Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Østfold 2007

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fylkesnytt: Landbruksavdelingen i Østfold er ute med ny utgave av Fylkesnytt. Dette nummeret inneholder bla artikler om ny bruk av gamle driftsbygninger, arealstrategi og satsing på regional matkultur i fylket.

Fylkesnytt: Landbruksavdelingen i Østfold er ute med ny utgave av Fylkesnytt. Dette nummeret inneholder bla artikler om ny bruk av gamle driftsbygninger, arealstrategi og satsing på regional matkultur i fylket.  

Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har lansert en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.

__________________________________

Alle trærne i Berg er registrert
Det tas i bruk ny teknologi når skogområdene i Berg, nord i Halden, skal registreres. Et fly utstyrt med laserskanner skal ikke bare kartlegge skogen, men hvert enkelt tre! Fra 700 meters flyhøyde ”beskytes” skogen med 10 laserstråler pr kvadratmeter. Hver stråle har en diameter på noen desimeter når den treffer bakken eller et tre, og reflekteres tilbake. Parallelt med laserskanningen tas det flybilder. 

Prosjektet, som foregår i forbindelse med skogbruksplanlegging i sommer, vil være banebrytende i Norge gjennom sitt spesielle enkelttrebaserte takstopplegg. Her samles data for det enkelte tre, for eksempel treslag, volum og høyde. Målinger og beregninger utføres for alle trærne, før de blir summert opp til bestandsdata. I tillegg til de tradisjonelle bestandsverdiene kan man for eksempel hente ut informasjon om trærnes koordinater og diameterfordeling for de ulike treslagene. Metoden åpner dermed for nye muligheter både for visualisering og for mer detaljerte prognoser av tømmerkvaliteten før et bestand hogges. 

Takstselskapet FORAN skal gjennomføre skogtakseringen på eiendommer beliggende innenfor Berg i Halden kommune, totalt utgjør dette omtrent 160 km2. Pilotprosjektet gjennomføres i samarbeid med Norsk institutt for skog og landskap. 

  Enkelttretaksering med laserscanning Vidar Asheim FMLA Østfold

Østfold
”Da adelskapet i Norge ble opphevet i 1821 lå halvparten av alle herregårdene i Østfold (25 pluss Rød i Halden, som aldri juridisk fikk sine privilegier). Dette gjør Østfold kvantitativt til ”herregårdsfylket”. Kvalitativt vil også mange hevde at Østfolds herregårder utgjør en sjelden skatt som medfører at fylket har komparative fortrinn knyttet til herregårdene i forhold til svært mange andre regioner.” 

Utsagnet over er hentet fra et notat som Stiftelsen Østfoldforskning har utarbeidet om herregårdenes posisjon i Østfold.  Der er det gjort noen vurderinger om hvorledes herregårdene kan utnyttes i et identitets- og verdiskapingssammenheng. 

En arbeidsgruppe bestående av representanter for herregårdene, Fylkesmannen i Østfold, Østfold fylkeskommune og Fredrikstad kommune har tatt tak i dette spørsmålet og har invitert eierne av herregårdene til et møte 17.oktober. Målet med møtet er å finne ut om det er interesse hos herregårdseierne for å arbeide videre med temaet. Det vil fokuseres på å få fram ideer om hvordan hver og en kan se sin herregårds fortrinn og hvordan den kan utnyttes i reiselivssammenheng. Kan det være aktiviteter eller nye måter å samarbeide på som vil gavne den enkelte gård og løfte frem dette som en attraksjon for fylket? Dersom det er interesse for dette blant flere av eierne, vil det settes ned en arbeidsgruppe som kan arbeide videre med ulike konsept.

Rødhagen 1984 Foto: Vidar Asheim,  FMLA Østfold
Rødhagen 1984. Foto: Vidar Asheim,  FMLA Østfold

Ny bruk av gamle driftsbygninger i Østfold
Med bakgrunn i departementets satsing ”Landbruksbygg og kulturlandskap” og med forbehold om finansiering, ønsker Fylkesmannen i Østfold å starte opp et prosjekt for at færre gamle driftbygninger skal tas ut av drift. Fylkesmannen i Østfold ser at mange av de gamle og store driftsbygningene i Østfold-jordbruket ikke lenger er i daglig drift. Vi er vitne til at flere velger å rive den gamle låven i stedet for å tilpasse den til nye driftsformer. Gårdstunene blir endret. Nye store husdyrbygninger med helt ”nye” proporsjoner blir plassert vekk fra de tradisjonelle tunene, mens de gamle låvene blir tatt ut av bruk.

