Historisk arkiv

Tale: Åpning av Norges stand på Internationale Grüne Woche, Berlin,

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Kontrolleres mot fremføring.

Kjære alle sammen

Hjertelig velkommen til åpningen av Norges stand her på Internationale Grüne Woche  (IGW) her i Berlin. 

Vi har aldri vært så mange nordmenn samlet her ved åpningen – det er virkelig en glede å se at Grüne Woche er blitt en viktig møteplass for landbruket og for matinteresserte nordmenn ellers.

Vi deltar her i år for 24. gang. Vår deltakelse her i Berlin er en av de største, årlige Norges-profileringer internasjonalt. Jeg er stolt over å ha det ansvaret. 

Sammen med næringsminister Trond Giske har jeg i år med en stor, felles næringsdelegasjon for å drøfte hvordan vi skal bli bedre til å få tyske turister til å besøke Norge. Tyskland er jo vårt største utenlandske turistmarked.

Trond Giske og jeg ønsker i fellesskap å gjøre mat og reiseliv til to sider av samme sak innenfor Regjeringens reiselivsstrategi.

Tyske turister prioriterer ikke nødvendigvis byer. Mange av våre tyske gjester er på rundreise i vår vakre norske natur og besøker bygder og lokalsamfunn. Fjordene er et viktig mål for de fleste, men ikke få drar også helt til Lofoten eller til Nordkapp.  

Men i tillegg til vakker natur prioriterer tyske turister - i følge Innovasjon Norge - lokal mat og matopplevelser når de skal velge reisemål. 

Men samtidig sier tyske turister som vil besøke Norge at de vet ikke noe om norsk mat. Dette betyr jo at vi må øke kunnskapen om norsk mat overfor tyske forbrukere, og det betyr at vi ved å vise fram vår matkultur kan øke vår markedsandel i det tyske turistmarked.

Dette er viktig for meg fordi det kan gi betydelige ringvirkninger for landbruket og for utviklingen av norske bygder. 

Samlet selger vi ganske enkelt: Et annerledes land – et av verdens mest naturbaserte reisemål. Da må vi også bli flinkere til å gjøre norske reisemål til merkevarer -som fremhever natur, mat, kultur og stedlig identitet.

Og i går fikk Trond Giske og jeg mange gode ideer fra vår felles næringslivsdelegasjon. Blant annet vil et mye bedre regionalt samarbeid på tvers av fylkesgrensene bli viktig for øke kvaliteten og innovasjonshøyden på turistproduktene vi skal selge i Tyskland. 

Derfor er vårt budskap: Et forsterket og mer effektivt regionalt samarbeid og bedre service, større kreativitet og tilgjengelighet på produktsiden. Dette har vi samlet i det samme slagord som i fjor: ” Norsk mat og landskap – en reise verdt.” 

Det vi skal selge er opplevelser i rein natur, et kulturlandskap holdt i hevd, lokal mat og mattradisjoner, kulturminner og aktiviteter til lands og til vanns.

Vi har så gode råvarer til å utvikle attraktive reiselivsprodukter at det nesten er flaut hvis vi ikke kan greie å skape god lønnsomhet i reiselivsbedriftene. God lønnsomhet er det som på sikt skaper stabilitet og utviklingskraft i reiselivsnæringen.

Slik kan reiselivsnæringa på mange måter bli den ideelle distriktsnæring i samarbeid med landbruket, ei distriktsnæring som tar hele landet i bruk! 

”Verdens beste råvarer kommer fra Norge ” uttalte Paul Bocuse om norsk lam og norsk laks, i etterkant av det historisk første europeiske Bocuse d’Or i 2008. Der ble det som kjent norsk seier (med Geir Skeie) over eliten av kokker fra 20 europeiske land.

Det er altså noen av verdens beste råvarer vi viser fram her på standen, men også hvordan disse råvarene er blitt foredlet til lokale og regionale matspesialiteter som bygger identitet og utvikling av Norge som et reisemål.

Vi er stolte av alt vi kan vise fram, både overfor tyske forbrukerne og medier, men også til politikere fra mange land. Vår deltakelse her kombinerer mange viktige formål:

  • Her skal vi ha politiske diskusjoner om hvilke utfordringer klimaendringene skaper for den globale matsikkerhet. 
  • Her får vi umiddelbar tilbakemelding på våre mat- og reiselivsprodukter, 
  • Her har vi muligheter for å møte nye forbrukertrender innen produktutvikling og design.
  • Og her kan vi teste egne produkter, knytte internasjonale kontakter og vinne erfaring slik at vi kan bli bedre i en sterk, internasjonal konkurranse.

Denne grønne uka skal bidra til dette. Og jeg vil utfordre dere alle til virkelig å bruke denne møteplassen godt til å knytte nye kontakter.

Jeg vil på denne bakgrunn ønske alle våre 70 utstillere og gjester fra hele landet lykke til, og vil med dette erklære Norges 24. utstilling på Internationale Grüne Woche for åpnet.

Lykke til med ni intense dager!