Historisk arkiv

KLFs Årets julematarrangement på Etterstad videregående skole

Tale: Utdeling av prisen Årets tradisjonsmat

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Statssekretær Ola T. Heggem

KLFs Årets julematarrangement på Etterstad videregående skole

Kjære kjøttentusiaster, gode forsamling,


Jeg er glad for å være til stede her, fordi jeg tror slike arrangementer er med på å få fram det beste i norsk matkultur og at det stimulerer til enda bedre produkter og enda mer å velge mellom for den vanlige, norske forbruker.

For vi trenger et større matmangfold. Vi har i departementet satt oss som mål at i 2020 skal 20 prosent av omsetningen være matspesialiteter. 

Vi tror at noe av nøkkelen her er nye samarbeidsformer - det jeg vil kalle for ”smaksallianser” fra bås til bord. Mer konkret betyr dette et nært samarbeid mellom store og små bedrifter og at produktene er forankret i lokal eller regional matkultur. 

Vi vil at dette skal være nye produkter og pionertiltak som skal gi et bidrag til løfte og videreutvikle den resterende volumproduksjon. For vi trenger rett og slett utvikling av nye produkter og innovasjoner i Mat-Norge, også i kjøttsektoren.

Dere i kjøttbransjen har mye å være stolte over, og som vi kan legge til grunn for en ny giv i produktutviklingen. Vi har, i følge forskningsmiljøene, noe av verdens aller beste dyrehelsestatus. Og jeg tar ikke for hardt i når jeg sier at vi også har en høy etisk standard i dyrehold og produksjonen som helhet.

Jeg mener i at fremragende dyrehelse og høg etisk standard i produksjonen sammen med lønnsomhet i alle ledd i produksjonen, er viktige forutsetninger for å utvikle nye produkter med konkurransekraft.

For å komme på offensiven tror vi at mye av nøkkelen ligger i å utvikle nye samarbeidsformer mellom store og små bedrifter i kjøttbransjen, men også samarbeid med andre bransjer, for eksempel grøntbransjen, som jo skaffer mye av tilbehøret til det kjøttet vi får servert på tallerkenen. 

Vi tror at dette kan gi nye enkeltprodukter, men også nye måltidsløsninger og måltidsmønstre tilpasset nye matvaretrender og endringer i befolkningens alder og preferanser. Det gjelder ikke minst institusjonsmaten til syke og eldre, men også store befolkningsgrupper født like etter krigen, som er helsebevisste, kostbevisste og kjøpekraftige.

Vi har undersøkelser som viser at tilliten til norsk kjøttbransje og til norske kjøttprodukter har økt de siste årene. 70 prosent av forbrukerne hadde i følge Nationen høy tillit til slike produkter i 2008.

Det er god grunn for å hevde at dette skyldes en kombinasjon av høy kvalitet, høy grad av mattrygghet og produkter med god smak.

Med årlige arrangementer som dette bidrar KLF til å løfte bevisstheten i næringa og gi næringa ny giv ved å sette fokus på produktkvalitet og ikke minst på nyskaping og innovasjon når det gjelder nye produkter og prosesser.

Gratulerer med arrangementet og takk for oppmerksomheten!