Fylkesnytt fra Nord-Trøndelag 3/2008
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 22.10.2008
Fylkesnytt: Fylkesmannen i Nord-Trøndelag er ute med et nytt nummer av fylkesnytt. I denne utgaven beskrives blant annet et prosjekt om bruk av verneområder til lokal verdiskaping.
Fylkesnytt: Fylkesmannen i Nord-Trøndelag er ute med et nytt nummer av fylkesnytt. I denne utgaven beskrives blant annet et prosjekt om bruk av verneområder til lokal verdiskaping.
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.
__________________________________
Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet.
- Prosjektet ”Verneområder som grunnlag for økt lokal verdiskaping” Bruk av radiobjeller på sau på utmarksbeite
- Ny giv for storfekjøttproduksjonen i Trøndelag
- Salg av klimakvoter for planting av skog i Nord-Trøndelag
- Godt utbytte av fagtur i sveitsisk kulturlandskap
- Den nye trealderen
Prosjektet ”Verneområder som grunnlag for økt lokal verdiskaping”
5-årig prosjekt som har som hovedmålsetting å øke den lokale verdiskapingen med grunnlag i etablering av aktivitet/virksomhet knyttet til verneområder gjennom utprøving i 4 utvalgte testområder. Prosjektet startet i 2005 med etablering av testområde 1, Børgefjell nasjonalpark.
Børgefjell. Foto: Verneprosjektet.
Høsten 2006 var 3 nye testområder klare, Lierne - Blåfjella/Skjækerfjella nasjonalpark med Lierne nasjonalparksenter, Ørin naturreservat i Verdal, Borgan naturreservat i Vikna.
Prosjektet har en total kostnadsramme på kr. 7.240.000. Av dette tilfaller kr. 2.030.000 testområde 1, mens de øvrige 3 testområdene samlet har en ramme på kr. 3.150.000. Prosjektet finansieres fra Innovasjon Norge Nord-Trøndelag, Fylkesmannens landbruksavdeling i Nord-Trøndelag, Nord-Trøndelag Fylkeskommune, vertskommunene, entreprenørene og andre.
Følgende tiltak er gjennomført i regi av prosjektet hittil:
- Prosjektsamlinger for deltakerne, både innenfor hvert testområde og samlet
- Bookingselskap etablert i Børgefjell, Lierne og Vikna
- Turistinformasjon etablert i Børgefjell og Lierne
- Utarbeidet markedsplan for deltakerbedriftene i alle fire testområdene
- Gjennomført vertskapskurs, guidekurs, salgskurs, bålmatkurs, sikkerhetskurs i Børgefjell og Lierne
- Gjennomført 3 studieturer (inklusive èn spesielt tilrettelagt for reindriftsnæringen)
- Gjennomført en nasjonal konferanse i Røyrvik i samarbeid med Nina Naturdata med fokus på næringsutvikling knyttet til vernede områder
- Fokus på tilrettelegging og infrastruktur, bl.a. merking av stier og beskrivelse av vandreruter i og i tilknytning til verneområdene
- Generell veiledning opp mot enkeltbedrifter og sammenslutninger av bedrifter
Generelle betraktninger;
Aktiviteten har vært høy i testområde 1, Børgefjell. Det kan se ut som aktiviteten i de øvrige testområdene henger litt etter. Dette kan være en naturlig tempoforskyvning som skyldes at oppstart i disse områdene kom ett år senere enn Børgefjell. Det kan også skyldes andre faktorer. Hovedprosjektleder har fått utvidet sitt engasjement til 30 prosent stilling for å intensivere arbeidet med følgende problemstillinger;
- Tettere oppfølging av prosjektledere i testområdene
- Større fokus på markedsarbeid
- Intensivere arbeidet med å få fram aktører fra reindriftsnæringen
- Øke aktivitetsnivået generelt i de 3 nyeste testområdene
Innovasjon Norge har merket en stor økning i antallet søknader om tilskudd til utvikling av tilbud innenfor naturbaserte produkter fra Børgefjellområdet. Dette er positivt og viser at det hjelper å sette spesiell fokus på enkelte områder for å skape ny aktivitet.
