlingen i løpet av denne dagen blir veldig begeistret og at alle får mange gode og nyttige innspill til det videre arbeidet. .

Vi må gjøre hverandre gode sammen!

Takk for oppmerksomheten.