Historisk arkiv

Tale: Seminar om EUs arbeid med nytt regelverk for omsetning av tømmer og treprodukter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Statssekretær Ola T. Heggem

Vi skal i dag diskutere et forslag til forordning fra EU. Forordningen vil ha konsekvenser for norsk skogsektor.

Det er strid i EU om forordningen, og det kan bety at vi har en mulighet til å påvirke EU i denne saken.

Vi er alle enige i målet om å begrense ulovlig hogst og handel med ulovlig hogd tømmer. Vi driver et bærekraftig skogbruk i Norge. Skog er en hovedprioritet for oss i klimaforhandlingene og vi har for tiden formannskapet i den Europeiske skogpolitiske samarbeidet - Forest Europe. Vi er opptatt av at det etableres internasjonalt regelverk som hindrer ulovligheter. Slike regler må gjelde alle, og regelverket må derfor også gjelde i Norge og Europa for øvrig.

Vi må analysere konsekvensene dette får for næringsutøvere i Norge, for biologisk mangfold, klima, og andre forhold av betydning.

Det må være et mål for oss at det regelverk og de ordninger vi har etablert i norsk skogbruk kan danne grunnlag for de tiltak vi skal gjøre også på dette området.
Siktemålet må være at de tiltak vi gjør for å dokumentere lovlighet og bærekraft ikke har utilsiktede negative virkninger. Det kan for eksempel gjelde utilsiktede virkninger i konkurransen mellom treprodukter og andre mindre miljøvennlige materialer.

Vi må arbeide for at denne forordningen ikke reduserer muligheten for å nå målene i klimapolitikken, for bioenergi og trebruk, eller unødig reduserer muligheten for å drive et bærekraftig skogbruk.

LMD og MD følger prosessen i EU nøye. Vi mener tiden er inne for å gi EU noen synspunkter på forordningen. Seminaret i dag er et viktig grunnlag for en slik tilbakemelding. Dere vet best hvor skoen trykker. Vi ser fram til å høre deres mening.       

Lykke til med seminaret!