Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Østfold 2/2009

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fylkesnytt: Fylkesmannen i Østfold er ute med et nytt nummer av fylkesnytt. Denne utgaven inneholder blant annet en nyhet om etablering av mentorordning for kvinnelige entreprenører. Mentorprosjektet i Østfold skal medvirke til at flere kvinner etablerer vekstbedrifter i fylket.

Fylkesnytt: Fylkesmannen i Østfold er ute med et nytt nummer av fylkesnytt. Denne utgaven inneholder blant annet en nyhet om etablering av mentorordning for kvinnelige entreprenører. Mentorprosjektet i Østfold skal medvirke til at flere kvinner etablerer vekstbedrifter i fylket.

Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.

__________________________________

Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet.

 

Naturarven som verdiskapet i Østfold og Akershus

”Naturarven som verdiskaper - med vektlegging av våtmarks-, vann- og kystbaserte opplevelser i Akershus og Østfold”. Det er navnet på et pågående forstudie, hvor målet er et hovedprosjekt i Miljøverndepartementet og Kommunal- og regionaldepartementets verdiskapingsprogram ”Naturarven som verdiskaper” i 2010. Programmet, som ledes av Direktoratet for Naturforvaltning, finansierer forstudiet.

Prosjektgruppe naturarven. Øystein Toverud, Anne-Louise Daae, Anna Kristine Jahr Røine, Karin O. Sullivan. Foto: Jon Brevig
Prosjektgruppe naturarven. Øystein Toverud, Anne-Louise Daae, Anna Kristine Jahr Røine, Karin O. Sullivan. Foto: Jon Brevig

Prosjektet tar utgangspunkt i noen utvalgte våtmarker og vannområder i Akershus og Østfold.  Våtmarksområdene ligger i nærheten av store befolkningskonsentrasjoner, er mye brukt av lokalbefolkningen til rekreasjon og friluftsliv og tilfredsstiller en rekke kvaliteter satt av Fylkesmennene. De ligger strategisk i forhold til næringsutvikling og har allerede noe tilrettelegging, og/eller planer for tilrettelegging. Prosjektet er spesielt interessant i forhold til å stimulere til næringsutvikling innen grønt reiseliv med bygdebasert- og småskala reiseliv rundt de områdene som inngår i prosjektet. Økt verdiskaping og bedriftsøkonomisk lønnsomhet rundt ekte natur- og kulturopplevelser med basis i bygdas og gårdenes ressurser kan være aktuelt. Dette kan være reiselivsrettede aktiviteter på gården som er basert på mat, kultur og natur, og da særlig koblet opp mot  aktivitetsbaserte opplevelser som vandring, sykling og fugletitting.

Prosjektet bygger på to likeverdige delprosjekt:

  1. Innsjøen Øyeren med spesiell vekt på Ramsarområdet Nordre Øyeren naturreservat.
  2. Ramsarområdene Kurefjorden (Rygge og Råde) og Øra (Fredrikstad) samt våtmarksreservatene Gjølsjøen (Marker), Lysakermoa (Eidsberg) og Hæra (Trøgstad)

Mål ved prosjektet er å:

  • Stimulere til produktutvikling, verdiskaping og kunnskapsformidling gjennom tilrettelegging, informasjon, samarbeid og koordinering mellom grunneiere, aktuelle brukere, kommuner, kompetansemiljøer og reiselivet. 
  • Få frem gode eksempler på hvordan reiselivet og turistbasert næring kan benytte seg av vann-, og våtmarkbasert naturarv i et miljøbevisst perspektiv.  Herunder naturveiledning som metode for å gi informasjon og kunnskap om naturarven.
  • Tilrettelegge for bærekraftig bruk og forvaltning av naturarven som kan stimulere til næringsutvikling og verdiskaping uten å forbruke, eller forringe naturarven.
  • Legge vekt på en rasjonell utforming av alle tiltak med tanke på størst mulig overføringsverdi for grunneiere, brukere av verdiarven, kommunene og offentlig forvaltning.
  • Tiltakene skal i den grad det er praktisk mulig ha universell utforming. 

Fugletitting Gjølsjøen, Marker, Østfold. Foto Anne-Louise Daa
Fugletitting Gjølsjøen, Marker, Østfold. Foto Anne-Louise Daa

Fylkesmannen i Østfold deltar i prosjektgruppa med sin rådgiver på Grønt reiseliv. Utmarksavdelingen for Akershus og Østfold er prosjektleder. Ellers består prosjektgruppa av: KS, Fetsund lenser og Øyeren Grunneierlag.
  
