Historisk arkiv

”NM i kjøttprodukter” i regi av Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF), Kulinarisk Akademi

Tale: Utdeling av Hederspris, viltklassen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Statssekretær Ola T. Heggem

”NM i kjøttprodukter” i regi av Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF). Kulinarisk Akademi, Kulinarisk Akademi

Kjære kjøttentusiaster, gode forsamling
 

Takk for invitasjonen til et viktig og flott arrangement.

Slike arrangementer er med på å vekke interessen for mat og norsk matkultur. De bidrar til enda bedre produkter og mer å velge mellom i kjøttdisken for den vanlige, norske forbruker.

Vi har også undersøkelser som viser at både tilliten til norsk kjøttbransje og til norske kjøttprodukter har økt de siste årene.

Jeg er helt sikker på at nettopp slike konkurranser er med på å skape kvalitet, og vi ser da også en meget positiv utvikling når det gjelder kvaliteten på kjøttprodukter i Norge.

Jeg tror dette skyldes en kombinasjon av høy kvalitet, høy grad av mattrygghet og produkter med god smak.

Kjøttbedriftene er blitt mer lydhøre overfor kundene og markedet og norske forbrukere tar informasjonen til seg og er også med på å etterspørre kvalitet. Norske forbrukere kan derfor takke slike konkurranser når de går i butikken. 

(Jeg har vært norgesmester i kudømming 2 ganger, i Hemsedal i -67 og i Seljord på Dyrsku’n i -68, og uten å ”ta munnen for full”, tror jeg nok at også slike konkurranser har vært med på å utvikle kvaliteten både på kjøtt og mjølk).

I denne konkurransen deltar industrien side om side med småskalabedriftene og kjøttbutikken på hjørnet. Og erfaringen viser at både industrien, småbedriftene og kjøttbutikkene blir Norgesmestere.  Konkurranse på like vilkår blir dermed vesentlig. 

Fokus på småskala, helse og økologiske produkter har kommet sterk de siste årene. Dette er også satsingsområder i den nye stortingsmeldingen vi forbereder om mat- og landbrukspolitikken. 

Det er derfor gledelig at disse produktene konkurrerer på like vilkår i denne konkurransen, og at det deles ut priser som nettopp fremhever disse produktene. 

At kjøttbransjen også ønsker å fremme innovasjon er gledelig og noe vi ønsker velkommen. 

Hederspris vilt:
Jeg har fått gleden av å dele ut Hedersprisen for viltklassen, og innledningsvis vil jeg si:

Uttaket av vilt fra norsk utmark representerer store verdier.  Kjøttverdien av viltet som ble felt i Norge i 2007 er av Statistisk Sentralbyrå beregnet til en verdi av om lag 500 millioner kroner. Av dette var verdien av elgkjøttet på rundt 300 millioner kroner.

Utfordringen ligger i å gjøre viltkjøttet tilgjengelig for folk flest, for viltkjøttet omsettes i hovedsak privat mellom jegerne.

En annen utfordring er problemer med å oppnå tilstrekkelig lønnsomhet, når det gjelder videreforedling og omsetning av viltkjøtt. 

Jeg synes derfor det er bra at flere bedrifter satser på videreforedling av vilt som salgsvare. 

Viltuttak er også med på å øke inntektsgrunnlaget for mange bønder. 

Samarbeid bonde og bedrifter i denne sammenheng er viktig.

Hederspris vilt går til: Ringstad Kjøtt AS, Rakkestad i Østfold.

Gratulerer med arrangementet og takk for oppmerksomheten!