Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Aust-Agder 3/2009

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fylkesnytt: Fylkesmannen i Aust-Agder er ute med et nytt nummer av fylkesnytt. Denne utgaven forteller blant annet om et nytt lokalmatprosjekt. Et tre-årig prosjekt skal øke verdiskapning, tilgjengelighet og mangfold innen lokal mat og matspesialiteter fra Agder-regionen.

Fylkesnytt: Fylkesmannen i Aust-Agder er ute med et nytt nummer av fylkesnytt. Denne utgaven forteller blant annet om et nytt lokalmatprosjekt. Et tre-årig prosjekt skal øke verdiskapning, tilgjengelighet og mangfold innen lokal mat og matspesialiteter fra Agder-regionen.

Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.

__________________________________

Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet.  

Lokal mat fra Agder 2009-2012

Nytt prosjekt vil øke verdiskapning, tilgjengelighet og mangfold innen lokal mat og matspesialiteter fra Agder-regionen.

Mobilisering, kompetanseheving og kobling av ulike aktører i verdikjeden av lokal mat er viktige strategier i prosjektet. 1. september startet prosjektleder Åse Hodne Hørsdal med arbeidet med kontorsted Agder Matforedling AS i Lillesand. Hun er allerede godt i gang med besøksrunder der bedriftenes behov og utfordringer blir kartlagt. Arbeidet med nettverksbygging og å koble produsenter/småskalabedrifter opp mot aktuelle ressurspersoner er påbegynt, og det skal skapes gode møteplasser for hele næringen tilknyttet lokal mat. Planlagte arrangementer i tiden fremover er hygienekurs 23. november (i samarbeid med Mattilsynet, AbcHygiene og Kompetansenettverket for småskala matproduksjon). Videre vil det bli avholdt en dialogkonferanse 12. januar 2010 med fokus på lokal mat og kunnskapsformidling.

Prosjektet ”Lokal mat fra Agder 2009-2012” eies av Agder Matforedling AS. Bak dette selskapet står Hans Emil Hansen (eier av tidligere Sand Mølle) og bonde og investor Johan Benad Ugland (JBU Storegra Gård). Det forutsettes et godt samarbeid med eksisterende matrelaterte aktører som foreningen Agder Matforum, Hanen (tidligere Norsk bygdeturisme og gardsmat) og Bondens Marked for å koordinere og fremme videre matsatsing i Agder. Prosjektet finansieres foruten egenandel med bygdeutviklingsmidler og midler fra fylkeskommunene i Aust-Agder og Vest-Agder.

Kontaktinfo:
Prosjektleder Åse M. Hodne Hørsdal, telefon: 413 53 460, e-post: aahh@agdermat.no

   Prosjektleder Åse M. Hodne Hørsdal
Prosjektleder Åse M. Hodne Hørsdal.
Foto: Aart Magnussen 

  

Gården - mulighetens arena i samarbeid med skolen

Stor interesse for Inn på tunet-konferanse for skolesektoren.

Konferansen i Kristiansand 27. oktober var fulltegnet med 80 deltakere. Interessen kom fra mange hold med en blanding av lærere, politikere, rådgivere i kommunene og Inn på tunet-tilbydere blant deltakerne. Fylkesmannen i Aust-Agder og Fylkesmannen i Vest-Agder stod som arrangører.

Statssekretær Ola T. Heggem presenterte Inn på tunet-løftet og mulighetene dette gir kommuner og tilbydere i de neste tre årene. Dette skal i første rekke styrke tjenesteutviklingen i kommunene og gjøre kommunene oppmerksomme på mulige tjenester innen ”grønn omsorg”, ”grønt arbeid” og ”grønn læring”. Målet er å få til samarbeid på tvers av sektorgrensene og forankre Inn på tunet i kommunale planer og strategier.

   Statssekretær Ola T. Heggem presenterte Inn på tunet-løftet.
Statssekretær Ola T. Heggem presenterte Inn på tunet-løftet. Foto: Lisbeth S. Kismul
 

Konferansen presentere mulighetene i Inn på tunet for mange ulike behov i skolen. Utdanningsdirektøren i Vest-Agder, Gunnar Skaar, viste til begrensninger i bruk av tilbud utenom den ordinære skole, men presiserte at Inn på tunet-tilbud kan brukes bare skolen hele tiden er bevisst sitt ansvar for eleven.

Både Berit Hersir Lund fra PP-tjenesten og Svein Nergård fra Lillegården kompetansesenter viste til at Inn på tunet kan være en svært godt egnet arena for elever med spesielle behov. Psykolog Gunnar Oland Aasen pekte på den spesielt gunstige virkningen kontakten med naturen har på elevenes modning og dermed deres muligheter for læring. Ingen var heller i tvil om at gården er en godt sted å være etter å ha hørt en skoleelev fortelle om sine erfaringer med Inn på tunet.

Kompensasjon etter beiterestriksjonar mot blåtunge

Fylkesmannen i Aust-Agder og Fylkesmannen i Vest-Agder har innvilga til saman 16 søknader etter beiterestriksjonar for 198 kyr.

Avtalepartane fekk på plass kompensasjonen i august gjennom tilleggsforhandlingar til jordbruksavtalen. Kompensasjonen er 6000 kr per mjølkeku som skulle vore sendt til fellesbeite i sommar. Samla utbetaling frå Landbrukets skadefond som følgje av beiterestriksjonane blir dermed i underkant av 1,2 millionar kroner. Det var mjølkeprodusentar i Arendal, Grimstad, Birkenes og Vennesla som hamna innanfor sperresona og ikkje fekk senda dyra til fellesbeita i Åmli.

