Historisk arkiv

Tale: Åpning av Smakens uke

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Måltidets hus, Stavanger

Av: Statssekretær Ola T. Heggem

God mat er viktig, men hva er god mat? Eller hva gjør maten god?

Disse spørsmålene ønsker Landbruks- og matdepartementet at vi alle skal være bedre i stand til å svare på. 

  • Derfor tok vi for tre år siden opp tråden fra Frankrike og overtok ansvaret for å arrangere Smakens uke. 
  • Derfor har vi fortsatt å arrangere Smakens uke hvert år siden. Derfor står jeg her nå i en av smakens høyborger i Norge - Måltidets hus.

Det er en glede for meg å få åpne dette Smakens uke-arrangementet på vegne av Landbruks- og matdepartementet. 

Smakens uke er en del av departementets ”Smaken av Norge”-prosjekt hvor alle våre satsinger på matmangfold, kvalitetsmat og smak skal vises frem. 

Dette er også en viktig del av vår matpolitiske strategi hvor vi skal vise frem alt det gode norsk landbruk har å by på.

Landbruks- og matdepartementet arrangerer Smakens uke for å øke matgleden og for at vi skal bli mer bevisste på hva slags mat vi putter i oss. Det bør helst være god, sunn og smakfull mat.

I samarbeid med Norges kokkemesteres landsforening, Nofima mat, Opplysningskontorene for landbruket og Det franske kultursenteret, har vi for fjerde år på rad satt sammen et spennende program for Smakens uke.

Denne Smakens uke skal rundt 220 skoler gjennomføre et spesielt undervisningsopplegg for å lære mer om sensoriske kvaliteter ved mat. 40 klasser vil få besøk av et smaksteam bestående av kokker, forskere fra Nofima eller fra Opplysningskontorene i landbruket.

Her på Måltidets hus i dag vil dere som er elever få høre spennende ting om sansing og få testet smaksløkene deres med ulike smaksprøver og smaksopplevelser.

I Smakens uken skal også 17 kantiner rundt om i landet synliggjøre og bevisstgjøre de 6000 som spiser sin lunsj i disse kantinene litt om smak, om grunnsmakene surt, salt, søtt, bittert og umami.

Kantinen her på Måltidets hus er en av disse 17 kantinene, og kantinens gjester vil både få servert smaksoverraskelser og smakstester i dag. 

Smakens uke i butikk er nytt av året.  Vi er veldig glade for å ha fått COOP-butikkene med på Smakens uke-laget. De arrangerer en matpakkekonkurranse for alle ungdomsskoleelever.

Det er også en ære for meg i dag å få komme til Måltidets hus her i Stavanger. Det er første gang jeg er her, og nå har jeg nettopp fått meg en liten omvisning og er veldig imponert over hva dere har fått til her.

Jeg er stolt av det som er utrettet her i Stavanger. Dette er et godt eksempel på nytenkning og samarbeid på tvers mellom kokker, forskning og industri. 

Et viktig element i regjeringserklæringen er at vi må øke konkurranse og aktiviteten i hele verdikjeden for mat gjennom økt satsing på kunnskap og forskning. Måltidets hus gjør et viktig bidrag inn i dette arbeidet.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk tok her forleden imot sin danske landbruksministerkollega Eva Kjer Hansen her i Måltidets Hus. 

Statsrådene fikk omvising i huset, og den danske ministeren lot seg inspirere. Hun uttalte at det er spennende å se hvordan en her har tenkt for å få til samarbeid på tvers av fagretninger og ulike forskermiljø.  - Det er noe lignende vi har tenkt å bygge i Danmark, og derfor er det nyttig å komme hit for å få inspirasjon, sa hun. 

Nytenkning og samarbeid er viktig. Ikke bare for å sikre verdiskaping og bedre ressursutnyttelse. Forbrukerinnsikt er også et viktig stikkord. 

Fra Regjeringen side har vi et mål om å involvere forbrukere i utviklingen av norsk matpolitikk, og dermed øke den offentlige debatt og bevissthet om de langsiktige og vidtrekkende utfordringer som er knyttet til norsk landbruk og matproduksjon.

I sommer har matprodusenter og forbrukere 8 steder rundt om i landet (fra Mandal i sør til Bodø i nord) snakket om mat med mat i munnen. De har kommet med råd til oss politikere om hva som er veldig viktig for utviklingen av matpolitikken videre.

Et av rådene var ”Matkunnskapen må inn i tidlig alder”.  Vi ble også oppfordret til å kontakte andre departementer for å få dette til.

Vi vil nå ta initiativ til et møte med Kulturdepartementet, Kunnskapsdepartementet, Fiskeri og Kystdepartementet for å diskutere mulighetene for i fellesskap å få mattradisjoner, matkultur, stedegen mat og sensorikk mer synlig i undervisningssammenheng.

Vi er veldig opptatt av å få matglede og matkvalitet naturlig inn via barnehager, grunnskoler, videregående skoler. 

Men spørsmål og problemstillinger om matproduksjon, matsikkerhet og smak, vil helt sikkert også være noe folk flest vil kunne ha glede og nytte av å lære mer om.

Dette gleder vi oss til å arbeide videre med de neste fire årene. 

Dere elever og dere i Måltidets hus vil i dag være med på å oppfylle Smakens uke-målet om å øke matgleden og bli mer bevisste på hva slags mat vi putter i oss. Jeg regner med at jeg har dere med på laget om dette fremover også. 

På vegne av oss alle, ønsker jeg oss alle lykke til i dette arbeidet, men her og nå vil jeg først og fremst si ha en god Smakens uke-dag!