Fylkesnytt fra Nord-Trøndelag 2/2008
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 23.06.2008
Fylkesnytt: Fylkesmannens landbruksavdeling i Nord-Trøndelag er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt. Dette nummeret inneholder blant annet artikler om skogsveger i fylket og grønne studier ved Høgskolen i Nord-Trøndelag.
Fylkesnytt: Fylkesmannens landbruksavdeling i Nord-Trøndelag er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt. Dette nummeret inneholder blant annet artikler om skogsveger i fylket og grønne studier ved Høgskolen i Nord-Trøndelag.
Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.
__________________________________
Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet.
- Hovedplan for skogsveger i Nord-Trøndelag
- Behov for grønn kunnskap
- Miljøløftet - unge krefter for ei miljøvennlig framtid
Hovedplan for skogsveger i Nord-Trøndelag
Fylkesmannens landbruksavdeling i Nord-Trøndelag har i samarbeid med kommunene startet på arbeidet med å etablere hovedplan for skogsveger i alle kommuner. Landbruksavdelingen er av Landbruks- og matdepartementet gitt i oppdrag å bistå kommunene i å få utarbeidet hovedplaner for veg i alle fylkets kommuner. Planene skal omfatte vedlikehold, modernisering og utbygging av skogbrukets infrastruktur.
Hovedplanen vil bestå av et kart som gir en oversikt over eksisterende skogsveger, viktige skogressurser de nærmeste årene og behovet for nye skogsveger eller andre transportløsninger i perioden 2010 til 2015. Kartet skal underbygges av en tekstdel som beskriver skogbrukets utfordringer i kommunen på dette området de nærmeste årene. Ajourføringa av det eksisterende skogsvegnettet vil være et viktig bidrag i revisjonsarbeidet av INON og kartverkets databaser Vbase og VEG. Fylkeskartkontoret, Skog og Landskap og Miljøvernavdelingen er involvert i arbeidet. Norges geologiske undersøkelser (NGU) vil også delta som et ledd i å oppdatere grus- og pukkbasen.
I arbeidet legges det stor vekt på å få en fullstendig oversikt over eksisterende bil- og traktorveger som tjener skogbruket. Informasjonen skal kvalitetssikres og være lett tilgjengelig. Derfor gjennomføres ajourholdsarbeidet i tett samarbeid med Fylkeskartkontoret i Steinkjer. Kartverket stiller dataarkiver til disposisjon, sørger for sikkerhetskopiering og døgnkontinuerlig drift og bidrar ved spørsmål angående standardisering. I tillegg stilles programpakken (FYSAK) til disposisjon.
Ajourføring av blant annet VBase og VEG skal gjennomføres i henhold til Forvaltningsavtalen som er inngått mellom kartverket og kommunene. Det er i tillegg utarbeidet forslag til gode rutinebeskrivelser. Arbeidet er tidligere ikke gitt tilstrekkelig prioritet. Skogbruket har derfor ikke oversikt over eksisterende infrastruktur, spesielt traktorvegnettet. Landbruksavdelingen håper gjennom dette samarbeidet å gi kommunene et godt grunnlag når behovet for nye skogsveger skal vurderes.
Ajourføringen skal også bidra til kartlegging av status for INON pr. januar 2008. Norsk institutt for skog og landbruk, avd. Steinkjer, har vært en viktig bidragsyter i grensesnittet mellom kartverket og landbruksavdelingen.
Behov for grønn kunnskap
”Grønne studier ved HINT” er arbeidstittelen på et prosjekt som skal vurdere fremtidige behov for landbruksfaglig kompetanse blant ungdom og næringsaktører i landbruket. I tillegg skal vi se på behovet for fremtidige landbruksstudier ved HINT. Initiativtakere til prosjektet er Høgskolen i Nord-Trøndelag, Fylkesmannens landbruksavdeling i Nord-Trøndelag, Nord-Trøndelag Fylkeskommune og landbruksorganisasjonene i Nord-Trøndelag.
