Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Østfold 3/2008

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fylkesnytt: Fylkesmannen i Østfold er ute med et nytt nummer av fylkesnytt. Dette nummeret inneholder blant annet en sak om stort potensiale for bioenergiproduksjon i Østfoldskogen.

Fylkesnytt: Fylkesmannen i Østfold er ute med et nytt nummer av fylkesnytt. Dette nummeret inneholder blant annet en sak om stort potensiale for bioenergiproduksjon i Østfoldskogen.

Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.

__________________________________

Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet. 

Bøensætreområdet - nasjonalt utvalgt kulturlandskap i Østfold

Det er gjort en grundig vurdering av ulike kulturlandskap i Østfold, og Bøensætreområdet i Aremark er foreslått som et nasjonalt utvalgt kulturlandskap i jordbruket i Østfold. Eiendommen Bøensætre med plassene Bøensætrehagan, Laggarholt, Knatterød, Søndre Størholtet, samt stua på nedre Sørenskas er inkludert i det utvalgte området. På oppdrag fra Fylkesmannen i Østfold har Utmarksavdelingen for Akershus og Oslo, i samarbeid med grunneierne, utarbeidet en områdeplan for Bøensætreområdet og skjøtselplaner på bruksnivå. 

Bøensætre. Foto: Vidar Asheim
Bøensætre. Foto: Vidar Asheim

Bøensæter er Østfolds best bevarte husmannsplass. Det har vært seterdrift på Bøensæter fra 1600-tallet, og trolig fast bosetning fra 1700-tallet. Bygningsmassen er fra 16-, 17- og 1800-tallet. Her er også en tidligere skolekrets med et godt bevart tradisjonslandskap med flere gamle tun, skolestue, artsrike slåtteenger og beitelandskap omgitt av skog og vann. Kjerneområdet Bøensæter med de to plassene nordre og søndre og skolestua er en kommunalt eid besøksgård med vertskap, aktiv gårdsdrift, slåttedager og opplegg for undervisning. Siden 1980-tallet har det med støtte fra ulike tilskuddsordninger foregått en målretta restaurering av landskapet og bebyggelsen, herunder kartlegging av biomangfold. De øvrige plassene innen skolekretsen er i privat eie, og bebyggelse og et rikt og variert landskap er ivaretatt på antikvarisk forsvarlig måte.  

De biologiske verdiene i området er unike. I naturtyperegistrering Aremark er Bøensætre den eneste lokaliteten som er klassifisert som svært viktig av 29 lokaliteter innenfor hovednaturtypen kulturlandskap. Det er registrert en stor mengde plantearter på selve Bøensætra og de mest interessante av dem er kulturbetinga arter. Den rike floraen gir også et rikt insekt- og fugleliv.               Rik flora på Bøensætre. Foto: Vidar Asheim
Rik flora på Bøensætre.
Foto: Vidar Asheim

Østfolds nye nettportaler

Gjennom Østfolds fylkeskommunes reiselivsprogram lanseres fylkets nye nettsider. Både www.visitoslofjord.no og www.derDskjer.no supplerer hverandre på sett og vis. Mens derDskjer.no har tatt mål av seg til å gi en komplett oversikt over hva som skjer på kulturfronten i Østfold, ønsker visitoslofjord.no å trekke folk til regionen. Så handler det om hva man skal finne på mens man er her, og der kommer kulturen inn. Kultur er da også et sentralt trekkplaster - i det hele tatt handler det om hva Østfold har å tilby.

Fylkesmannen har fra starten vært med i styre og arbeidsgrupper for å få med landbruksopplevelser og mat i reiselivssammenheng. Landbruket i Østfold ønsker å bli synlige og øke tilleggsnæring innen grønt reisleiv og lokal mat.

Visit Østfold er linket via domenenavnet visitoslofjorden.com. Begrunnelsen for å bruke Oslofjorden som domenenavn er at besøkende ikke ser kommune eller fylkesgrenser, samt at både Oslo og fjord er kjente søkeord for den vanlige nettbruker. 

Det handler om å utvikle Østfold som et sentralt reisemål, og fylkeskommunen med fylkesmann ønsker å være en pådriver for dette. Østfold er blitt mer synlig og attraktivt, takket være satsingen på reiseliv og opplevelser.
 

Landstryker'n - på kryss og tvers i Østfold

En av utfordringene med reiselivet i Østfold er å utvikle konkurransedyktige og markedsrettede regionsoverskridende produkter og å få dem markedsført og solgt til de rette målgruppene.

