Historisk arkiv

Kronikk: Global aksjon for å redde matplantene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Når FAO’s Kommisjon for genressurser for mat og landbruk møtes i Roma 18. – 22. juli er målet  å utarbeide en aksjonsplan som skal sikre at verdenssamfunnet tar vare på det genetiske mangfoldet hos matplantene vi trenger til framtidas matproduksjon.

Den viktigste, men ofte glemte, forutsetningen for å kunne produsere mat er at vi har planter som vi kan dyrke mat av. Genetisk variasjon hos matplantene våre har vært grunnlaget for økt matproduksjon og vil være det også i framtida.

Fra 2 til 40 fold
Det er et ufattelig stort sprang i utvikling fra bonden i Mesopotamia som måtte legge til side halvparten av avlingen til neste års såkorn, til bønder i dag som får 40 fold igjen av det som såes. Mye av denne utviklingen skyldes at dyrkede og ville kornplanter har inneholdt et stort mangfold av gener som det har vært mulig å kombinere på stadig nye måter.

Våre dagers moderne og høytytende kornsorter er et særdeles vellykket resultat av bønders målbevisste utvalg av de beste plantene til nytt såfrø og av moderne planteforedling. Mens bønders utvikling av landsorter har pågått gjennom tusener av år, har moderne planteforedling bare drøyt hundre års historie. Med nye teknikker på DNA-nivå vil utviklingen av nye sorter gå enda raskere, forutsatt at planteforedlere og forskere har et mangfold av gener å velge i.

Matsikkerhet viktigst
Det er likheter, men også forskjeller, mellom produksjon av telefonsamband, strøm og transporttjenester og produksjon av mat. Alle er viktige for at vårt samfunn skal fungere. På alle sektorer gjelder også at krav til økonomisk overskudd og prispress på tjenester går ut over sikkerhet, beredskap og langsiktig bærekraft.

Men forskjellene er også tydelige; når strømmen går, telefonen ikke virker, veien ligger under vann eller toget brenner så er virkningen umiddelbar og dramatisk. Når det gjelder maten så blir ikke den plutselig borte. Den blir kanskje dyrere, noen dør av sult andre steder og vi har alltid noe i fryseren.

Hva som behøves for å rette opp krisene er også forskjellig. Datamaskiner kan erstattes og nye broer kan bygges på noen dager. Når det gjelder matproduksjonen så er endringene langsomme, og det kreves møysommelig og langsiktig innsats for å skaffe mat til en økende befolkning.

Klimaendringer
For å fortsette økningen i global matproduksjon vil vi framover trenge plantesorter som tåler høyere temperaturer, tørke og nye plantesykdommer. Gener som kan gjøre det mulig å utvikle nye sorter til landbruk i et endret klima kan finnes i genbanker eller hos beslektede planter naturen.

Derfor er økt innsats på planteforedling og bevaring av genetisk mangfold hos nytteplanter i naturen (in situ) eller i genbanker (ex situ) de viktigste satsingsområdene i den nye Globale aksjonsplan for bevaring og bruk av plantegenetiske ressurser for mat og landbruk. Bevaring av genressurser ved at bønder aktivt dyrker og bruker et stort mangfold av sorter er også en prioritert oppgave.

Kommisjonen for genressurser, som i dag har 173 medlemsland, vil ventelig bli enige om planen fredag 22. juli, og FAOs Råd vil vedta planen på sitt møte i november.

Bidrag fra Norge
Handlingsplanen som det arbeides med nå vil avløse den første aksjonsplanen som ble utarbeidet i Leipzig i 1996. Den første planen har hatt stor betydning for det globale genressursarbeidet, både i Norge og globalt. Genbanker er opprettet over hele verden og planen har betydning for landbruks- og miljøpolitikken i mange land. I Norge ble Norsk genressurssenter opprettet i 2006, og i 2008 ble Svalbard globale frøhvelv åpnet som et tilbud fra Norge til alle verdens genbanker om lagring av frø på et sikkert sted.

Den nye planen vil få enda sterkere betydning for lovgivning og politikk i medlemslandene. Alle de store matproduserende landene er med i Kommisjonen, og mange av dem har allerede store problemer i sin matproduksjon, enten med flommer, tørke, forørkning og vannmangel, eller med nye plantesykdommer.

Genetisk mangfold hos matplantene er en av nøklene til å sikre nok mat til alle i framtida. Bidragene til å sikre ressursene er mange, fra de tusener av bønder som fortsatt dyrker fedrenes rissorter til hobbydyrkere her hjemme som bruker gamle grønnsak- og potetsorter. Fra frøpakkene som finnes i verdens genbanker til vårt eget foredlingsselskap Graminor som foredler nye sorter fra et mangfold av gener.

En ny global plan vil ytterligere øke oppslutningen om å ta vare på denne, bokstavelig talt livsviktige, delen av det biologiske mangfoldet.