Historisk arkiv

Tale: Landsmøte i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Statssekretær Ola T. Heggem

Kjære landsmøte, ordstyrer

Jeg vil begynne med å takke for muligheten til å komme til Norges Jeger- og Fiskerforbunds landsmøte. Dette er, så vidt meg bekjent, første gang noen fra politisk ledelse i landbruks- og matdepartementet har satt sine ben på et slikt landsmøte. Jeg er ikke stolt av det, men glad for at vi er her nå. Det er på tide!

Landbruks- og matdepartementet er et næringsdepartement, det vil si at vi utformer politikk som har til formål å blant annet fremme næringsutvikling for landets mange grunneiere. Dette vil nødvendigvis farge noe av denne presentasjonen.

Det er en nær kobling mellom norsk landbruk - hva slags landbruk vi har - og mulighetene for å utøve friluftsliv, herunder jakt og fiske.

Utgangspunktet for friluftslivet må sies å være unikt i Norge sammenliknet med mange andre land:

  • vi har et langstrakt land med variert topografi
  • vi har sjø, fjell, og store skogsområder
  • vi har fire svært forskjellige årstider
  • vi har mange høstbare vilt- og fiskebestander

Med et slikt utgangspunkt er det ikke overraskende at Norge fremstår som et land der friluftslivet har dype røtter i befolkningen og i stor grad preger kultur, verdigrunnlag og holdninger til natur.

Samtidig har vi en plikt til å overlate til generasjonene som kommer etter oss minst like god tilgang til disse kvalitetene og naturressursene som vi selv har hatt. 

I den sammenheng er det åpenbart krevende å finne en balansegang mellom 

  • sårbar naturs behov for beskyttelse
  • friluftsfolkets behov
  • storsamfunnets krav til arealer til næringsvirksomhet, samferdsel mv.

Et viktig utgangspunkt for regjeringens politikk for friluftslivet er at aktiv og klok bruk av natur danner et godt utgangspunkt for en bærekraftig forvaltning.

Friluftsliv

La meg med en gang slå fast at landbruket er viktig for friluftslivet.
Som representant for den politiske ledelsen i landbruks- og matdepartementet vil jeg fremheve hvor viktig landbruket er for mulighetene til å utøve friluftsliv i Norge.

Gjennom generasjoner har landbruket bidratt til å forme Distrikts-Norges særegne kulturlandskap og miljø. På denne måten er det skapt verdier som er av stor betydning for steders identitet og særpreg. Jeg vil også hevde at flotte kulturlandskap er med på å gi friluftsopplevelsen økt kvalitet. En god landbrukspolitikk er derfor en god politikk for friluftslivet.


Landbruket - gjennom jordbruk, skogbruk og utmark - forvalter hele 96 % av Norges landareal. Skogen, utmarksarealene, veiene og stiene i kulturlandskapet er viktige for ferdsel og friluftsliv. Den norske allemannsretten - som vi skal være stolte av - legger til rette for at hele samfunnet kan ta del i disse godene.

I tillegg til arealer og andre ressurser, tilbyr landbruket en betydelig mengde frilufts- og reiselivsorienterte tilbud som spenner fra det enkle og tradisjonelle, til det tilrettelagte. Dette inngår som en del av satsingen på såkalte nye næringer i landbruket og som i økende grad bidrar til verdiskaping og sysselsetting på bygdene.

Siden landbruket disponerer såpass store arealer er jeg opptatt av at bønder og grunneiere tar samfunnsansvar og på ulike måter bidrar til å fremme friluftslivet, herunder jakt og fiske, lokalt. Dette må selvfølgelig skje på en måte som tar hensyn til landbruksnæringen. I stor grad opplever jeg at norske bønder og andre grunneiere tar dette samfunnsansvaret.

