Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Buskerud 2/2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fylkesnytt: Fylkesmannen i Buskerud er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt. Dette nummeret inneholder blant annet en artikkel om sommerens seterdrift i Buskerud. På Golsfjellet spesielt er dyrking av fôr i fjellet kombinert med seterdrift helt avgjørende for det enkelte gårdsbruk.

Fylkesnytt: Fylkesmannen i Buskerud er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt. Dette nummeret inneholder blant annet en artikkel om sommerens seterdrift i Buskerud. På Golsfjellet spesielt er dyrking av fôr i fjellet kombinert med seterdrift helt avgjørende for det enkelte gårdsbruk

Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.

__________________________________

Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet.  

”Inn på tunet” løftes i Buskerud - fra ”landbruksgreie til felleseie”

I alt syv kommuner i Buskerud deltar i det nasjonale tre-årige prosjektet ”Inn på tunet-løftet” som omfatter 37 utvalgte kommuner. Målet er å integrere Inn på tunet (IPT) som en del av kommunenes tjenesteproduksjon innen blant annet helse, sosial, omsorg og utdanning.

Fylkesmannen har fått oppdrag fra flere departement om å koordinere og veilede kommunene og andre kjøpere av IPT-tjenester levert av landbruket. Gjennom et eget prosjekt i regi av Fylkesmannen i Buskerud skal IPT-arbeidet i hele Buskerud styrkes! Vi ønsker å motivere og følge opp samtlige av søkerne utover høsten. Det gjelder både de som slapp gjennom nåløyet denne gangen og de som ”foredles” til neste søknadsomgang som er 1. februar 2011. Vi skal også inspirere og vise kommunene mulighetene som generelt ligger i IPT. Eksempler på gode IPT-tiltak skal vises fram gjennom møter og studieturer for tilbydere og kjøpere i kommunene. Nye søknader kan også være aktuelle. 

I tillegg til å veilede kommunene og IPT-bøndene i etablering av tiltak, utvikler vi samarbeidet mellom offentlige virksomheter som har oppdrag innen folkehelse. Fylkesmannen samarbeider med Bufetat (Barne-, ungdoms- og familieetaten) om fosterhjemsarbeid og med NAV (Arbeids- og velferdsetaten) om tilbud innen arbeidstrening og plasser for personer med psykiske lidelser. Bufetat og NAV har gode erfaringer fra samarbeidet med bønder. Spesielt innen psykiatri har vi lange og gode tradisjoner med forpleining i landbruket. Fylkesmannen og Bufetat arrangerer i samarbeid kurs for bønder som potensielle forsterforeldre. Behovet for fosterhjem og andre hjelpetiltak for barn og unge er stort, og kursene har fått svært god respons.

Inn på tunet er ofte et møte mellom mennesker og dyr.
Inn på tunet er ofte et møte mellom mennesker og dyr. Foto: Anita Panman.
 

God seterdrift i Buskerud

Fylkesmannen i Buskerud har gjennomført besøk på i alt åtte setre med melkeproduksjon i Gol og Hemsedal. Bakgrunnen for kontrollene er FMs ansvar for å kontrollere at jordbruksdrift foregår i henhold til gjeldene lover og forskrifter. I dette tilfellet var det tilskudd til seterdrift med melkeproduksjon, som er en del av de regionale miljøtilskuddene for jordbruket i Buskerud som ble kontrollert. Vi kontrollerte seks setre og avla uformelt og uanmeldt besøk på to andre. Samtlige setre hadde melkekyr, dokumentasjon på melkeleveranse i minimum 4 uker og hus til å bo i. Dette er vilkår som fremgår av forskrift for regionale miljøtilskudd for å motta setertilskuddet på 30 000 kroner.

Til tross for at dette er et tilfeldig utplukk av setre, mener vi at de er representative for seterdriften i fylket. Vi sitter igjen med et godt helhetsinntrykk av driften. Seterdriften i disse områdene er viktig for melkeprodusentene spesielt og kulturlandskapet i fjellet generelt. Det gir et åpent og variert landskapsbilde, med en fin kombinasjon av dyr og mennesker, som gjør det attraktivt for turister å besøke disse områdene. På Golsfjellet spesielt er dyrking av fôr i fjellet kombinert med seterdrift helt avgjørende for det enkelte gårdsbruk.

Seterlandskap på Golsfjellet 
Seterlandskap på Golsfjellet. Foto: Pål Morten Skollerud.

Golsfjellet er også kjent for sine flokker med kasjmirgeiter. Geitene gjør en svært god ryddejobb. Ulike arter viere og fjellbjørk blir beita svært godt ned, fjelleiner går tilbake, mens grasdekket går betydelig fram. Geitene tar hånd om rundt ett mål per geit.

Kasjmirgeiter
Kasjmirgeiter i arbeid på Golsfjellet. Foto: Marit S. Hoen.
 

Dr. Elaine Ingham holder kurs i jordstruktur, 18. - 22. oktober i Drammen

I forbindelse med at Buskerud er foregangsfylke innen økologisk landbruk - jordkultur og jordstruktur - arrangerer vi kurset ”Hvordan revitalisere jord ved å bruke kompost og aerob kompostkultur”. Kurset holdes i Drammen 18. til 20. oktober. Foredragsholder dr. Elaine Ingham har to doktorgrader i mikrobiologi og er grunnleggeren av SFI (Soil Foodweb International), som har laboratorier flere steder i verden for å analysere mikrobiologien i jord. Hun har meget bred erfaring med revitalisering av jord både som forsker og rådgiver for bønder i blant annet USA, Canada, Australia og New Zealand. Kurset vil gi innblikk i mikrobiologien i jord og hvordan den kan forbedres og vedlikeholdes. Bønder, veiledere, forskere og andre som er interessert i jord vil kunne ha nytte av dette kurset.