Bakgrunnen for at prosjektet er igangsatt er behovet for å finne virkemidler som ivaretar markedets behov for arbeidskraft med grønn kompetanse samtidig som vi ser at ungdommene ikke søker seg til grønne høyskoler og universitet. Prosjektledelsen består av Rolf Wensbakk fra HINT og Anne Irene Myhr fra Fylkesmannens landbruksavdeling. De har de siste ukene foretatt en kartlegging av den nordtrønderske ungdommen sine ønsker om grønne fag, samtidig som vi har nytte av resultatene i landbrukets utredningskontor sin odelsbarnundersøkelse 2008. Arbeidsmarkedes behov for fremtidig grønn arbeidskraft kartlegger vi gjennom intervju og samtaler med nøkkelpersoner i utvalgte bedrifter og organisasjoner.
Inntrykk vi hittil sitter igjen med er at markedet foretrekker studenter fra HINT fordi de har en praktisk tilnærming til faget i tillegg til fagkompetansen. Ungdommene vil ha tradisjonelle landbruksfag (husdyrfag og økonomi) og studier innen klima og miljø. Styringsgruppa som ledes av rektor ved HINT, Knut Arne Hovdal, skal levere enn innstilling på innhold i nytt grønt studium i løpet av høsten 2008.
I tillegg har samarbeidspartnerne for grønne studier tatt initiativ til en rekke nye etter- og videreutdanningskurs for en bred målgruppe. Den nordtrønderske bonden har høg kompetanse, og dette konkurransefortrinnet ønsker vi å bygge opp under. Vi møter også offensivt behovet for å tilføre fagpersonene i kommunene ny kompetanse, og har stor nytte av å samarbeide med KS om en rekke fagområder.
Fra venstre: Rolf Wensbakk, HINT, Anne Irene Myhr fra Fylkesmannen i Nord-Trøndelag og Marit Haugen fra Nord-Trøndelag Bondelag. Foto: Marius Langfjord, Trønder-Avisa
Miljøløftet - unge krefter for ei miljøvennlig framtid
4H Nord-Trøndelag fikk høsten 2007 prosjektmidler til ”Fruktig Friluftsliv”. Prosjektet er støttet av landbruksavdelinga til Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, og hovedmålet er at 90 % av 4H medlemmene skal si at de trives i fruktige friluftsomgivelser. Dette er først og fremst et lavterskel tilbud der vi håper å få aktivisert flest mulig 4H-ere, samt å sette fokus på kosthold.
Aktivitetene knyttet til ”Fruktig friluftsliv” var også inngangen for at 4H Nord-Trøndelag høsten 2007 søkte Sparebankstiftelsen DNB Nor om midler til innkjøp av kanoer. 4H fikk tildelt kr. 200.000,- og nyinnkjøpte kanoer er klar for utleie til barn og ungdom i hele fylket.
I disse dager er 4H med i konkurransen om 10 millioner kr gjennom DnB NOR sitt tiltak ”årets gave.” Vinner 4H Årets gave skal de bygge 150 små og store naturmøteplasser over hele landet. De økonomiske midler til å gjennomføre Miljøløftet lokalt, blir fordelt av 4H Norge gjennom de lokale 4H-klubbene i tråd med prosjektets målsetting. Naturmøteplassen er en fysisk møteplass i nærmiljøet, som er tilgjengelig for folk der de bor. Naturmøteplassene skal være stedet for gode samtaler, trivsel og skapende virksomhet. Aktivitetene på naturmøteplassen skal utvikles i samarbeid med lokale krefter, og stimulere til deltagelse, bevegelse, nysgjerrighet og oppdagelseslyst. Her kan barn, unge, og voksne møtes til natur- og friluftsaktiviteter. Gjennom kunnskap og gode opplevelser skal vi styrke forståelsen for naturen og for vårt felles miljø. 4H-konsulent Elin Anette Bjørnstad i Nord-Trøndelag har stor tru på at DnB NOR kunder over hele landet stemmer fram 4H som vinner av ”årets gave”. I Nord-Trøndelag vil dette være et viktig bidrag til å øke aktiviteten i ”Fruktig Friluftsliv” og samtidig gi oss enda mer inspirasjon til å bli norges sprekeste fylke. 4H Nord-Trøndelag samarbeider med Nord-Trøndelag Idrettskrets og Sanitetsforeningen i Nord-Trøndelag for å nå målet om at ”innen 2010 skal minst 80 % av befolkningen i Nord-Trøndelag over 6 år være i fysisk aktivitet minst to ganger i uken”. |
|