Tale: Inn på tunet-besøk
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk
Tale/innlegg | Dato: 11.08.2009
Rustadstuengård, Løten
Tusen takk for at vi fikk komme hit til Mattisrud og Inn på tunet-gården Rustadstuen. Vertskapet her er intet mindre enn "Norgesmestere" i Inn på tunet - noe tildelinga av den nasjonale bygdeutviklingsprisen for 2008 statuerte. Jeg har lenge ønsket å komme hit på besøk - og endelig fant jeg tid til det!
Inn på tunet er en politisk hjertesak. Ikke bare for meg, men også for flere av de andre statsrådene.
Fordi Inn på tunet virker! Og fordi det finnes så mange sterke og oppløftende historier om resultatene.
Mange - ikke minst barn og unge - har opplevd personlig vekst, trivsel, fått framtidstro og ikke minst knyttet nære og gode bånd til gården, skogen, dyrene og ikke minst vertskapet på en Inn på tunet-gård.
En fellesnevner for IN på tunet-tiltak er: mestring og læring gjennom meningsfylte aktiviteter og opplevelser.
Tilbudene bygger på samarbeid med oppvekst-, utdannings-, helse- eller sosialsektoren, og omfatter aktiviteter basert på både gårdens og bondens ressurser.
Gårdbrukeren er direkte involvert i tilbudet, enten som leder eller i en assisterende rolle. På gården og ved hjelp av bonden, får brukerne ta del i dagligdagse gjøremål på gården, dele måltider sammen og utvikle ferdigheter og kunnskap i trygge omgivelser.
Inn på tunet har dokumenterte, positive effekter for læring, utvikling eller det "å komme tilbake til samfunnet".
Behovet for mer brukerretta og skreddersydde tilbud øker i samfunnet. Vi snakker om en rekke behov for skreddersydde tilbud.
Om lag 800 gårdsbruk tilbyr Inn på tunet- tjenester, og det er stor interesse for å starte opp slike tilbud rundt i hele landet.
Inn på tunet omfatter et mangfold av tilrettelagte tilbud på gårdsbruk, rettet mot enkeltmennesker og/eller grupper.
Målsettingen med Inn på tunet er å bidra positivt til helse, utvikling og trivsel for den enkelte bruker.
Vi snakker om grønn omsorg, grønt arbeid og grønn læring.
Konkrete eksempler er:
- almenpedagogiske og spesialpedagogiske tiltak for skoleelever
- fritids - og aktivitetstilbud for barn og unge
- arbeid og arbeidstrening for folk med psykiske helseproblemer, uføre eller psykisk utviklingshemmmede
- tilbud til innvandrere og flyktninger som integreringstiltak
Psykisk helse:
- 1 av 10 har psykiske helseproblemer, og unge kvinner er en økende gruppe.
- Om lag 40 000 barn og unge blir årlig behandlet for psykiske lidelser.
Trygd:
- Om lag hver femte person i yrkesaktiv alder i Norge står utenfor arbeidslivet, og mottar sykepenger, rehabiliterings- og attføringspenger, uføreytelser, dagpenger og/eller økonomisk sosialhjelp.
- Arbeids- og integreringsdepartementet mener det er en betydelig utfordring knyttet til målsettingen om å tilbakeføre flere til arbeidslivet slik at tilgangen til uføretrygd kan reduseres.
Skole:
I videregående er det snakk om at bortimot en tredjedel av elevene avbryter skoleløpet!
Og med økende diagnostisering av barne-og ungdomslidelser ser en at behovet for læringsmotivernede og alternative opplæringsarenaer øker.
Kriminalitetsforebyggende arbeid
Inn på tunet være viktige bidrag for tidlig innsats og tiltak rettet mot barn og unge, og styrket samarbeid og samordning om kriminalitetsforebyggende tiltak.
I mange kommuner har Inn på tunet allerede funnet sin plass i det lokale arbeidet med Samordning av Lokale kriminalitetsforebyggende Tiltak - eller SLT som det blir kalt.
Justisministeren har fattet spesiell interesse for Inn på tunet - og vi samarbeider om hvordan et samarbeid om dette kan styrkes framover – ikke minst i hans strategi arbeid med forbyggende tiltak.
Inn på tunet-løftet i kommunene:
Årets jordbruksavtale er en milepæl for Inn på tunet. Partene ble enige om en satsing på "Inn på tunet-løftet i kommunene". Løftet skal styrke arbeidet med tjenesteutviklingen i kommunene, og bevisstgjøre kommunene på tjenester innenfor grønn omsorg, grønt arbeid og grønn læring! Satsingen vil bli iverksatt i 2010.
Målet er å styrke kommunenes kapasitet og kompetanse til å drive tverrsektorielt utviklingsarbeid innenfor dette området, og forankre det i kommunale planer og strategier.
Med Inn på tunet- løftet har vi som hovedmål å skape kvalitetssikrede tjenester, med utgangspunkt i gårdens menneskelige og materielle ressurser. Det er satt av 5 millioner kroner pr. år over 3 år i jordbruksavtalen.
Markedføring av og informasjon om Inn på tunet - slik at tilbudene blir bedre kjent i potensielle kjøper - og brukergrupper blir svært viktig framover.
Derfor satser vi på Inn på tunet-løftet i kommunene! Vi trenger en solid forankring i kommunale planer og strategier og tverrsektoriell samhandling.
Vi satser også på et samarbeid med aktuelle fagdepartementer om Inn på tunet- løftet.
Kunnskapsdepartementet og statsråd Solhjell har i tilknytning til en konkret sak, uttalt at alternative opplæringarenaer er et svært viktig supplement til ordinær undervisning. Og slikt vil han ha mer av!
Denne interessen er et ypperlig utgangspunkt for et bredt og godt samarbeid om det nasjonale løftet for Inn på tunet.
En stor takk til vertskapet og andre bidragsytere her i dag - for at vi fikk komme hit til gården, og takk for den verdifulle innsatsen dere gjør for samfunnet gjennom arbeidet med Inn på tunet.