Historisk arkiv

Tale: Hilsning ved åpningen av Jakt- og fiskesenteret på Flå

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Statssekretær Harald Oskar Buttedahl

Det blir jo sagt at nordmenn er født med ski på bena. Jeg tror det stemmer for en god del av oss. Men det er jammen mange andre som er født med sekk på ryggen, fiskestang i handa eller geværet over skuldra. Det er sannelig litt av noen tilstander på norske fødestuer….

Poenget mitt er at folks friluftsinteresser favner bredt. Vi er heldigvis fortsatt et naturfolk som har stor glede av å ferdes i naturen og høste av naturens overskudd. Det skal ikke mye til for å trives med det, men man trives enda bedre hvis man har litt kunnskap om det.

Det er derfor helt glitrende med arenaer som viser at naturen byr på mer spennende muligheter enn playstation, PC, DS, TV og andre moderne innretninger som ungene elsker og som jeg har fått nok av.

Det er viktig å dyrke og videreutvikle det norske folk sitt forhold til naturen og naturbruk. Landbruks- og matdepartementet ønsker å bidra til dette.  Noen føler seg allerede fremmedgjort i forhold natur og friluftsliv. Disse menneskene må rettledes, mine damer og herrer! Dette senteret må i så måte være midt i blinken.

Human jakt krever kompetente jegere. En vellykket fisketur krever fiskere med kunnskap. Da trengs det gode plasser til å øve seg og skaffe seg kunnskap. Vi har god tilgang på rimelig jakt og fiske i Norge. Vi har også en kultur for bred deltakelse i slike aktiviteter fra befolkningen. Det skal vi også ha i framtiden. Den ambisjonen deles av de som eier jakt og fiskeretten, nemlig grunneierne, og de som utøver jakt og fiske.

Jakt- og fiskesenteret i Flå må være som en drøm for nye og gamle jegere, fiskere og andre friluftsinteresserte. Store og små. Målet må være mer kunnskapsrike jegere og fiskere, økt interesse for jakt, fiske og friluftsliv. Jeg er helt sikker på at dere her har skapt en ny kilde til inspirasjon or mange.

Jeg gleder meg til å se nærmere på det dere har fått til senere i dag. (det går bl.a. rykter om en skytesimulator….?). Jeg vil takke Norges Jeger og Fiskerforbund (hvor jeg er medlem nummer 153 61 23), kommunen og alle andre bidragsytere for at dette senteret er blitt en realitet. Her ligger det store muligheter!

Jeg vil hilse fra landbruks- og matministeren som sjøl gjerne ville vært her i dag. Det er gjerne sånn – at statsråden tar de morsomme oppdragene mens statssekretæren tar de andre. I dag ble det for en gangs skyld motsatt. Lars Peder sitter akkurat nå i Regjeringskonferanse og blar i papirer. Jeg skal ut og kose meg her hos dere!

Lykke til med driften og framtiden for jakt og fiskesenteret. Vi vil følge dere med forventning framover!