Kontaktperson rådgiver Aino Holst Oksdøl, tlf. 74 16 82 00/90 61 01 03.
Bruk av radiobjeller på sau på utmarksbeite
12 beitelag i Nord-Trøndelag er med i et forsøk med forsterket tilsyn med sau på utmarksbeite. Det er til sammen 30 000 søyer og lam i beitelagene som deltar. Hensikten med forsøket er å få bedre innsikt i dyrevelferden i beiteperioden, og bedre oversikt over tapsårsaker og sjukdomssituasjonen. Med bedre kunnskaper kan det settes inn tiltak som er skadeforbyggende og skadebegrensende. Vi vet helt klart at rovvilt er den dominerende tapsårsaken i Nord-Trøndelag, men det er mange besetninger som sliter med å finne kadaver slik at tapsårsaken kan dokumenteres.
Som et ledd i forsøket er det i Verran kommune utprøvd radiobjeller på søyene. Radiobjellene er levert av Telespor AS, og kommuniserer vis GSM-nettet. Radiobjellene gir melding om hvor dyra befinner seg ved hjelp av GPS-koordinater og kartprogram. Det går alarm hvis bjellene ligger helt rolig i mer enn 3 timer. Den enkelte bjelle kan stilles på ønsket rapporteringsintervall, fra få minutter til døgn mellom hver posisjonsrapportering. Det er i Verran sluppet om lag 2 000 søyer med lam i utmark. Det er 22 brukere som til sammen har hatt 869 radiobjeller på søyene. Enkelte bruk har hatt radiobjeller på alle søyene, mens andre har hatt under 20 prosent av søyene med radiobjeller. |
Sauer med radiobjelle. Foto: Ståle Lyng, Verran. |
Telenor har satt opp en ekstra omformer slik at GSM-dekningen i beiteområdet ble betydelig bedret.
Beitebrukerne er gjennomgående positive til bruk av radiobjeller. Det er behov for ytterligere forbedring av radiobjellene for å øke driftssikkerheten. Det er både interessant og nyttig å kunne ta rede på hvor dyra beiter til enhver tid, for tilsyn med dyra sin del, og for å få kunnskap om hvor dyra finner godt beite i ulike deler av sesongen. I sankeperioden har radiobjellene vært til uvurderlig hjelp. Det rapporteres om meget store besparelser i tidsbruk i tillegg til at alle dyr med radiobjeller er gjenfunnet.
Radiobjellene har ført til at søyer som har dødd i beiteperioden er funnet så tidlig at det har vært mulig å fastslå dødsårsak. Dette bidrar til at erstatningsutmålingene blir enklere å behandle.
Verran Radiobjellelag SA har mottatt tilskudd fra tilsynsprosjektet (LMD) og fra Verran kommune. Uten slike tilskudd ville det ikke være mulig å bruke radiobjeller i det omfang som er gjort. Det må konstateres at radiobjellene foreløpig er så dyre i anskaffelse og bruk at det ikke er økonomisk interessant for den enkelte saueeier uten finansieringsbistand fra det offentlige eller andre kilder. Med de tilskudd som har gått inn i prosjektet så langt vil Verran Radiobjellelag SA kunne leie ut radiobjellene til saueeiere til kr 270,- pr bjelle og år. På grunn av kostnadene er det ikke utprøvd bruk av elektronisk overvåking av lammene. I områder med store tap til kongeørn, jerv, gaupe, skårfeste eller sjukdom vil overvåking av lam være et nødvendig supplement til radiobjeller på mordyra.
I områder med manglende GSM-dekning kan VHF-sendere være en løsning. Disse er ikke utprøvd i Verran.
Trøndelag Forskning og Utvikling lager en rapport om bruk av radiobjellene i Verran. Denne rapporten blir ferdigstilt innen utgangen av oktober 2008. I tillegg vil FMLA i Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal i samarbeid med SLF skrive en rapport om hele prosjektet med forsterket tilsyn med sau på utmarksbeite.