Påmelding innen 1. oktober til anders.naess@c2i.net eller tlf. 95 75 97 65. Kursavgiften er kr. 1.500. Kurset går hver dag fra klokken 09.00 til kl. 16.00. Kurset avholdes på Best Western Globus Hotel. Deltakerne må selv bestille og betale for eventuell overnatting. Overnatting kan bestilles på kurshotellet eller et av de andre hotellene i Drammen. De som melder seg på vil få nærmere opplysninger om hvor de kan bestille overnatting.

Nærmere opplysninger om kurset kan du få ved å henvende deg til Anders Næss eller Øystein Haugerud, oha@fmbu.no tlf. 32 26 67 23 eller mobil 417 61 697.

Profil av jordprøve
Profil av jordprøve. Foto: Øystein Haugerud.
  

Kartinnsynsløsning hos Fylkesmannen i Buskerud

Etter å ha jobbet to år med kartinnsynsløsningen for interne og eksterne brukere av fylkesmannens karttjenester, har løsningen tatt form og fått mange brukere. Løsningen er utviklet i et samarbeidsprosjekt mellom Fylkesmannen i Buskerud (FMBU) og Fylkesmannen i Telemark (FMTE).

Vi er de eneste fylkene som kjører en strengt objektrelatert Oracle-database som følger SOSI-standarden fullt ut. Alle våre data er lagret i en Oracle database, og som innsynsverktøy brukes Norconsult sin Geomedia web map-løsning (wms). Løsningen inneholder i dag de fleste frie wms-tjenestene fra ulike leverandører, alle interne og alle offentlige data. Spennvidden er stor fra N5000 til FKB-data, og løsningen inneholder også matrikkelen med oppdatering én gang per døgn. Løsningen er fullt integrert med Ephorte, som er vårt sak- og arkivsystem.

Løsningen har som den første av sitt slag innebygd gårdskart på nettmodulen fra Skog og landskap. Alle tilgjengelige digitale kommuneplaner og reguleringsplaner blir lagt ut fortløpende. I tillegg til at det er et innsynsverktøy, er det mulig å foreta en rekke analyser i løsningen. Siste nytt er et prøveprosjekt mellom Nore Og Uvdal kommune og Fylkesmannen i Buskerud på et kommende skogtakstprosjekt. Kommunen kan da digitalisere objekter som eiendomsgrenser og tekst i kartet. Dette er umiddelbart tilgjengelig hos oss, og kan brukes som grunnlag for en forenkla takst hvor eiendomsgrenser og tekst er mest mulig korrekt. Dette er bare ett av flere eksempler på hvordan det kan jobbes digitalt mellom interne og eksterne parter.

Plantes det for lite skog?

Skogplantingen i Buskerud fylke og i landet som helhet er nær halvert siden midten av 90-tallet. Samtidig har granavvirkningen vært relativt stabil i den samme perioden. Mesteparten av granavvirkningen skjer gjennom flatehogst, og planting er derfor et naturlig foryngelsestiltak. Statistikken viser derfor at det er et tilsynelatende misforhold mellom granavvirkning og planting.

Samtidig er tilbakemeldingene fra kommunene og de private aktørene i skogbruket i Buskerud ikke fullt så entydige. Det er mange som mener at statistikken ikke gir et riktig bilde, og at forholdene er langt bedre enn det ser ut på papiret.

Landbruksdepartementet har bedt Fylkesmennene i hele landet om sørge for at kommunene gjør en økt innsats på kontroll og oppfølging av foryngelsesbestemmelsene i forskrift om bærekraftig skogbruk. Fylkesmannen i Buskerud har ved hjelp av skogfondstatistikken plukket ut alle skogeiere i fylket som har avvirket mer enn 300 m3 grantømmer i årene 2005 til 2007, og som ikke har registrert påfølgende planting. Til sammen er over 700 skogeiere med en samlet avvirkning på 600 000 m3 med på denne lista.

Disse skogeierne vil nå i første omgang motta informasjon fra kommunene om foryngelsesplikten. De vil også få tilsendt et egenmeldingsskjema der de bes om å redegjøre for den tilsynelatende manglende foryngelsen. Skogeieren kan ha kjøpt planter utenom skogfondsystemet, granvolumet kan være tatt ut i tynning, arealet er omdisponert, det er lagt til rette for naturlig foryngelse osv. Kommunene og Fylkesmannen vil på denne måten få mer kunnskap om hva som ligger bak tallene i statistikken. Samtidig vil man få skilt ut de skogeierne som vil bli fulgt opp med økt kontroll i 2010 og 2011. 

Fylkesmannen i Buskerud har i samarbeid med kommunene tilrettelagt data fra skogfondregnskapet og utarbeidet felles informasjon og egenmeldingsskjema.

Logo ”Fårefestivalen på Gol”Arrangement høsten 2010

Fylkesmannen benytter anledningen til å informere om noen seter- og matarrangement som finner sted denne sensommeren. Ta kontakt for mer informasjon om det enkelte arrangement.