Historisk arkiv

Utdelingen av Hedersdiplom for Ny Nordisk Mat

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen

Kjære matentusiaster,

Jeg har den store gleden å dele ut en utmerkelse innstiftet av Nordisk Ministerråd i anledning programmet Ny Nordisk Mat.

Men innledningsvis vil jeg si: Endelig er maten kommet på agendaen til Nordisk Ministerråd, og det med en brei forankring:

  • i den såkalte Århusdeklarasjonen vedtatt av Ministerrådet i 2005
  • i  Det Nordiske Kjøkkenmanifest som ble utviklet av den nordiske kokkeføderasjonen
  • i det vellykkede forprosjektet som ble ledet fra mitt departement
  • og i den videre behandling i Nordisk Ministerråds organer.

Dette har tatt et par år, men nå er vi i gang med prosjektet for alvor, under ledelse av styringsgruppen som har norsk ledelse og i samarbeid med Nordisk Ministerråds sekretariat. Og ikke minst er de nordiske matambassadører på plass for å synliggjøre og profilere programmet.

Oppslutningen om programmet er entydig og positiv  i de nordiske land. Jeg tror det kommer av at prosessen bak programmet har vært brei og inkluderende innenfor Nordisk Ministerråds organer.

Jeg vil understreke at jeg er meget godt fornøyd med utviklingen av programmet Ny Nordisk Mat. Det har kommet godt i gang med en rekke aktiviteter. Det er lagt til rette for betydelig innsats fra Ministerrådets side i samarbeid med mange andre interesser, organisasjoner og enkelt personer. Dette er et godt eksempel på en satsing der mange er involvert og trekker sammen mot ett felles mål.

Det er også en klar fordel at programmet kom i rett tid. Som min finske kollega, Sirkka-Liisa Anttila fremhevet på Ministerrådets møte i Bjørneborg i sommer:

  • Vi vil med dette løfte fram den nordiske matkulturen og matens nordiske særpreg
  • Vi vil forsterke bestående nettverk, skape nye innovasjoner og regional og lokal økonomisk utvikling
  • Vi vil med dette utnytte og være katalysator for de store muligheter som ligger der; for det syder og koker i de nordiske land når det gjelder interessen for mat. 
  • Vi vil gjennom programmet støtte småforetak, stimulere etterspørselen etter lokale råvarer og skape interesse for matkulturelle nisjeprodukter i regi av småbedrifter.
  • For egen regning vil jeg gjerne understreke hvor viktige disse småbedriftene er, som supplement til volum- og standardproduksjonen innenfor de store nordiske næringsmiddelindustrier, som er og må være selve bånnsvilla i den nordiske matproduksjon og -distribusjon.

Men så til utmerkelsen jeg skal dele ut:

Den består av et Hedersdiplom fra Nordisk Ministerråd.

Formålet med Hedersdiplomet er å hedre og støtte en organisasjon eller person som har gjort en særlig innsats for å fremme, utvikle og synliggjøre de verdier og muligheter som ligger i nordiske matvarer og nordisk matkultur.

Videre gis Hedersdiplomet til den eller de som:

  1. Utvikler og styrker tversgående samarbeid innefor gastronomi, kultur, turisme, regional næringsutvikling og matvareproduksjon
  2. Bidrar positivt til kyst- og landdistriktsutvikling ved å at videreutvikle og styrke verdiskapingen når det gjelder nordisk lokal eller regional matvareproduksjon
  3. Bidrar til å gi befolkningen et kosthold som øker sundhet og livskvalitet
  4. Kobler nordisk design og kultur med nordisk mat og matkultur
  5. Øker den nordiske konkurransekraften på matområdet og styrker et mangfoldig utvalg av nordiske råvarer og ferdigvarer.
  6. Fremmer forskning og markedsbasert innovasjon innenfor nordisk mat og matkultur.

Mine damer og herrer: Nordisk Ministerråds Hedersdiplom og 100 000 danske kroner går til:

Ishotellet i Jukkasjärvi, Sverige

Juryen, som i dette tilfellet har vært Embetsmannskomiteen for fiskeri og jordbruk, sier følgende i sin begrunnelse ved sitt møte 11. oktober 2007:

  • ”Ishotellet i Jukkasjärvi og styrker det tverrgående samarbeidet innen gastronomi, kultur, regional utvikling og råvareproduksjon.
  • Ishotellet anvender sig av mange ulike kompetanser. Man er dyktig på å løfte fram norrländsk mat, fjellmat samt samisk kultur som strekker seg over tre nordiske land. Ishotellet anvender is som ett spennende byggematerial i en rad ulike bygninger, som hotell, isbar, kirke.
  • Ishotellet i Jukkasjärvi bidrar till en positiv utvikling i kyst- og bygder, videreutvikler og styrker verdiskapningen av nordiske lokale og regionale råvarer og produkter. Ishotellet har skapt mange arbeidsplasser på et lite sted. Hit reiser nordboerer, europeerer også japaner, kineser og amerikaner for å oppleve ishotellet, naturen, midnattssolen, maten, etc. Her finnes også isskulpturer som lokker designere og skulptører fra mange verdensdeler.
  • Ishotellet i Jukkasjärvi bidrar til å gi befolkningen en kost hvor sunnhet og livskvalitet er i samsvar med dagens kunnskap samt. Ishotellet kobler sammen nordisk design og kultur med nordisk mat og matkultur.
  • Ishotellet i Jukkasjärvi øker den nordiske konkurrenskraften for produksjon av nordisk mat og turisme samt styrker mangfoldet blant nordiske råvarer, produkter og tjenester. Ishotellet har også hatt stor eksportframgang med isbarer til spesialevenement og til permanente barer rundt om i verden”.
    Juryens innstilling er enstemmig.

Gratulerer!