Kontaktperson husdyragronom Kristian Wibe, tlf. 74 16 82 04/90 58 88 93.
Ny giv for storfekjøttproduksjonen i Trøndelag
Kveg ved Børgin. Foto: Eva Hedegart.
Trøndelagsfylkene tar underballansen i storfekjøttmarkedet på alvor, og har planer for å gjøre noe med det. Trøndelag har store arealer for grasproduksjon, både på fulldyrka jord, innmarksbeiter og i utmarka. Vi har en sterk husdyrtradisjon, ikke minst for storfe. Med dette grunnlaget kan bøndene i trøndelagsfylkene bidra solid til at Norge blir mer selvforsynt med storfekjøtt.
Det er etablert et prosjekt med finansiering fra fylkesmennene, fylkeskommunene og Innovasjon Norge i Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag. Videre bidrar Tine, Geno, Nortura og KLF-slakteriene med kompetanse inn i prosjektet.
Per Nordland, mangeårig praksis som veterinær og som ansatt i Geno, er engasjert som prosjektleder for ”Storfe i vekst” fram til og med 2010. Jobben vil være å motivere produsenter til å øke produksjonen, og å få nye produsenter inn som storfekjøttprodusenter. Per Nordland ser for seg et tett samarbeid med kommunene og øvrig veiledningsapparat, og vil ha fokus på oppsøkende virksomhet på grendenivå og hos den enkelte bruker.
Det er for få mordyr av storfe. For å få fram flere kalver må mordyra, både i melkeproduksjonen og i spesialisert kjøttproduksjon, produsere flere kalver. Det er et mål i ”Storfe i vekst” å bidra til å øke fra 1,16 kalvinger pr årsku i melkeproduksjon til 1,4. Antall kalvinger pr årsku i spesialisert kjøttproduksjon må økes tilsvarende.
Utnyttingen av dyrematerialet og økonomi blir viktig i prosjektet. Godt kalveoppdrett blir satt i fokus, sammen med driftsformer som gir et økonomisk forsvarlig utbytte av innsatsfaktorene areal, bygninger og arbeidskraft.
Nye tilskuddregler i siste jordbruksoppgjør bidrar sterkt til at prosjektet dras i gang på et gunstig tidspunkt. Økonomien i storfekjøttproduksjonen er fortsatt slik at husdyrtilskudd og driftstilskudd er sentrale elementer for å kunne oppnå en anstendig inntekt. Samtidig viser driftsanalyser at de som driver godt med kvalitet i alle ledd kan ta ut et solid arbeidsvederlag.
Landbruksforvaltningen får tydelige signaler på økt interesse for storfekjøttproduksjon. Dette vil fylle noe av markedets ønske om norskprodusert kjøtt, og bidra med beitedyr for å skjøtte kulturlandskapet. Med Per Nordland som motivator og faglig mentor har forvaltningen tro på at flere brukere vil satse på storfekjøtt i Trøndelag.
Kontaktperson husdyragronom Kristian Wibe, tlf. 74 16 82 04/90 58 88 93.
Salg av klimakvoter for planting av skog i Nord-Trøndelag
Fylkestinget i Nord-Trøndelag har vedtatt at ”Fylkeskommunen skal inngå avtale om kjøp av klimakvoter ved flyreiser”. Dette følges opp ved at når ansatte og politikere i fylkeskommunen er ute på flyreise skal det settes av et prosentvis beløp av kostnaden til andre gode tiltak.
Under en skogdag i Snåsa den 9. Oktober 2008, arrangert av SB-skog, offentliggjorde fylkesrådsleder Alf Daniels Moen at Nord-Trøndelag fylkeskommune er i ferd med å utrede et tiltak hvor midler som kommer inn skal brukes til planting av skog. Med dette vil oppfølginga av fylkestingsvedtaket være positiv for skogplantinga i Nord-Trøndelag, samtidig med at det også vil føre til økt skogplanting i Etiopia.
