Historisk arkiv

Tale: Åpning av Matruta langs Nasjonal turistveg Sognefjellet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Lom

Godtfolk

Landbruk og reiseliv er de perfekte distriktsnæringene, fordi de tar hele landet i bruk! 

Til sammen har vi mye å by på, for det vi selger er opplevelser i rein natur, et kulturlandskap holdt i hevd, lokal mat og mattradisjoner, kulturminner og norsk kulturarv pluss aktiviteter til lands og til vanns. 

Til sammen selger vi ganske enkelt Et annerledes land - et av verdens mest naturbaserte reisemål.

Så langt kan vi kanskje si at landbruket har vært flinkest til å produsere og reiselivsnæringen har vært flinkest til å selge. 

Næringene har derfor mye å lære av hverandre og nå skal vi innlede et spennende samarbeid med de Nasjonale turistveger. Med de Nasjonale Turistveger er vi i ferd med å få til økt verdiskapning for landbruket gjennom et styrket samarbeid mellom reiselivet og landbruket i Norge. 

Det er derfor en stor glede for meg å åpne opp for et nytt samarbeidsområde; sammen med samferdselssektoren skal vi skape nye opplevelser basert på natur, kultur og mat for vegfarende turister som reiser langs de Nasjonale Turistveger.

Matruta, som vi kaller det - langs Sognefjellsvegen fra Lom til Luster - er en av de første matruter langs de Nasjonale turistveger i Norge: 

12 serveringsvirksomheter har her gått sammen om å markedsføre seg i hovedsak med servering av lokalprodusert mat. Måltidet skal være en kombinasjon av god, lokalprodusert mat med topp service i et godt miljø.

Departementets satsing på å markedsføre og selge opplevelser av mat, natur og kulturlandskap langs de Nasjonale turistveger er et ledd i gjennomføringen av Regjeringens nasjonale strategi for reiselivsnæringen. Her er de overordnede målene:

  • Økt verdiskaping og produktivitet i reiselivsnæringen
  • Levedyktige distrikter og flere helårs arbeidsplasser i reislivsnæringen
  • Bærekraft - at Norge skal være et bærekraftig reisemål. Det betyr at vi skal legge til rette for levedyktige lokalsamfunn, gode og stabile arbeidsplasser og økonomisk levedyktige reiselivsbedrifter, samtidig som miljøperspektivet ivaretas. Det betyr bl.a. at vi vil tilstrebe lave utslipp av klimagasser og avfall og ta vare på natur- og kulturlandskapet.

Det overordnede målet for de Nasjonale turistveger er: Å styrke næringslivet og bosettingen, ikke minst i distriktene. Dette harmonerer svært godt med Regjeringens strategi og Landbruks- og matdepartementets næringspolitikk. 

Med satsingen på de Nasjonale Turistveger har landet fått et felles gode – en infrastruktur - for den vegfarende turismen. Det er dermed tale om en turistattraksjon som Landbruks- og matdepartementet nå vil være med å videreutvikle.

Selve fundamentet for attraksjonen er unike kjøreturer i norsk natur på strekninger som skal ha hvert sitt særpreg. Her skal turistene møte spennende arkitektur og kunst av høg internasjonal kvalitet, interessante historier og et godt informasjonssystem. Utvalgte avstikkere til bil eller til fots kan styrke og understreke opplevelsen av den attraksjonen som Nasjonale Turistveger er.

Mye er allerede gjort langs Sognefjellsvegen i regi av Lom og Luster kommune, ikke minst når det gjelder mat. Vi går på mange måter bokstavelig talt til dekket bord, takket være den lokale innsatsen. 

Landbrukets bidrag til å komplettere turistveiene med matkultur og opplevelser - slik Matruta er et eksempel på - vil blant annet være bedre tilgjengelighet, kvalitet, service og effektivitet knyttet til mat og regional matkultur, men også når det gjelder hvordan maten framstår i dagligvarebutikker, på veikroer og spisesteder langs veien, på hoteller og bensinstasjoner. Dette var også konklusjonen til næringsdelegasjonen jeg hadde med til Berlin under Grüne Woche i januar i år, og som er representert her ved åpningen i dag.

Vi vil også at det skal legges vekt på tilbud og presentasjon av kulturlandskapet og av andre naturopplevelser, som muligheter for fiske og annen utmarksturisme.

Jeg vil at de tilbud vi skal være med å utvikle langs Sognefjellsvegen skal gi våre vegfarende gjester det autentiske og ekte og at tilbudene skal være basert på kvalitet, samspill, fleksibilitet og gjestfrihet og at det skal være direkte kontakt og leveranser fra produsent og til det enkelte serveringssted.

Her tror jeg at gode samarbeidsformer mellom små og store bedrifter er selve nøkkelen. For å skape en innovativ og offensiv reiselivsnæring - som langs turistvegene i all hovedsak er i relativ liten skala - er det viktig å gjennomføre to perspektiver i utviklingsarbeidet: Bedriften og bedriftsklyngen!  

Bedriftsklyngen bør være målet. For eksempel blir et lite gardsbruk som vil satse på turisme en mye mer robust enhet i samarbeid med andre om aktivitetstilbud og markedsføring av disse, enn om en står alene. Målet må være en best mulig totalopplevelse for turistene.

Nasjonal modell:

Jeg vil også understreke at målet er å utvikle Sognefjellsvegen til en nasjonal modell som har overføringsverdi for samarbeid innen mat, reiseliv og opplevelser til andre Nasjonale turistveger. 

Mulighetene for å få dette til er absolutt til stede, siden de Nasjonale turistveger på landsbasis pr. mars 2009 omfatter et samarbeid mellom:

  • 60 kommuner, fylkeskommunen og offentlige etater i 9 fylker
  • Reiselivsorganisasjoner, bygdelag og private aktører 
  • NHO Reiseliv, Innovasjon Norge, Direktoratet for naturforvaltning 
  • Riksantikvaren, Norges Bondelag og Norsk Kulturarv.

Jeg er derfor glad for å presentere en nyhet: Under årets jordbruksforhandlinger ble det vedtatt å sette av 6 millioner kroner over 3 år til å utvikle samarbeidsprosjekter om mat- og servicetilbudet langs de Nasjonale turistveger fra Nord-Gudbrandsdalen til vestlandet: Gamle Strynefjellsveg, Trollstigen - Geiranger og Rondane. 

Det vil bli nedsatt en sentral styringsgruppe som skal utarbeide en konseptmodell for prosjektet, men jeg vil understreke at prosjektet skal ledes og gjennomføres regional. Jeg tror det er en forutsetning for at vi skal lykkes.

Vi vil også se nærmere på hvordan de virkemidler og tiltak vi har gjennom Innovasjon Norge og fylkesmannen til å styrke den landbruksbaserte reiselivet i Norge, kan anvendes i dette viktige prosjektet. Vi har mye erfaring og kompetanse å tilby her, gjennom for eksempel 

  • Grønt Reiseliv 
  • Utviklingsprogrammet for innlandsfiske
  • Virksomheten under Norsk Gardsmat og Bygdeturisme,
  • Ganefart i regi av Bygdekvinnelaget, for å nevne noe o.a. 
  • Og ikke minst: Verdiskapingsprogrammet for matproduksjon, for å nevne noe.

På denne bakgrunn er jeg sikker på at vi vil lykkes med å utvikle de landbruksbaserte opplevelsestilbudene knyttet til mat langs Nasjonal turistveg Sognefjellet.

Det er derfor en glede for meg å erklære Matruta langs Nasjonal Turistveg Sognefjellet for åpnet.

Takk for oppmersomheten!