Gjennom prosjektet ønsker Fylkesmannen å vise eksempler der de gamle låvene blir benyttet videre i tradisjonell drift og/eller til nye næringer, og slik forblir en viktig del av kulturlandskapet. Like viktig er det å vise hvordan disse bygningene kan beholdes. Det er fullt mulig med ombygginger og tilbygg som gjør at drifta kan fortsette i den gamle driftsbygningen. En annen utfordring er økonomien ved å restaurere/bygge om de gamle låvene sammenlignet med å bygge nytt. Vi er inne i en tid med mye ”prefabrikkert” bygging. Dette gjør at ombygging i mange tilfeller blir kostnadsregnet høyt slik at brukerne ikke har noe reelt valg. 

Det er ønske om å starte opp med dette prosjektet fra 1. januar 2008.

Lekum 1990 Foto: Vidar Asheim, FMLA Østfold
Lekum 1990 Foto: Vidar Asheim, FMLA Østfold

Arealstrategi for Østfold
Østfold er i forbindelse med rulleringen av Fylkesplanen i gang med en rekke prosjekter som har bedret regional planlegging og arealbruk som mål. I forbindelse med at Østfold fylkeskommune rullerer Fylkesplanen er det utarbeidet regional planstrategi og det er satt i gang et arbeid med regional arealstrategi. Både regional planstrategi og arealstrategi anbefales av planlovutvalget. Arbeidet med arealstrategien foregår parallelt med og knyttes til det øvrige fylkesplanarbeidet i et tett samarbeid mellom fylkeskommunen, Fylkesmannen, kommuner og regionråd. Arealstrategien skal trekke opp langsiktige grenser for byutviklingen og vil også erstatte de regionvise Areal- og transportplanene i Østfold. Etter framdriftsplanen skal høringsforslaget ferdigstilles i mai 2008. 

Bærekraftig arealbruk er en sentral utfordring i fylkesplanarbeidet. Med bakgrunn i utbygging av 4-felts motorveier, etablering av sivil lufthavn og en generell høykonjunktur er det et sterkt press på arealene i deler av Østfold. Derfor er det viktig å kunne tenke langsiktig og målrettet slik at vi får en ønsket og planlagt utvikling av fylket. Sentrale føringer for planarbeidet er i tillegg til det nasjonale jordvernmålet også effektiv areal- og transportplanlegging for å få ned energibruken og klimagassutslippene.

Nedre Glomma. Foto: Vidar Asheim, FMLA Østfold
Nedre Glomma. Foto: Vidar Asheim, FMLA Østfold 

Regional Matkultur
Culinary Heritage (Regional Matkultur), er et europeisk kvalitetsmerke for mat med lokal tilknytning og lokal tradisjon eller for konsept som vil nyskape og videreutvikle distriktets mattradisjoner. Culinary Heritage omfatter nå regioner i hele Europa som vil utvikle og profilere sin matkultur. Både spisesteder, primærprodusenter, gårdsmatbutikker, småskala produsenter og næringsmiddelbedrifter kan delta i det europeiske samarbeidet.

Østfold og Akershus deltar i dette prosjektet, med navnet ”Regional Matkultur – Østfold og Akershus”. Stikkord for arbeidet er: kulinariske opplevelser, regionale spesialiteter, lokal mattradisjon og lokalproduserte råvarer. Per i dag er 34 serveringssteder og gårdbutikker med i Østfold/Akershus-delen av Regional Matkultur. Prosjektet skal blant annet gjøre det lettere for forbrukerne å finne serveringssteder som satser på bruk av lokale råvarer i sitt kjøkken. En brosjyre/kart som viser medlemmene av Regional Matkultur ligger nå ute hos kommunale servicetorg og på turistkontor i begge fylker.

Fra august overtok Norges Vel, ved prosjektleder Lill-Ann Gundersen prosjektansvaret for Regional Matkultur i Østfold og Akershus. Fremover skal det jobbes spesielt med kriterier for medlemskap, internettsiden og videre handlings- og aktivitetsplan.

Fylkesnytt: Landbruksavdelingen i Østfold er ute med ny utgave av Fylkesnytt.

       Regional matkultur plakat