Auka kostnader
Beiterestriksjonane gav desse produsentane meirarbeid og auka utgifter til fôr. Dei åtte medlemane i Berås beitelag kunne ikkje senda nokon dyr på beite, og areala har blitt slått. Fellesbeita Trollneset og Balemyr hadde til saman åtte medlemar som fekk beiterestriksjonar. Dermed vart det færre å fordela fellesbeitet sine kostnader på, og dei andre medlemane leid også tap. Dette tapet må eventuelt dekkast av kompensasjonen til dei som fekk beiterestriksjonar.
 

Effektfullt tilskudd til utsiktsrydding

Gir vakrere landskap og arbeid til skogsentreprenører i dårlige tider.

Ordningen med tilskudd til utsiktsrydding langs offentlig vei er en del av tiltakspakka i revidert nasjonalbudsjett. Kommunene, Statens vegvesen og AT-skog har stått for prosjektene i Aust-Agder.

Eksempel på god landskapseffekt av ryddeprosjekt langs RV-9 ved Byglandsfjorden.
Eksempel på god landskapseffekt av ryddeprosjekt langs RV-9 ved Byglandsfjorden. Foto: Hans Birger Nilsen

God effekt
Det har vært noe ulik respons i kommunene, fra meget god til at det ikke har vært søkt midler. Hovedkonklusjonen er at tilskuddsordningen har fungert svært tilfredsstillende og raskt skapt arbeidsvolumer til en presset skogsentreprenørbransje. Ryddeprosjekter med store landskapseffekter har blitt realisert.
 
Disse prosjektene har ikke hatt andre finansieringsmuligheter, og vi regner med at ingen av prosjektene hadde kommet i gang uten denne tilskuddsordningen. Oppdragene har skapt positiv publisitet for skogbruksnæringen og vakt berettiget oppmerksomhet fra presse, trafikanter og allmennhet.

0,8 millioner til 13 prosjekter
I mangel på tilstrekkelig stor bevilgning har Fylkesmannen avslått flere søknader og i tillegg redusert tilskuddsprosenten i forhold til det nivået vi først gikk ut med. Det er gitt tilsagn til i alt 13 hovedprosjekter (herav en rekke underprosjekter), og hele bevilgningen på 0,8 millioner kroner for 2009 er fordelt. De fleste av disse ryddeoppdragene ferdigstilles innen desember måned.

De 13 prosjektene har en samlet kostnadsramme på 2 millioner kroner. Egenandelen har stort sett kommunene og vegvesenet stått for. Det er behandlet et samlet areal på ca. 1600 dekar og en total veilengde på ca. 100 km. Antall arbeidstimer er stipulert til 2500 timer.
 

Utnyttelse av bioenergi fra skogen i Grimstad

Regjeringen innførte i vinter en støtteordning for uttak av skogsvirke til bioenergi. Dette skal bedre økonomien i utnyttelse av bioenergi og bidra til å øke bruken.

Med bakgrunn i denne muligheten har Jan Ellingsen på sin eiendom på Skiftenes ryddet veikanter og lagt opp virket med kvisten på i store hauger. På hogstflater like ved vei har han også tatt ut greiner og topper (GROT), som også legges opp for lagring. Planen er at etter neste sommers tørk, skal dette virket hogges til flis og utnyttes i en biovarmesentral.

Agder Miljø A/S har inngått avtale med Ellingsen om kjøp av virket. Firmaet har avtaler om levering av fyringsflis til flere kunder, blant annet Agder Energi Varme A/S som leverer fjernvarme i flere av byene på Agder. De siste ukene har det vært stor aktivitet med flishogging. Det er viktig å hogge opp virket som har fått tørke over sommeren før det utsettes for nedbør av betydning. Flisa blåses i konteinere eller annet transportutstyr og lagres under tak.
 

Allsidig næringsaktivitet på Hesnes Gartneri

Katrine Hesnes Jarnes og Frode Jarnes har overtatt og videreutviklet en allsidig bedrift i Grimstad. For dette fikk de bygdeutviklingsprisen for Aust-Agder 2009.

Gartneriet overtok paret av Katrines foreldre, Inger Marie og Svein Olsen. Grønnsaker, bær og blomster produseres for eget salg og leveres til serveringsbedrifter i distriktet. I drivhusene finnes tomater av mange slag, paprika og agurk, i alt 31 forskjellige grønnsaker.

Frode Jarnes er kokk og sammen med Bjørnar Amdahl driver han Hesnes Gartneri Kjøkken. I gårdsbutikk og serveringslokale tilbys egenproduserte bakerovnsbrød, is og diverse menyer dominert av lokalproduserte råvarer. Hesnes Gartneri har mottatt bygdeutviklingsmidler til byggingen av gårdsutsalg og serveringslokale med kjøkken.

Katrine Hesnes Jarnes har utdanning innen markedsføring. Virksomheten sysselsetter ni personer. Hesnes Gartneri baserer seg på miljøvennlig energi i form av flisfyring. Flisfyringsanlegget er støttet over Bioenergiprogrammet.

Eierne av Hesnes Gartneri og Hesnes Gartneri Kjøkken, fra venstre: Frode Jarnes, Katrine Hesnes Jarnes og Bjørnar Amdahl
Eierne av Hesnes Gartneri og Hesnes Gartneri Kjøkken, fra venstre: Frode Jarnes, Katrine Hesnes Jarnes og Bjørnar Amdahl. Foto: Marit S. Kvaale.'

Forsidebilde: Tom Haga