Gjennom aksjonen ”Plant-tre.no” som fylkeskommunen har satt i gang forsøker man, gjennom skolene, å motivere barn og unge til at det er bra for både miljø og næring at det plantes skog. Aksjonen samarbeider med Oppland skogselskap på den måten at for hvert tre som blir satt ut i forbindelse med aksjonen så gir dette økonomi til at det kan plantes 5 trær i Etiopia.
Fylkeskommunen regner med at det ved ordningen kan komme inn mellom 50.000 og 100.000 kroner til skogplanting. Det kan således bli utplantet inntil 20.000 planter i Nord-Trøndelag og 100.000 planter i Etiopia, med støtte fra fylkeskommunens kjøp av klimakvoter.
Kontaktperson fylkesskogmester Tor Danielsen, tlf. 74 16 82 15.
Godt utbytte av fagtur i sveitsisk kulturlandskap
Fylkesmannens landbruksavdeling inviterte forvaltere og veiledere med til Sveits for å lære om miljøverdier i kulturlandskapet og næringsutvikling.
1. til 6.september fikk 24 nordtrøndere anledning til å stifte nærmere bekjentskap med jord- og husdyrbruk i fjellregionen i sentrale deler av Sveits. De fleste hadde landbruksfaglig bakgrunn, men miljøvern- og kulturminneforvaltninga var også representert i gruppa. Reiseleder var Susanne Jaeggi, opprinnelig fra Sveits, men nå bosatt på Røros.
Programmet omfatta grundig innføring i sveitsisk landbrukspolitikk og forvaltning, og i tillegg befaringer, gårdsbesøk og utflukter som ga godt innblikk i det praktiske landbruket.
Av særlig interesse var seterdrift, fjellslått og beitebruk som forutsetning for å bevare kulturlandskapet som reiselivsattraksjon, og utvikling av opplevelsestilbud og næringsutvikling innen tjenesteyting i bygdene.
Tilbakemelding fra deltakerne viser at det var godt utbytte av turen i form av impulser til forsterka innsats for å stimulere til videre utvikling av tilsvarende verdier og muligheter i det nordtrønderske kulturlandskapet.
Kontaktperson seniorrådgiver Erik Stenvik, tlf. 74 16 82 17/95 76 89 88.
Den nye trealderen
Skogselskapet har lang erfaring med å jobbe opp mot skoleverket, gjennom sin satsing på ”Lære med skogen”. Dette opplegget har først og fremst vært retta mot barneskole -trinnet. Med bakgrunn i den sviktende rekrutteringa til skog- og trenæringa, har nå Skogselskapet i samarbeid med Skogbrukets Kursinstitutt (SKI) startet prosjektet ”Den nye Trealderen”.
Prosjektet ”Den nye trealderen” er rettet mot ungdomsskolen, hvor ungdommene tar sine første utdannings- og yrkesvalg. Hovedmålet er å øke kunnskapen og interessen for tre og trebruk hos både elever og lærere, slik at elevene på et godt grunnlag kan velge skog og trenæringa som framtidig utdannings- og yrkesvei. Dette vil vi forsøke å oppnå gjennom å tilby kurs for lærere og trebegeistringsaktiviteter for elever. I tillegg forsøker vi å etablere et samarbeid med noen utvalgte skoler for å få innpass i faget ”Utdanningsvalg”, ungdomsskolens yrkes- og utdanningsfag. Her vil vi forsøke å være et bindeledd mellom skolen og lokalt næringsliv innen trebransjen, og samarbeid med Opplæringskontoret for Byggfag er sentralt.
Prosjektet skal gå over to skoleår, og det legges vekt på å utnytte eksisterende materiell fra SKI, Trefokus og opplæringskontoret mf. Som digitalt verktøy er nettstedet ”Treveven” etablert, hvor trenæringas verdiskaping og mangesidige produksjon formidles på en lettfattelig og artig måte. Her er også linker til andre viktige arenaer knyttet til skog og tre-næringa, samt linker til nettsteder som veileder unge i yrkes- og utdanningsvalg. Kontaktperson prosjektleder Torgunn Sollid, tlf. 74 16 81 91/99 49 80 88. |
Treveven. Foto: Prosjektet |