Historisk arkiv

Samarbeid mellom Coop og Tromspotet AS - Coop Ekstra på Skedsmo

Tale: Samarbeid om Små Gulløye fra Nord-Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Statssekretær Ola T. Heggem

Gratulerer med et nytt og spennende samarbeid!

Dette må sies å være en ganske unik avtale mellom en produsentsammenslutning og handelen. Det er en avtale som gir en gevinst for begge parter, og, ikke minst, en avtale der både produsenter og handel må dele risikoen ved innføring av et nytt produkt i markedet.  Kjedenes store satsing på egne merkevarer er ikke utelukkende positivt for norske matprodusenter, tvert i mot. Slik vi, som forbrukere, kjenner kjedenes egne merkevarer forbinder vi dem med billigprodukter, produkter uten identitet - hvor produseres de, og av hvem?, og produkter der lav pris går foran god kvalitet. Det kan også bemerkes at ikke alle avtaler der produsenter leverer til kjedenes egne merkevarer er ”god butikk” for produsentene. Det er ofte svært dårlige marginer.

Derfor er det viktig for meg å understreke det faktum at avtalen mellom Coop Norge og Tromspotet AS er annerledes. Det nye nå er at flere dagligvarekjeder satser på egne merkevarer av høyere kvalitet. Coops ”Smak forskjellen” skal synliggjør spesielt utvalgte kvalitetsprodukter. Det sier seg selv at en satsing på kvalitet også må synliggjøre produktets opprinnelse og geografiske tilhørighet.

Avtalen og produktet som lanseres i dag gir en økt verdiskaping for bøndene som leverer Små gulløye fra Nord-Norge”. Det gir også muligheter til å synliggjøre merket Beskyttede betegnelser og mat med lokal/regional identitet, og det er en anledning for Tromspotet AS til å få medieoppmerksomhet og god PR for sitt produkt.
 
Generelt er det selvsagt positivt at handelen i stadig større grad satser på å tilby norske matspesialiteter som mat med lokal og regional identitet.  Dette skaper grunnlag for økt produksjon av matspesialiteter.

Landbruks- og matdepartementet har, i mange år, satset på å øke produksjonen av matspesialiteter. Dette er produkter det er høy betalingsvillighet for i markedet, og produkter der bønder og andre matprodusenter kan ta ut en økt fortjeneste. Slike produkter bidrar til økt verdiskaping i landbruket.

I Norge har vi unike dyrkingsforhold på mange produktkategorier, vi har produkter med spesielle historier og tradisjoner (i disse juletider er det særlig tydelig) og jeg mener vi har et stort potensial til å øke produksjonen av matspesialiteter. Det er her vi har, og kan videreutvikle, konkurransefortrinn slik at vi står bedre rustet til å ta opp konkurransen den økende importen av utenlandsk mat.

Generelt vil jeg understreke at all innovasjon i form av utvikling av nye produkter (for eksempel de minste gulløyepotetene som vanligvis kastes/blir liggende i jorda), nye samarbeidsformer osv er viktig for landbruket. -Dette er en nødvendig utvikling. 

I vår iver etter å utvikle produkter og ta vare på tradisjonsprodukter og matkulturen vår, mener jeg det også er viktig med tydelige og enkle budskap ut til forbruker. Merkeordningen Beskyttede betegnelser er, i tillegg til Coops ”Smak forskjellen”, viktig for å vise forbrukerne veien til norske spesialiteter. Jeg tror det er et tidsspørsmål før norske forbrukere begynner å etterspørre produkter med, det de i EU kaller ”Geografical Indications”, Beskyttet betegnelse - som Gulløye fra Nord-Norge, Rakfisk fra Valdres eller Eplesider frå Hardanger, eller EU-variantene Parmaskinke og Champagne. EUs GI-ordning har eksistert i mange år, og blir en viktigere og viktigere differensieringsstrategi på kontinentet. Det handler ikke lengre bare om produkter med opprinnelse og tradisjon, det handler om miljøverdier og mat med lokal identitet. 

Gulløye fra Nord-Norge er et produkt som er særegent for det nord-norske klimaet, der dyrkerne utnytter de naturgitte forholdene på best mulig måte, og det fortjener dermed best mulig behandling i butikk og av forbruker.

Jeg ønsker lykke til videre med samarbeidet og salget!