Svært mange steder er det et nært og godt samarbeid mellom friluftsorganisasjoner som NJFF, kommuner og grunneiere om etablering av stier, merking av stier og løyper, utleie av terreng og hytter til jakt- og fiskeformål, etablering av parkeringsplasser osv. Samtidig er det ikke til å legge skjul på at det stedvis oppstår arealbrukskonflikter mellom friluftsfolket og grunneiersiden. Mitt syn er at de aller fleste av disse kan løses på en god måte for alle parter dersom det gjennomføres gode prosesser som får frem partenes behov og synspunkter.

Landbrukets virkemidler til friluftsformål

I Landbruks- og matdepartementets miljøstrategi fra 2008 slås det fast at departementet vil bidra til variasjon, tilgjengelighet og økt bruk av landbrukets arealer til friluftsliv. Merk dere dette!
Strategien slår fast at landbruket skal bidra til:

  • at det opparbeides ferdselsårer og tilrettelegge for ferdsel, særlig i nærområder til byer og tettsteder
  • et organisert samarbeid mellom landbruket, kommunene og frivillige organisasjoner for å videreutvikle friluftslivstilbud i kulturlandskap, skog og utmark 
  • at landbruksarealer kan brukes til rekruttering og som læringsarena for barn og unge

Grønt reiseliv

Friluftslivet her i landet er, som mye annet, i endring. Nye typer aktiviteter kommer til og krav til komfort og tilrettelegging øker. Dette kommer i tillegg til det tradisjonelle og enkle friluftslivet - som fortsatt står sterkt. For landbruket representerer trendene innenfor friluftslivet en positiv utvikling. Årsaken er naturlig nok inntektsmulighetene som åpnes innenfor det såkalte grønne reiselivet.

I 2007 startet ”Utviklingsprogram for grønt reiseliv” i regi av Innovasjon Norge.
Sentrale elementer i satsingen er utvikling av reiselivsprodukter med utgangspunkt i gårdens og bygdenes ressurser, som er bærekraftige og som er forankret i lokal kultur og tradisjoner.

Grønt reiseliv er et område med betydelig vekstpotensial, og favner om en rekke ulike opplevelsesaktiviteter som alt fra vandring, ridning, padling, sykling, jakt og fiske til servering av gode matopplevelser og overnatting.

Parallelt med denne satsingen gjennomfører Landbruks- og matdepartementet Utviklingsprogram for innlandsfiske.

Utgangspunktet er den betydelige suksessen vi har med å utvikle laksefiske og sjøfiske som næringsvei og fritidstilbud. De siste to årene er det gitt 8 millioner kroner i støtte fra satsingen - blant annet til utvikling av nærmere 150 nye fisketurismebedrifter i innlandet.

Gjennom satsinger som dette mener jeg det blir en god balanse mellom enkle og tradisjonelle tilbud - og tilbud som møter nye behov hos friluftsfolket.

Næringsutvikling i utmark

Jeg vet at mange av dere er opptatt av et tema som ofte går under betegnelsen ”kommersialisering av utmarka”. Mitt inntrykk er at diskusjonen omkring dette bærer mer preg av frykt enn hva realitetene skulle tilsi. Årsaken er at det samlede tilbudet av jakt og fiske i Norge er formidabelt og faktisk ser ut til å øke – dette gjelder både antall tilbud og tilgjengelighet.

Det er et mål for meg, at de verdiene jakten representerer i form av mat og opplevelser kommer flere til del. Det er viktig at jakten og fisket oppleves som tilgjengelig, både med hensyn til økonomi og geografi.

Det er, som dere vet, slik at grunneiere har retten til jakt og fangst på egen eiendom. Enkelte grunneiere har spesialisert seg på salg av jaktopplevelser som næring, enten som enkeltpersoner eller i form av et grunneiersamarbeid. Gjennom en hensiktsmessig organisering kan disse tilby jaktopplevelser med ulik tilretteleggingsgrad, tilpasset ulike målgrupper. På denne måten vil flere nye jegere få muligheten til å omsette teori til praksis, jakten tilgjengeliggjøres og flere jegere får den oppfølgingen de har behov for.