 

Skogbruk og vann

Norge trenger større fokus på skogbruk og vannmiljø. Skogen har en sentral rolle i vannets kretsløp. Skogen er et filter og har stor betydning for livsvilkårene til dyr og planter i våre vassdraget. Norge har kommet langt i å utvikle et bærekraftig skogbruk med fokus på vern av livsmiljøer. Hva som skjer med vannet på sin ferd gjennom våre skogsområder har imidlertid ikke vært viet like stor interesse.

Vannområdeutvalget Morsa og fylkesmennene i Østfold og Oslo/Akershus har derfor laget et kunnskaps- og veiledningshefte om temaet. Hensikten med heftet er å spre kunnskap til skogeiere og forvaltning angående vannmiljøhensyn som vi mener er viktige i norsk skogbruk. Heftet distribueres i disse dager til grunneiere og skogeiere.

     Brosjyre Skogbruk og vann

 

Etablererservice

Alle med ansvar for næringsutvikling i Østfold har snakket lenge om å etablere mer faste former for å gi etablerere i fylket råd ved oppstarting av ny bedrift eller ny produksjon. Mange går med planer om å starte med noe og hensikten med  Etablererservice er å gi hjelp til å teste ut forretningsideer og få råd og veiledning i hvordan man kan lykkes som etablerer. Nå åpner Etablererservice Østfold, en gratis rådgivningstjeneste for alle som ønsker å starte egen bedrift.

Etablererservice er et tilbud til alle innen landbruk, industri, handel og tjenester og skal gjøre overgangen fra idè til realisering så enkel og kort som mulig. Vi tilbyr kurs og individuelle møter der alle med små eller større planer kan få hjelp.

    Logo Etablererservice Østfold

Bak tilbudet står Østfold fylkeskommune, NAV Østfold, Innovasjon Norge og Fylkesmannen i Østfold, i samarbeid med Sarpsborg kommune.  Østfold Bedriftsenter AS har fått kontrakt på å utføre veiledningstjenesten i en forsøksperiode på tre år. De har lang erfaring med etablererveiledning.

Etablererservice skal ha kontor i Sarpsborg. Det blir også mulighet for å møte Etablererservice på Østfold Næringspark i Askim. Kurs og samlinger vil imidlertid bli holdt rundt i fylket, og det skal bygges opp nettbaserte løsninger som gir god tilgjenglighet til informasjon og kommunikasjon med etablererrådgiver, uavhengig av hvor i fylket man befinner seg.  

 

Mentorordning for kvinner

Som et resultat av at norsk næringsliv knyttet til entreprenørskap domineres av menn, er det satt i gang et prosjekt for å bygge opp en mentorordning for kvinnelige entreprenører i Østfold. En mentorordning er et opplegg der en erfaren person med stor integritet (mentor) opptrer som rådgiver og samtalepartner for en person som ønsker karriereutvikling (personen er ofte kalt adept). Forskning viser at mentorordning er av vital betydning i karriereutvikling, og at de trolig er viktigere for kvinner enn for menn. Kvinnelige entreprenører faller fra i større grad enn menn i løpet av etableringsprosessen.

Mentorprosjektet i Østfold har nå plukket ut foreløpig 11 mentorer og 12 adepter. Disse skal snart kobles slik at hvert adept har sin faste mentor. Frem til mai 2011 vil det bli arrangert 4 årlige samlinger for mentorer og adepter, i tillegg til møtene mellom mentor-adept-parene.  Krav til mentorene har vært at de skal være kvinnelige virksomhetsledere som kan være gode mentorer og rollemodeller for kvinnelige gründere i vekstbedrifter. Krav til adeptene har vært at de skal være kvinnelige gründere i etableringsfasen med vekstpotensiale og ambisjoner for virksomheten. En tredjedel av adeptene er tilknyttet landbruket, både tradisjonell produksjon, men også tilleggsnæringer som Inn på tunet.

Bak prosjektet står Kompetanseoffensiven, LO, NHO, Innovasjon Norge, Fylkesmannen i Østfold, Østfold Fylkeskommune og Østfold Bedriftssenter.

Hovedmålene er å bygge en solid mentorordning som skal medvirke til at det blir flere kvinner som etablerer vekstbedrifter i Østfold.
 

Utsiktsrydding langs veier

SLF har bevilget 500.000,-  til utsiktsrydding langs veier i Østfold. Ordningen vil bli administrert av Fylkesmannen. Det er tiltak langs riksvei 22 sør for Halden og riksvei 21 nordover som er aktuelle i første omgang. Formålet er å åpne opp for utsikt fra veiene til Østfold-landskapet, til glede for de som ferdes langs veiene på sykkel og i bil. Det etterstrebes mest mulig av rydningsvirke til bioenergiformål.

    Vegrydding. Foto: Kåre Kristen Totland
Vegrydding. Foto: Kåre Kristen Totland