Historisk arkiv

Nasjonalmuseet-Arkitektur, Oslo

Tale: Åpningen av smakens uke 2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Hei,

Jeg er Norges landbruks- og matminister. Det er en veldig spennende og morsom jobb. Noe av det artigste er å få komme ut og snakke med folk.  I dag er jeg her sammen med dere i anledning av Smakens uke.

Er det noen som vet hva Smakens uke er?

Denne uka i året skal snakke mye om forskjellige smaker, hvor god maten er glade vi kan bli av mat. Nå håper jo jeg at  dere får god mat som gjør dere glad hver eneste uke. Men kanskje dere kan prøve noe nytt nå?

De har smakens uke i andre land også. Det var Frankrike som begynte med smakens uke først. Nå er land som Australia, Sveits og Belgia med. I alle disse landene så er det laget både aviser, brosjyrer og mye annen informasjon om mat  for barn og unge. Men ikke har jeg hørt om at noen har laget restaurant der barn både lager maten, serverer maten og selv spiser den. Dette synes jeg er spennende.

I Norge er det denne uka 6.klassinger på over 300 ulike skoler som gjennomfører smakstester og eksperimenter på skolene sine. Hele 31 skoleklasser får besøk av en egen smaksgruppe. Det er kokker og forskere og andre mateksperter som reiser rundt med smakskoffertene sine.

Dere får komme hit og skal lage en pop-up restaurant.  Det fortalte Ida om. Og det er første gang jeg er med på noe sånt.

Alle andre barn i Norge kan også lage pop-up restaurant. Det kan være hjemme eller hos besteforeldre eller hos venner. Alle oppskriftene for det som skal serveres her legges ut på nettsiden smakensuke.no.  Som pappa vil jeg minne dere på at ryddingen også er en del av oppgaven, og så kaster vi ikke den maten som er igjen. Enten blir det restemat, eller så er det mange steder som nå samler inn biologisk avfall til kompostering.

Jeg har gledet meg ekstra til å åpne smakens uke i år.  Fordi nå kan jeg få lov til å være kokk på en ordentlig restaurant. Dessuten har jeg en hemmelighet som jeg skal dele med dere litt seinere.

Har dere spist på restaurant før?

Husker dere hva dere har fått å spise?

Jeg vil gjerne at alle restauranter skal servere mat til barn, god fristende mat, variert mat med mye smak i. Jeg mener at barn skal ha minst like god og spennende mat som de voksne også når de går på restaurant. Det tror jeg vi skal få til her. Vi skal rett og slett teste ut ulike smaker og smakskombinasjoner her på denne restauranten.

Så vil jeg be alle spisesteder til å gjøre det samme. 

Det sies at dere er  fremtidens håp. Noen av dere som sitter her vil kanskje bli matprodusenter, kanskje bonde, kanskje dere vil bli kjøkkensjefer eller kokker eller servitører. For alt jeg vet vil noen bli matjournalist som Andreas Viestad som står her ved siden av meg.

Sikkert er det at dere alle vil spise mye mat fremover, dere skal kanskje kjøpe inn mat til deres egen familie. 

Jeg har lyst til at dere skal bli kjent med vår egen matkultur og tradisjon også. Og jeg vil at dere skal vite hvordan mat blir til. Og så vil jeg gjerne at dere skal spise mat med mange farger og ulike smaker og at dere kan snakke med hverandre om hva det egentlig smaker. 

Men det er ikke alle som synes det er så lett å snakke om mat. 

Hva sier dere til mat dere liker?

Og ikke liker da?

Kanskje vi kan finne andre ord og beskrive hva der er ved maten som vi liker godt og hvorfor vi ikke liker noe. Det vil gjøre at vi alle tenker litt mer på maten vi spiser og jeg tror vi blir litt gladere om vi kan kose oss med maten sammen.

Andreas Viestad ønsker å lage et maltkultursenter for barn her i Oslo.

Der vil han at barn fra 5 til 15 år skal lære mer om hvordan vi dyrker mat og hvordan vi kan lage god mat. Han vil at barn skal lære mer om matens betydning både for kroppen vår og hvor hyggelig vi kan ha det rundt et matfat.

Han har funnet en stor gård midt i Oslo, like oppi her som skal hete Geitmyra matkultursenter. Der mange mange barn og unge skal få komme å lære mer om maten. 

Og nå skal jeg fortelle dere om hemligheten min. 

Jeg har bestemt at Geitmyra matkultursenter skal få 1 250 000 kroner i år. Da kan Andreas og de han arbeider sammen med begynne å arbeide med undervisningsopplegg og kurs, både for elever og lærere. Det skal bli mulig for barn i hele landet å ta del i det som Geitmyra utvikler. 

Som minister tenker jeg hele tiden på at flest mulig skal ha nytte og glede av de aktiviteter som utarbeides. Nå som matkultursenteret for barn skal bli til, blir det mye arbeid for Andreas og hans medarbeidere. Men det er jeg sikker på at han klarer fint.

Til våren skal de lage jorder og det skal plantes og sås. Jeg gleder meg veldig til å følge med på alt som skal foregå på geitmyra.

Kan hende noen av dere vil både bidra og besøke Geitmyra? 

Men nå skal vi lage mat. Det blir fem retter basert på de fem grunnsmakene. Da trenger jeg å ta på meg forklæet.