Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Østfold 2/2008

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fylkesnytt: Fylkesmannens landbruksavdeling i Østfold er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt. Dette nummeret inneholder blant annet nyheter om stor suksess med mat, reiseliv og fisketurisme i fylket.

Fylkesnytt: Fylkesmannens landbruksavdeling i Østfold er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt. Dette nummeret inneholder blant annet nyheter om stor suksess med mat, reiseliv og fisketurisme i fylket.  

Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.

__________________________________

Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet.

Utvidede krav til jordarbeiding og miljøtiltak i Oslo, Akershus og Østfold

I forbindelse med rullering av Regionalt miljøprogram foreslår Fylkesmannen i Oslo/Akershus og i Østfold å utvide kravene til begrenset jordarbeiding om høsten på erosjonsutsatte områder.

Tidligere har det, for de som mottar produksjonstilskudd, vært krav om ikke å høstpløye på erosjonsutsatte arealer i Morsavassdraget, Haldenvassdraget og rundt Isesjø. I forslag til ny forskrift skal disse reglene utvides til å gjelde for alle vassdrag i fylkene. Samtidig foreslås det å stramme ytterligere inn på adgangen til å pløye om høsten i de mest utsatte vassdragene, som for Østfold omfatter Morsa-, Isesjø og Haldenvassdraget. 

Det har lenge vært et mål at arealene som er mest utsatt for erosjon ikke skal jordarbeides om høsten. Mange steder er ikke dette noe problem lenger, fordi det finnes gode alternativer til høstpløying. Samtidig har det blitt stadig større arealer med høstkorn, og her er ikke alternativene til pløying like enkle å få til. Det er derfor behov for sterkere virkemidler for å styre høstkorndyrking med pløying bort fra de mest erosjonsutsatte arealene.

En annen motivasjon for å foreslå utvidelse av ”Jordarbeidingsforskriften” er å sikre at alle er med å ta ansvar for vassdragene våre, samt å være tydelige på hvilke arealer det viktigst at ikke jordarbeides om høsten.

Fisketurisme - en kjempesuksess i Østfold

Det er solgt 8 000 gjestedøgn i 2008 og det er tyskerne som er ivrigst etter å fiske store gjedder. Dette er småskala turisme som skaper inntekter for de som har fiskemuligheter å selge. Her er det opplevelsen som er det viktige, ikke matauken. De fanger ei stor gjedde, blir fotografert og slipper fisken ut igjen.

Prosjektleder Øystein Toverud forteller at det startet med å kartlegge fiskeressursene og se disse i sammenheng med mulige markeder. Dette arbeidet ble gjort sammen med svenskene fordi vi har mange felles elver og vann og Norge og Sverige lærte mye av hverandre når det gjelder innlandsfisk og markedsføring.

På norsk side har Utmarksavdelingen i Østfold og Akershus vært prosjekteier. De har vært opptatt av utmarksressursene i lengre tid og kan mye om hvilke krav som turistene har. Det er vesentlig å sikre kvalitet i alle ledd når de skal selge fiskeopplevelser, det gjelder bostandard, infrastruktur, fiskekart, fiskeguider.

Prosjektet Fiskeland skal utvide til andre fiskeslag som harr og ørret, og den nye flyplassen på Rygge åpner nye markeder. Produktene som selges er knyttet til den enkelte utleiehytte og med utgangspunkt i 20 hytter i dag er målet 50 hytter i 2011. Det er egentlig en eventyrlig utvikling.

Fylkesnytt: Innsjø i Østfold. Foto: Fylkesmannen i Østfold.
Fylkesnytt: Innsjø i Østfold. Foto: Fylkesmannen i Østfold.  

Morsa Grasprodukter rasprodukter produserer høy og renere vann 

Morsa Grasprodukter ble stiftet i 2006 av grunneiere langs Morsa-vassdraget.

Satsingen til Morsa Grasprodukter har ført til at ca 800 daa erosjonsutsatt kornjord langs Morsa-vassdraget nå er tilsådd med gras for høy- og høysilasjeproduksjon. To år etter stiftelsen er nå 30 bønder sammen om å koble vannmiljøtiltak og næringsutvikling. De samarbeider om høsting, lagring, markedsføring og omsetning av fôr. Selskapet opplever en økende respons fra miljø- og kvalitetsbeviste hestesentre.

Gjennom regionalt miljøprogram (RMP) for Østfold og Akershus er det lagt betydelig innsats i å få mer grasdyrking på flom- og erosjonsutsatte arealer i Morsavassdraget. Jordbrukets bidrag til å redusere fosfortilførselen til vassdraget har vist seg å være kostnadseffektive. Ved at grasproduksjon i et husdyrfattig område blir organisert og samordnet gjennom en felles kanal, er det en økt mulighet for at flere bønder langs vassdraget finner det attraktivt å være med i selskapet.

Morsa Grasprodukter har vist at det er mulig å kombinere næringsutvikling sammen med vannmiljøtiltak. De jobber også med et utviklingsprosjekt ”Hva mer kan gras brukes til”. Formålet med prosjektet er å finne alternative bruksområder for gras for på den måten å kunne utnytte kvaliteter som ikke holder til fôr. Bruk av avfallsgras til bioenergi er et av alternativene som det skal ses nærmere på.

Fylkesnytt: Morsagras. Foto: Svein Bovim.
Fylkesnytt: Gras reduserer fosfortilførsel til jordbruket på flom- og erosjonsutsatte arealer i Morsavassdraget. Foto: Svein Bovim. 

"Turisme + mat = sant"

Eget prosjekt for reiseliv og lokal mat i Østfold

Det sier seg selv at turisten som besøker Østfold og opplever våre severdigheter og unike landskap som er så mangfoldig, også vil oppleve nytelsen av lokal mat. Det er et like stort mangfold av mat og råvarer som det er et variert landskap. Bare tenk på kysten og sjøen, elvene og små vann, skogen med vilt og bær, jordbruket med alle vekstene og husdyrene. Bak dette har vi et klima og jordsmonn som andre kan misunne oss.

Fylkesmannen i Østfold tar initiativ til at disse tingene kan utvikles til reelle tilbud. Veien til suksess går gjennom samarbeide med all reiselivsvirksomhet i fylket hvor alle aktørene ser synergieffekten. I Østfold gjør vi det gjennom et reiselivsprogram i Fylkeskommunen og sammen med Innovasjon Norge som satser stort på reiseliv i en nasjonal sammenheng.

Først og fremst skal vi involvere turistnæringen og lokalmatprodusentene i dette prosjektet. I et program hvor det skal satses på det ekte, folkelige og det nyskapende, må hver enkelt av produsentene gis nødvendig kompetanse. Og det skal lages arenaer for samarbeide og hvor de kan møte hverandre.

Vi skal realisere utsagnet som sier at innovasjon i reiselivet vil skje i skjæringspunktet mellom reiseliv, landbruk, fiskeri og kultur.

Fylkesnytt: Lykkelig gris. Foto: Fylkesmannen i Østfold.
Fylkesnytt: Lykkelig gris. Møte med gardsdyr kan bidra til en god turistopplevelse. Foto: Fylkesmannen i Østfold.