Historisk arkiv

Tale: Landbruks- og matdepartementets rolle og ansvar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Vannsjøkonferansen 2009, Moss

Av: Statssekretær Ola T. Heggem.

Jeg vil takke for innbydelsen til denne konferansen. Jeg har lagt stor vekt på å få komme hit da jeg synes arbeidet i Morsaprosjektet er svært viktig på flere måter.  

For det første er det viktig at vi klarer å redusere forurensningen i Vansjø slik at den mangesidige bruken og interessene for Vansjø kan opprettholdes og økes. Vann er jo en viktig ressurs med mange bruksmåter. Det er avgjørende at Vansjø kan beholdes som drikkevannskilde i regionen og at verdiene knyttet til natur og friluftsaktiviteter kan forbedres. Dette er understreket av mange over flere år og er vel akseptert.

Det betyr mye for landbruket at naturen ikke forurenses. Naturen er jo selve produksjonsgrunnlaget for matproduksjon og vi passer godt på at jordsmonnet ikke skal forurenses. Vann er en viktig produksjonsfaktor i jordbruket. Heldigvis er vi her i Norge – i motsetning til mange land – godt forsynt med nedbør. I den siste tiden har vi faktisk fått for mye væte ovenfra. Men det er en annen sak som jeg skal komme inn på seinere. Nå vil jeg trekke fram at vi er i et område der produksjon av bær og grønnsaker er en svært viktig produksjon for jordbruket. En del av denne produksjonen tar vann til vanning fra Vansjø.
 
Jeg vil også trekke fram at Landbruks- og matdepartementet arbeider mye for å bevare og utvikle kulturlandskapet og våre vassdrag er en del av kulturlandskapet. La oss også ha det i tankene.

Landbruks- og matdepartementet legger stor vekt på å følge opp rammedirektivet for vann og landbruket deltar på alle plan i forvaltningen.

Landbruket har mange interesser knyttet til våre vassdrag. Det gjelder næringsutnyttelse i form av fiske, turisme og kraftproduksjon. Det er derfor viktig at forurensninger ikke begrenser mulighetene for dette. Landbruks- og matdepartementet har arbeidet med forurensninger over mange år. Vi var med på Mjøsaksjonen og Nordsjøplanen. Vi støtter nå opp om arbeidet som skal skje i regi av vannregionmyndighetene rundt omkring i landet. Landbruks- og matdepartementets hovedoppgave blir å legge til rette for at landbruksforurensningene blir redusert.

Selv om vi har arbeidet med dette over mange år, så må vi innse at vi stadig står overfor nye utfordringer.  Forurensningene fra jordbruket kommer i all hovedsak ved avrenning fra arealer. Dette skjer gjennom kompliserte prosesser i jordsmonnet og vi må stadig komme videre i forståelsen av dem og hvorledes tiltakene virker.

Kunnskap og kompetanse er derfor svært viktig for å kunne mestre forurensninger fra jordbruket.  et er grunnlaget for de tiltak som skal gjennomføres av bøndene. Departementets rolle er å utforme virkemidler og se til at de følges opp. Vi har etter mange års arbeid med forurensninger fått mange virkemidler. Disse må vi gå igjennom og revidere slik at de har god effekt.

La meg i denne sammenheng si at vi i årets jordbruksforhandlinger bestemte at vi skal ha en helhetlig gjennomgang av vårt regelverk for lagring og bruk av husdyrgjødsel og annen gjødsel av organisk opphav. Det er svært viktig at bruken av husdyrgjødsel blir bedre slik at påvirkningene på klima og vann blir mindre.

Vi er opptatt av at vi må vurdere vårt regelverk både ut fra hensynet til klima og vannressursene. Heldigvis er det slik at mange ting som er godt for vannressursene også er gunstig mht reduserte utslipp til luft. Arbeidet med regelverket vil ta noe tid.

Vi har bedt Statens landbruksforvaltning om lage et nytt rundskriv om gjødsling slik at dagens regelverk skal følges opp på best mulig måte. Når det gjelder bruk av handelsgjødsel så har vi allerede fått nye normer for fosforgjødsling, som vil innebære en redusert fosforgjødsling med ca 25 prosent. Jeg er glad for at det blir fulgt opp av bøndene rundt Vansjø og Hobølelva.  

Jeg vil understreke at kunnskap og kompetanse er avgjørende for at vi oppnår gode resultater. Bioforsk har viktige oppgaver med å skaffe fram kunnskap. Bioforsk får midler over Landbruks- og matdepartements budsjett til nasjonale oppgaver. I de siste årene har vi klargjort og øket omfanget av oppgaver på miljøsiden, deriblant arbeidet for å redusere forurensningene.

Forsøksringen Sør-Øst er med i arbeid med utprøving og rådgivning omkring mer miljøtilpassede driftsmåter. Dette er viktig og jeg er godt fornøyd med dette. Tiltak mot jordbruksforurensninger må være tilpasset lokale forhold. Forsøksringene rundt omkring i landet har en viktig oppgave med å prøve ut og planlegge driftsformer som ikke forurenser. Jeg vil også gi honnør til Yara som raskt har kommet på markedet med nye gjødselsortimenter som gjør det mulig å gjødsle mer riktig, dvs det som er nødvendig for å få akseptable avlinger med minst mulig utslipp til vassdragene.

Jordarbeiding har prosent av kornarealer, ble pløyd om høsten. Nå er det heldigvis slik at ca 60 prosent av kornarealet ikke blir pløyd om høsten. Dette har vært et viktig bidrag for å redusere erosjonen. Det er fortsatt noe ugjort mht jordarbeiding. Fylkesmannen i Oslo og Akershus har sammen med fylkesmannen i Østfold revidert forskriften om jordarbeiding i år slik at det bør ligge til rette for videre reduksjoner av erosjonen.

Dette er viktig også i klimasammenheng. Utslippene av CO2 blir mindre ved redusert jordarbeiding. Vi må også legge vekt på at klimaendringene vil føre til hyppigere flommer i Hobølvassdraget og i Vansjø. Jordarbeidingsmetodene og erosjonssikring vil derfor få relativt større betydning i årene framover. 
 
Jeg mener nå å kunne fastslå at Morsaprosjektet har vært vellykket selv om alle målene enda ikke er nådd. Tilførselen av næringsstoffer til Vansjø er betydelig redusert og vi ser gjennom prosjektet i Vestre Vansjø muligheter for ytterligere reduksjoner.

Organiseringen med bred involvering av brukerinteressene har vært viktig og det har vært stort engasjement av mange over mange år. Selv om resultatet i form av klart reinere vann i Vansjø, lar vente på seg, så er det oppmuntrende at det ikke har vært badeforbud i de 2 siste årene etter det jeg har hørt. La oss tro at bedringen i vannkvaliteten fortsetter.

Det er svært viktig for Landbruks- og matdepartementet at en kan trekke lærdom av arbeidet i Morsa. Jeg er overbevist om at vi kan gjøre det både faglige og organisatorisk. Jeg ønsker lykke til med videre arbeid.