Leikanger
Tale: Åpning av nettverksamling for utvalgte kulturlandskap i jordbruket
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk
Tale/innlegg | Dato: 17.08.2010
Leikanger
Kjære alle kulturlandskapsvenner
For vel ett år siden møttes mange av oss i Vangrøftdalen i Os i Hedmark.
Det ble en uforglemmelig dag da 20 utvalgte kulturlandskap i jordbruket ble høytidelig åpnet av Hans kongelige høyhet kronprins Haakon.
Som avtalt da, møtes vi, og flere andre interesserte, nå ett år etter for å besøke ett av de utvalgte områdene og utveksle erfaringer.
Tusen takk til alle dere som har lagt forholdene til rette og som tar i mot oss her i et av de utvalgte områdene: Grinde-Engjasete.
Året samling skjer i biomangfoldåret 2010. Det gjør de utvalgte kulturlandskapene enda mer aktuelle og viktige.
I dag skjer en storstilt utarming av det biologiske mangfoldet. Utrydding av dyre- og plantearter gir uopprettelige skader og setter verdens matvaresikkerhet i fare.
Menneskenes fremtid er avhengig av at naturens samspill, produksjonsevne og mangfold opprettholdes.
Det finnes dem som trekker på skuldrene. De vil ikke tro på at den ene planten, blomsten, billen eller flua kan være så viktig. Men naturen er kompleks. De velger å ikke forholde seg til realitetene. Det er umulig å forutsi konsekvensene av at en art forsvinner. Jeg tror ikke det er så mange som ville tatt sjansen på å sette seg i et fly der man før avgang fjerner en tilfeldig skrue fra motoren.
Vern og beskyttelse av naturen er et nasjonalt ansvar og er nødvendig for å bevare det biologiske mangfoldet og menneskenes muligheter til å høste jordens fornybare ressurser. Samtidig er det avgjørende at forvaltningen baseres på erkjennelsen om at bærekraftig bruk av naturen ofte er den beste måten å verne om de biologiske verdiene.
Effektivisering og nye driftsmåter gjør det flere steder utfordrene å holde i hevd jordbrukets kulturlandskap og sikre de store miljøverdiene som finnes der. Samtidig vet vi at tradisjonelt kulturlandskap er viktig som leveområde for mange truede arter. Ca 35 prosent av de trua artene - rødlisteartene - finnes i kulturlandskapet.
Det er derfor med stor tilfredshet at jeg registrerer at vårt felles og unike landbruks- og miljøprosjekt er godt i gang. Mange tiltak var gjort før utvelgelsen, og innsatsen har økt fordi vi nå har satt inn ekstra midler i disse områdene.
Til sammen har Miljøverndepartementet og Landbruks- og matdepartementet satt av 14 millioner kroner på dette prosjektet.
Samlet sett er det mange som bidrar, men jeg vil særlig rette oppmerksomheten mot dere som utfører det praktiske arbeidet med forvaltning og skjøtsel i hvert enkelt av de utvalgte landskapene. Dere gjør den aller viktigste jobben!
Utvalgte kulturlandskap i jordbruket skal være en spydspiss for forvaltning av miljøverdier i jordbrukets kulturlandskap og bidra med erfaringer til andre kulturlandskapsområder. Dette gjelder kompetanse knyttet til konkrete skjøtselstiltak, om samarbeid og organisering og om kommunal planlegging med hensyn til arealforvaltning og næringsutvikling.
To nye områder i naturmangfoldåret
Jordbrukets kulturlandskap har mange ulike verdier.
Med utgangspunkt i naturmangfoldåret har vi på våre hjemmesider presentert hvert enkelt område med hensyn til bevaring av biologisk mangfold og de nødvendige skjøtselstiltak som må iverksettes for å ta vare på det.
I anledning Naturmangfoldåret utvidet vi denne sommeren gruppen av utvalgte kulturlandskapene med to nye områder.
Jeg har derfor den glede å be representantene fra de to nye områdene, Tarva i Sør-Trøndelag og Blomsøy-Hestøy-Skålvær, om å reise seg.
Dere representerer to områder med viktige miljøverdier og som vi i år har hatt særlig oppmerksomhet rettet mot, men jeg vil også presisere at viktig kulturarv også ligger til grunn for innlemmelsen av disse to områdene.
Politisk rådgiver i Miljøverndepartementet, Audun Garberg, og jeg vil gratulere dere med statusen som utvalgt kulturlandskap i jordbruket og ønske dere lykke til med arbeidet framover.
Avslutning
Til slutt vil jeg ønske dere alle her to gode og nyttige dager på nettverkssamlingen. Det er veldig viktig at vi møtes og bygger opp et lag som drar sammen og som støtter hver enkelt bidragsyter i dette prosjektet.
Jeg gleder meg til dagens befaring på Grinde og takker så langt for oppmerksomheten. Ordet gis herved videre til Audun Garberg, politisk rådgiver i Miljøverndepartementet.