Historisk arkiv

Tale: Åpning av Smakens uke 2012

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Statssekretær Harald Oskar Buttedahl

Jeg er veldig glad for å få være her å åpne årets Smakens uke sammen med dere, og jeg er spesielt glad for å få gjøre det her i Drammen, fordi jeg også er frukt- og grønnsaksbonde i nabokummen til Drammen, som heter Lier. Og som dere vet er det mye god smak i norske epler, plommer og grønnsaker. Spesielt de som er produsert i Lier….  Dessuten er det veldig sunt.

For syvende året på rad har Landbruks- og matdepartementet vært med på å bidra til Smakens uke i smakens og matgledens tegn. Dette skjer i samarbeid med opplysningskontorene i landbruket, Norske Kokkemesteres Landsforening og Matforskningsinstituttet Nofima.

Poenget med Smakens uke er at den skal øke kunnskapen, bevisstheten og gleden knyttet til god mat, særlig hos dere 6.-klassinger.

Denne uka regner vi med at 6.-klassinger på nærmere 650 skoler rundt omkring i hele Norge benytter seg av undervisningsopplegget som er laget for Smakens uke. Alt dette i tillegg til Det store smakstreffet her i dag som jeg og dere er så heldige å få være med på.  

Dette er et kjempespennende arrangement, og jeg gleder meg til å bli vist rundt på de smaksstasjonene som dere har vært på, og lære litt mer om smak jeg også. 

Hvorfor vi har Smakens uke? 

God mat er viktig, men hva er god mat? Eller hva gjør maten god?

Det er disse spørsmålene vi i Landbruks- og matdepartementet ønsker at alle skal bli bedre i stand til å svare på. 

Derfor tok vi for sju år siden opp tråden fra Frankrike og overtok ansvaret for å arrangere Smakens uke hvert år. 

Smakens uke er en del av departementets matpolitiske strategi hvor vi skal vise frem alt det gode som norsk landbruk har å by på. Og det er ikke lite!

Smakens uke arrangeres for å øke matgleden og for at vi skal bli mer bevisste på hva slags mat vi putter i oss. Det bør helst være god, sunn og smakfull mat.

Her i dag har dere elevene fått høre spennende ting om sansing og fått testet smaksløkene deres med ulike smaksprøver og smaksopplevelser.

Vi er veldig opptatt av å få matglede og matkvalitet naturlig inn til barn og unge. I tillegg til Smakens uke, kan jeg nevne andre prosjekter som bidrar til dette, sånn som Kul mat som er opplæring i matkultur i kulturskolen, kantineprosjektene i Ungt Entrepenørskap og Geitmyra matkultursenter i Oslo.

Dere er i dag med på å oppfylle Smakens uke-målet om å øke matgleden og bli mer bevisste på hva slags mat vi putter i oss. Jeg håper og tror at dere er med på dette laget også etter hvert som dere vokser til. Kos dere skikkelig og lykke til videre i dag!