Økt kommersialisering behøver ikke medføre at folks adgang til jakt minker, snarere tvert i mot. Tilbudet kan øke og gi bredere spekter av produkter og opplevelsesmuligheter. Jeg mener det ligger et stort potensial for næringsutvikling knyttet til jakt og tilhørende tjenester.

Det bør være et mål å kunne utnytte den bærekraftige naturressursen viltet representerer, den ledige overnattingskapasiteten, de ledige jaktdagene og de ledige jaktområdene. Gjennom tilrettelegging og samarbeid, mener jeg det er rom for alle som ønsker gode jaktopplevelser i norsk natur.

Rekruttering

Jeg sa at jeg ikke frykter næringsutvikling innen jakt og fiske. Det jeg derimot frykter er sviktende rekruttering til nettopp jakt og fiske.

Utdanning og rekruttering av nye jegere er viktig for jaktens omdømme i samfunnet. Vi vet at mye av årsaken til at nordmenn er så positive til jakt skyldes at jakten er et gode som alle kan ta del i. Norges Jeger- og Fiskerforbund har brukt mye ressurser på å få flere kvinner og ungdom på jakt, og siste års resultater er positive. Dette ser jeg på som et svært viktig arbeid.

Det er også viktig at nye jegere får anledning til å komme seg på jakt. I følge en rapport utarbeidet på oppdrag av Norges Jeger- og Fiskerforbund i 2007, begynner kun halvparten av nye jegere å jakte. Som dere vet urbaniseres den norske befolkning, og det er ikke nødvendigvis slik at vi har den tradisjonelle bestefar-far-sønn overføringen av kunnskap lenger. Det er behov for bedre tilrettelegging for nye jegere, herunder mer målrettet informasjon og lettere tilgang til jakt. Derfor mener jeg at en viss grad av næringsutvikling på dette området må anses som positivt.

Det å få barn og ungdom til å starte med jakte og fiske handler ikke kun om at de skal få gode opplevelser fra slike aktiviteter. Det handler også om at neste generasjon skal få gode holdninger til, og kunnskap om natur. Dette er viktig for å videreføre en bærekraftig naturforvaltning i fremtiden.

Statskog

Statskogs arealer er dine og mine arealer. Som Statskogs eier bevilger statsråden og landbruks- og matdepartementet mange millioner hvert år for at vi alle skal få tilrettelagte og gode friluftsopplevelser. Gjennom Landbruks- og matdepartementets eierskap til Statskog er hensynet til friluftslivet nedfelt i vedtektene.

Statskog eier en femtedel av landet vårt, og har eiendommer i 180 kommuner. Mesteparten av eiendommen er ikke skog, men består av fjell, innsjøer, elver og bekker. Dette tar Statskog vare på, på vegne av oss alle sammen, og tilrettelegger med parkeringsplasser, stier, rasteplasser og åpne hytter, innenfor rammen av det vi kaller for det enkle friluftslivet. I tillegg tilrettelegger Statskog for funksjonshemmede, slik at også denne gruppen får anledning til lettere å benytte seg av norsk natur. Tilretteleggingen er en del av statsrådens bestilling til Statskog og utgjør en prioritert del av Statskogs oppgaveportefølje.

En viktig premiss for at fiskevannene skal være attraktive, er at det faktisk er mulig å få fisk der. Dette prøver Statskog å oppnå ved å gjøre forholdene for fisk og fiske bedre. Det er derimot ingen grunn til å bruke store ressurser på dette hvert år dersom ingen bruker det. Derfor delte vi ut, sammen med Norges Jeger- og Fiskerforbund, 20 000 fiskestenger til barn og unge tidligere i år. På denne måten kan den oppvoksende slekt få del i de gode opplevelsene vi får gjennom våre besøk i skog og mark. Gjennom denne kampanjen, ønsker vi å få flere barn og unge ut i våre mange innsjøer og elver med fiskestang i hånd. Lite kan måle seg med egenfisket og sprø abbor eller ørret ved et bål i vannkanten.
Som jeg nevnte er det mange som arbeider iherdig for økt rekruttering til fiske og friluftsliv, og i særdeleshet Norges Jeger- og Fiskerforbund. Dette er et svært viktig arbeid for å få flere til å oppdage gleden ved det enkle friluftslivet og samtidig kunne få de fantastiske måltider våre innlandsfisker representerer. Vi støtter dette arbeidet gjennom vår tilrettelegging av fiske- og turmuligheter.