Grønt Reiseliv gjennom Landstrykær'n vil arbeide for å bli en del av det tradisjonelle reiselivet og bidra til å få et bærekraftig reiseliv med lønnsomhet og profesjonalisering. Landstryker'n vil arbeide med å få økt lønnsomhet i hele verdikjeden og fylket, gi kompetansetilbud til de små bedriftene, bygge nye arenaer for samhandling og møteplasser.

Konkrete formål med prosjektet er å understøtte Østfold fylkeskommunes arbeid gjennom Reiselivsprogrammet til å videreutvikle og synliggjøre reiselivet i Østfold som et mer samlet og attraktivt reisemål og å spille på Innovasjon Norges mange tilbud i forbindelse med markedsføringen av Norge som ferieland.

Videre er formålet å få en enda tettere kobling mellom landbruksbaserte produkter og de mer tradisjonelle reiselivsproduktene for å oppnå et mer attraktivt tilbud og nyttegjøre seg det store mangfoldet i Østfold.

Konkret skal man oppnå de to formålene over gjennom å mobilisere og knytte gode reiselivsprodukter sammen i salgbare produktpakker.

      Mat på dampbåten. Foto: Per Andersen
Mat på dampbåten.
Foto: Per Andersen

Landstryker'n er en del av fylkesplan og skal være påbegynt innen 2009 i partnerskapet mellom Østfold fylkeskommune, Innovasjon Norge Østfold og Fylkesmannen i Østfold.
 

Store uutnyttede bioenergiressurser i Østfoldskogen

Østfoldskogen kan bli en viktig bidragsyter til ren energiproduksjon i tiden framover. Fylkesmannens landbruksavdeling har analysert deler av råstofftilgangen fra skog til bioenergiproduksjon i Østfold. 

Med utgangspunkt i de seneste årenes avvirkningsnivå på ca 0,5 millioner m3 gran og furu, vil man kunne hente ut 48.000 m3 hogstavfall årlig fra aktuelle områder, det vil si vegnære og lettdrevne arealer med tilstrekkelig produksjonsevne. Dette hogstavfallet, som i dag ligger igjen i skogen, tilsvarer energibehovet til mer enn 4.700 eneboliger.

Tabell: Uutnyttede bioenergiressurser i Østfoldskogen 

Videre har man i Østfold 3.900 km med vei gjennom skog, av dette utgjør det private veinettet 2/3. Langs dette veinettet gror veikantene igjen og skaper problemer både for bruk og vedlikehold. I tillegg vil man også kunne hente virke fra jordekanter og kraftgater, men dette er ikke kvantifisert ennå. 

Utfordringene knyttet til å utnytte disse ressursene består først og fremst i å få på plass et mottagerapparat, dernest vil en effektiv organisering bli avgjørende for å få en lønnsom drift av disse nye sortimentene.

Utkjøring av tømmer.  Foto: Rune Aae
Utkjøring av tømmer.  Foto: Rune Aae
  

Målet nådd for øko-egg i Østfold! 

17,5 prosent av Østfolds ca 400 000 verpehøns er nå økologiske, og dermed er målet om 15 prosent økologisk innen 2015 allerede nådd for denne produksjonen. Men andelen er også økende. Et godt marked, gode naturgitte forutsetninger for eggproduksjon, og et godt fagmiljø blant økoeggprodusentene er noe av forklaringen på hvorfor produksjonen øker sterkt.  

Produksjonen har et sterkt fokus på dyrevelferd, og alle økologiske verpehøner er derfor frittgående. Økohønene har også tilgang til dagslys og rikelig med uteareal. 

Fôrseddelen er variert og økologisk, og flere eggprodusenter tilbyr sine høns både økologisk surfôr og helt korn. En god struktur i fôret bidrar til å aktivisere hønene, og reduserer velferdsproblemer som fjørhakking. Selv om økologisk eggproduksjon gir høna større frihet og variasjon, nærmer produksjonsresultatene seg intensiv konvensjonell drift.

     Egg. Foto: LMD
Egg. Foto: LMD

Jevnlige møter og erfaringsutveksling i produsentmiljøet er verdifull for alle som deltar, og bidrar til at terskelen for å legge om til økologisk produksjon blir lavere for potensielle nye produsenter. Fylkesmannen har gjennom økologisk handlingsplan for 2008 vært med på å støtte fagmiljøet for økologisk eggproduksjon i fylket.