Historisk arkiv

Innledning til Paneldebatt på konferansen

Tale: MeetEat 2011

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Statssekretær Ola T. Heggem

Takk for initiativet og invitasjonen.

At sunn mat er viktig, er vi alle enige om. Mitt hovedansvar er at mest mulig av den maten norske forbrukere etterspør, er produsert i Norge.

Matproduksjonen må øke
På 20 år blir vi 1 million – 20 prosent – flere nordmenn. 

Det betyr at matproduksjonen må øke tilsvarende bare for å opprettholde den norskproduserte andelen av kostholdet vi har i dag.

Hvis etterspørselen etter kjøtt holdes på dagens nivå for de ulike dyreslag, betyr det en betydelig produksjonsøkning.

Norge er velsignet med store utmarksområder og har naturgitte forhold for å produsere mørkt kjøtt basert på godt, økologisk, utmarksbasert grovfôr uten alternativverdi.

Ressurser vi finner over hele landet – og mest i områder med få alternative sysselsettingsmuligheter. 

Grovfôrbasert kjøttproduksjon er viktig for målet: Ta hele landet i bruk.

Det markedet etterspør og som vi ikke produserer selv, blir importert. Økt produksjon av grønnsaker og produserer mindre kjøtt betyr ikke nødvendigvis at folk vil spise mer grønnsaker og mindre kjøtt.

Ønske om ntensjonsavtale
Arrangørene av denne konferansen ønsker en forpliktende intensjonsavtale mellom helsemyndigheter, landbruksmyndigheter og matbransjen om matkvalitet og kosthold. 

Vi er åpne for et bredere mer forpliktende samarbeid mellom norske myndigheter og norsk matbransje. Glem ikke fiskerimyndighetene.

Jeg tror det ligger mye næringsvett i en slik avtale. Og da tenker jeg næringsvett i tredobbelt forstand:

  1. Forbrukerne blir stadig mer bevisste på hva som er sunt og hva som ikke er det.
  2. Det betyr igjen at de matprodusentene som leverer den sunneste maten, er mest i takt med de mest moderne forbrukerne.
  3. Dette er igjen helt i tråd med kostholdsmålene som regjeringen har trukket opp i sin kostholdsplan. 

Vi politikere liker dugnadsånd. I dette tilfellet mener jeg det er en dugnad som alle vil tjene på. Et tettere samarbeid vil være gunstig for både folkehelsen og norske matprodusenters omdømme. 

Samarbeid
I Danmark har Videnskabsministeriet og Fødevareministeriet nylig utarbeidet en felles plan for næringsmiddelforskning. Utgangspunktet er at god forskning vil bidra til å skape vekst og utvikling. Sjekk selv! Planen ligger lett tilgjenglig på nettet.

Også her til lands ligger det – som så ofte ellers – store muligheter i bedre samarbeid. Denne gangen bør miljøer med spesialkompetanse innen teknologi og innovasjonsutvikling, innen medisin og kosthold, og innen ekspertise som kjenner forbrukerens ønsker og behov.

Dette er nødvendig for å finne løsninger som folk vil ha og forstår betydningen av, som bidrar til å bedre folkehelsa, som er bærekraftige og som gir inntjeningsmuligheter for produsentene.

Det er i dag ingen konflikt mellom dagens landbruks- og matpolitikk og ernæringspolitikken. Alt står å lese i regjeringens kostholdshandlingsplan som vi i LMD står bak.

Matglede viktig
Barn og unge er en viktig målgruppe. Vi ønsker økt interesse for og kunnskap om matproduksjon, matkvalitet og ernæring. 

Men folkens: Vi må ikke glemme matgleden!

Blant annet derfor har Landbruks- og matdepartementet vært med å dra i gang Smakens Uke i samarbeid med Nofima, Kokkemestrene og opplysningskontorene i landbruket. Skoleelever lærer å utforske de ulike grunnsmakene som en kan kjenne i ulike matvarer. De blir ”supersmakere”. 

Forbrukere ønsker fersk, smakfull og sunn mat. Mange etterspør i tillegg rask og lettvint mat i en travel hverdag. Det er viktig å ta forbrukernes ønsker på alvor. Det er flott at norsk matindustri utvikler kvalitetsprodukter for en enklere hverdag.

Norsk landbruk ønsker å produsere sunne, trygge og smakfulle råvarer av god kvalitet til både forbruker og næringsmiddelindustrien.

Matglede og helse
Norsk matindustri viser ansvar for kundenes helse: Mindre salt og sukker, mindre fett og mer fiber.

Gjennom nasjonale teknologiplattformer (NTP) har matindustrien selv utredet forskningsbehov og problemstillinger knyttet til mat og helse. Det er bra!

Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL) finansierer et nytt prosjekt ved Nofima som skal undersøke de eldres matvaner. Målet er å utvikle sunne og innovative måltider og produkter til denne gruppen. Flere matprodusenter er også med på prosjektet.

Landbruks- og matdepartementet ønsker å stimulere til forskningsaktivitet på området. I 2011 er det satt av i overkant av 90 millioner til Forskningsrådets Matprogram. Mat, helse og velvære er ett av de prioriterte områdene i programmet.

Det er ikke uten grunn at vi har utsagnet ”Spis gulrøtter mens det ennå er sundt”. 

Vi må ikke redusere dette til å snakke og skrive om antioksidanter, mettet eller umettet fett, lavkarbo, høyfiber, vitaminer og mineraler.

Sunt kosthold må bli naturlig – ikke stress. 

Jeg er sikker på at matglede og tilstrekkelig med tid rundt matbordet har betydning for folks kosthold og helse. 

Avslutning
Målet med denne konferansen er at alle berørte samarbeider om at de velger sunne matvarer. Lykkes vi med dette, vil MeetEat som møtearena ha sin plass. 

Lykke til videre og takk for meg!