Historisk arkiv

Tale: Smakens Uke

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Gastronomisk Insititutt

Av: Statssekretær Ola T. Heggem

Det er en glede for meg å få åpne dette Smakens uke-arrangementet på vegne av Landbruks- og matdepartementet. Smakens uke er en del av departementets ”Smaken av Norge”-prosjekt hvor alle våre satsinger på matmangfold, kvalitetsmat og smak skal vises frem. Dette prosjektet er igjen en viktig del av vår matpolitiske strategi hvor vi skal vise frem alt det gode norsk landbruk har å by på.

Landbruks- og matdepartementet arrangerer Smakens uke for å øke matgleden og for at vi skal bli mer bevisste på hva slags mat vi putter i oss. Det bør helst være god, sunn og smakfull mat.

Det er også en ære for meg i dag å få ønske velkommen til Chantal Poiret, Frankrikes ambassadør i Norge, den franske matkunstneren Dorothy Selz, alle de flinke elevene som har bidratt til konkurransen og som skal lage mat eller synge i dag, dere øvrige involverte og gjester, samt alle dere som ser på dette på nett-tv på regjeringen.no.

I fjor overtok Landbruks- og matdepartementet stafettpinnen for Smakens uke fra Frankrikes ambassade. Målet er å gjøre Smakens uke til en årlig begivenhet med arrangementer mange steder i landet.

I år retter vi oppmerksomheten spesielt mot barn og serveringssteder. Her og nå vil vi se finalistene i oppskriftkonkurransen ”beste etterskoletid-rett” konkurrere og dere skal være med å kåre vinneren. Etterpå vil vinneren av tekstkonkurransen ”årets smaksræpp” bli framført.

Et eget undervisningsopplegg og oppskriftskonkurransen har vi fått hjelp av Opplysningskontorene i landbruket til å lage til Smakens uke.
Lage Thune Myrberget i bandet ”De dresserte elgene” har laget smaksræpp-konkurransen.

Over 12.000 6. klassinger i mer enn 280 skoler i hele landet er involvert i Smakens uke og har sendt inn over 100 kjempefine bidrag til konkurransene. Det er kjempebra jobba, dere!

Og ekstra flinke har dere på skolene Øysletta og Skram og Sekken oppvekstsenter vært til å lage oppskrifter på retter som etter kriteriene skulle være:

  • sunne og gode, 
  • raske å tilberede
  • helst inneholde flere av de fem grunnsmakene surt, søtt, bittert, salt og den kanskje ikke så godt kjente smaken umami som en smaker i buljong, soyasaus, soltørket tomat og stekt kjøtt.
  • det meste av retten skulle også være laget av norske råvarer, gjerne produsert i nærheten av der dere bor.

Og like flinke har dere på skolene Ime og Snarøya vært til å lage ræpptekster med:

  • norske råvarer
  • fantasifull beskrivelse av grunnsmakene 
  • kreativ bruk av de andre oppgitte innholdsordene
  • god rytme for å ræppes
  • og en morsom handling.

Disse oppskriftene og ræpptekstene oppfordrer jeg dere alle til å gå inn og lese på Smakens ukes eget nettsted Smakensuke.no.

Skriv ut både oppskriftene og ræppene og ta dem i bruk for eksempel når far ber deg lage etter-skoletiden maten selv og sier som i vinnerteksten i smaksræppen: ”Dette fikser du, for nå er du blitt stor.”

Mens du lager en av oppskriftene kan du ræppe vinnertekstene. Det blir garantert en virkelig morsom stund med mat og smak. Som det også står i vinnerteksten: ”Dette her var hundre ganger bedre enn dere tror.”

Smaksræpp-vinner-låten vil også bli urfremført nå snart av nettopp bandet ”De dresserte elger”, med hjelp av tre sjetteklasser, to fra Tiurleiken skole på Romsås, og en fra den franske skolen i Oslo.

Og etterpå blir det enda mer matkunst som den franske ambassadøren vil si litt om.

Men først vil jeg si som i refrenget på smaksræppen: ”Ta en sjanse, kom bli med og smake nå, vi ræpper etterpå.”

Nå til slutt vil jeg takke alle dere som er involvert i både dette arrangementet og Smakens uke sammen med oss i Landbruks- og matdepartementet. Tusen takk for en strålende innsats fra alle dere elever og lærere, Frankrikes ambassade og kultursenter, Opplysningskontorene, Norges kokkemesteres landsforening, Matforsk, Gastronomisk institutt, bandet ”De dresserte elger” og konferansier, kokk og musiker Harald Haugen.

Til slutt vil jeg bare si lykke til til dere i finalen.