Jeg vil få minne om det unike tilbudet Statskog har når du skal planlegge turen din, nemlig nettportalen ”GodTur.no”. På denne hjemmesiden kan du laste ned kart over hele Norge, også sjøkart og flyfoto, du kan finne beskrivelser av turer over hele landet, legge inn egne turforslag, få turbeskrivelser på GPS, værmelding dit du skal, tips om hytter og åpne buer, og tips om raste- og fiskeplasser.

Jeg vil også minne om at alle som er under 20 år, kan fiske gratis på Statskogs arealer (unntatt statsallmeninger i Sør-Norge), det samme gjelder personer over fylte 67 år. For oss andre, er det enkelt å kjøpe fiskekort hos Statskog, så enkelt at det kan gjøres fra mobiltelefonen. Fiskekortene er tilrettlagt for familier gjennom rimelige kortpriser. I tillegg har Statskog også innført det såkalte ”Norgeskortet”. Dette gir adgang til fiske i mer enn 60.000 fiskevann.

Regjeringen ser spennende muligheter i å bruke moderne informasjonsteknologi for å fremme en aktiv fritid ute. Økt tilgjengeliggjøring av jakt- og fiskekort er et viktig ledd i arbeidet med rekrutteringen til det høstingsbaserte friluftslivet. I den forbindelse vil jeg rose samarbeidet mellom Statskog, Norges Skogeierforbund, Norges fjellstyresamband, Norges Jeger- og Fiskerforbund og Norske Lakseelver om etablering av Inatur Norge AS. Selskapet fremstår som en suksess på friluftslivsområdet og har klart å gjøre jakt- og fiske, - og overnattingstilbud langt mer tilgjengelige for brukerne.

Oppsummering

Jeg vil oppsummere med at regjeringen fortsatt vil holde et høyt ambisjonsnivå for friluftslivet i Norge. Dette arbeidet vil vi se i sammenheng med landbrukspolitikken. God landbrukspolitikk - med bosetting og et aktivt landbruk i hele landet - er til stor fordel for friluftslivet.

Det er, som dere er godt kjent med, mange og positive samarbeidsflater mellom landbruket og dere som representerer landets jegere og fiskere. Jeg ser på deres organisasjon som en svært viktig samfunnsaktør, og i den forbindelse ønsker Statsråden og jeg et styrket samarbeid med Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Vi er begge opptatt av:

  • en bærekraftig ressursforvaltning
  • et stort høstbart overskudd fra vilt- og fiskebestanden i fremtiden
  • at rekrutteringen til jakt og fiske skal øke

Min forventing og oppfordring til Norges jeger- og fiskerforbund er at dere fortsetter å være en konstruktiv og kunnskapsbasert organisasjon som arbeider for et nært og godt samarbeid med oss i landbruket.

For egen del vil jeg fortsette å stimulere landbruket til å samarbeide med kommuner og organisasjoner for å bedre tilbudene til friluftsliv i hele landet.

Vi skal opprettholde jakt- og fisketradisjonene her i landet. Dette skal gi kommende generasjoner:

  • gode opplevelser
  • god folkehelse
  • kunnskap om natur som ledd i bærekraftig bruk og høsting av naturressursene i fremtiden

Jeg vil oppfordre dere til å gå inn i en fruktbar dialog med landbruket i hele landet for å fremme det som er en vinnersak for oss alle:

Et aktivt friluftsliv, med jakt- og fiskeglede, der hele den norske befolkningen er deltakere!

Med disse treffsikre ord ønsker jeg Norges Jeger- og Fiskerforbund lykke til med landsmøtet. Takk for meg!