Tale: Grønn vekst i matproduserende næringer
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Av: Statssekretær Harald Oskar Buttedahl
Tale/innlegg | Dato: 26.06.2012
Innlegg til åpning av grønn vekst seminaret (GreenGrowthNordic) under sommermøte i nordisk ministerråd. Rica Nidelven Hotel, Trondheim
Innlegg til åpning av grønn vekst seminaret (GreenGrowthNordic) under sommermøte i nordisk ministerråd.
Sted: Rica Nidelven Hotel i Trondheim
Det er en glede å ønske dere alle sammen velkommen til Trondheim og til dette seminaret om grønn vekst i matproduserende næringer i Norden som arrangeres i samarbeid mellom Fiskeri- og kystdepartementet og Landbruks- og matdepartementet her i Norge.
De neste to dagene skal vi høre om potensialet for grønn vekst i marin- og landbasert matproduksjon - og hvordan dette kan oppnås samtidig som miljøhensyn ivaretas.
Grønn vekst er en forutsetning for å møte befolkningsvekst og klimaforandringer på en bærekraftig måte.
De nordiske land må også forholde seg til utfordringer knyttet til bærekraftig utvikling, matsikkerhet og presset for å skape et biobasert samfunn der økonomisk vekst er basert på bærekraftig utnyttelse av fornybare biologiske ressurser.
Vi vet at dette kan bli krevende fordi;
- Klimaendringer kan gjøre det vanskeligere og dyrere å produsere mat
- og fordi økt matproduksjon kan øke klimagassutslippa
For et halvt år siden presenterte den norske regjeringa ei melding til Stortinget som beskriver retningen for landbruks- og matpolitikken i Norge de neste 10 årene.
Den globale matsituasjonen danner et viktig bakteppe for denne meldinga som sier at:
- Norsk matproduksjon skal baseres på bærekraftig bruk av våre nasjonale ressurser i sjø og på land.
- Den landbruksbaserte matproduksjonen skal øke i takt med etterspørselen fra en voksende befolkning i Norge.
For å nå et mål om økt bærekraftig produksjon av mat, nasjonalt og globalt, må produksjon og økonomisk vekst i matproduserende næringer skje gjennom bedre produktivitet og god ressursutnyttelse.
Dette krever mer energieffektiv produksjon og bedre utnyttelse av tilgjengelige arealer og ressurser.
Økt kunnskap, innovasjon og regelverksutvikling på disse områdene er nødvendig for bærekraftig produksjon. Samtidig kan dette legge grunnlaget for framtidig vekst og næringsutvikling i primærnæringene og tilhørende industrier.
Tanken om et biobasert samfunn har lagt grunnlaget for begrepet bioøkonomi, og flere land har lansert egne bioøkonomistrategier.
Og som en del av EUs 2020 mål presenterte Europakommisjonen i februar i år en ny strategi for det biobaserte samfunn: Innovating for Sustainable Growth: A Bioeconomy for Europe. Strategien er å skape smart, bærekraftig og inkluderende vekst.
De biobaserte næringene vil spille en sentral rolle i denne strategien og innenfor en målsetning om grønn vekst fordi:
- Bærekraftig og framtidsrettet samfunnsutvikling og grønn vekst er utenkelig uten mat fra hav, fra jordbruk og fra utmark.
- Grønn vekst kan bare gjennomføres gjennom verdiskaping med basis i bærekraftig bruk av naturressursene.
Norden har rike naturressurser, både i havet og på land. Det ligger derfor godt til rette for at de nordiske landene kan utnytte de muligheter som ligger i et framtidig biobasert samfunn. Ikke minst ligger det til rette for et godt samarbeid mellom blå og grønn sektor.
Produksjonskjedene for de biobaserte næringene i havet og på land griper inn i og påvirker hverandre. Denne synergieffekten må vi bli enda flinkere til å utnytte.
Samtidig finner vi kunnskapen om disse næringene samlet i de samme fagmiljøene. Disse miljøene samarbeider også godt i nordiske nettverk. Og godt er det!
I skjæringspunktet mellom blå og grønn sektor finnes det mange muligheter for spennende ny næringsvirksomhet og ”blågrønne” synergier. Ett eksempel er de muligheter som ligger i å anvende alger til å produsere fiskefôr og husdyrfôr, eller bruk av alger til gjødsel. Det arbeides også med alger til fremstilling av bioenergi.
Skogen vil spille en viktig rolle gjennom dens evne til å binde CO2, produksjon av biodrivstoff og bruk av hogstavfall og restråstoff fra treindustrien.
De nordiske statsministrene presenterte i november 2011 sin rapport Norden – Ledande i grön tillväxt. Der satte de grønn vekst på dagsorden – noe Nordisk Ministerråd for Fiskeri og havbrug, Jordbrug, Levnedsmidler og Skovbrug mener er positivt.
Bærekraftig utnytting av naturressursene, slik vi gjør innen i primærnæringene og matsektoren, må integreres i den nordiske innsatsen for grønn vekst under Nordisk Ministerråd fremover.
Dette seminaret er en måte å synliggjøre potensialet for grønn vekst i de matproduserende næringene. Våre sektorer er en viktig del av løsningen for å virkeliggjøre visjonen om grønn vekst og bærekraftig utvikling.
Erfaringer fra seminaret vil tas med til ministermøtet på torsdag.
Der vil arbeid for å utvikle et nordisk samarbeide for grønn vekst i Nordisk Ministerråd og forskning som fremmer grønn vekst i matproduserende næringer stå sentralt.
FN avsluttet i forrige uke Høynivåkonferansen om bærekraftig utvikling i Rio de Janeiro, 20 år etter den første Rio-konferansen. Hovedtema for konferansen var grønn økonomisk vekst, bærekraftig forvaltning av jordens biologiske ressurser, trygt drikkevann og global matsikkerhet i en verden i rask endring.
Vi ønsker dere i felleskap lykke til med seminaret. Måtte det bli gode dager, både faglig og politisk her i Trondheim! Lykke til alle sammen!