Fylkesnytt fra Østfold 1/2010
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 17.02.2010
Fylkesnytt: Fylkesmannen i Østfold er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt. Du kan blant annet lese om Regional Matkulturs minimesse som arangeres 16. mars.
Fylkesnytt: Fylkesmannen i Østfold er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt. Du kan blant annet lese om Regional Matkulturs minimesse som arangeres 16. mars.
Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.
__________________________________
Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet.
Minimesse
Etter fjorårets suksess inviterer Regional Matkultur også i år 600 kjøkkensjefer fra Østfold, Akershus og Oslo for å bli kjent med de lokale matprodusentene. I samarbeid med NHO - Reiseliv arrangeres minimessen på Kulinarisk Akademi i Oslo.
Kokker fra Regional Matkulturs medlemsbedrifter vil forberede smaksprøver for alle produsentene. Kokkene, som til daglig bruker råvarene som blir presentert på messen, vil presentere produktene på en spennende og for mange ny måte.
Målet med messen er å fremme bruken av lokal mat i serveringsbransjen. Spesielt på de serveringssteder som i dag har lokale retter på menyen. På lengre sikt er målet at Regional Matkultur får flere nye medlemmer som vil være med på å øke fokuset på norsk og lokal mat i eget fylke og nasjonalt.
På fjorårets minimesse hadde vi over 70 kjøkkensjefer på besøk. I år håper vi på minst 100! Velkommen innom lokalene til Kulinariske Akademi i Maridalsv. 87 B i Oslo 16. mars mellom kl. 13.00 - 16.00.
Regional Matkultur er et europeisk konsept. Konseptet bringer de lokale produsentene nærmere serveringsstedene. I dag er 25 regioner i Europa med. Alle regioner har en felles ambisjon om å tilby turister og kunder sin regionale mat og mattradisjoner. Samtlige benytter samme logo. Logoen er blant annet en veiviser og et kvalitetsstempel for turister på reise gjennom Europa. |
|
Bioenergi
I løpet av 2009 har man sett en økt aktivitet innenfor bioenergi fra skogen i Østfold. Noe av årsaken til dette er trolig innføringen av tilskuddsordningen til produksjon av skogsflisråstoff, samt de ekstraordinære sysselsettingsmidlene til utsiktsrydding. Det er vanskelig å kvantifisere økningen siden det ikke finnes historiske tall å sammenligne med, men søknadene har vært jevnt fordelt over fylket og det er gjort flere investeringer i spesialutstyr.
Skal man klare å løfte aktiviteten til et høyere nivå, må det etableres et bedre lokalt marked for skogsflis. Det finnes en del mer eller mindre selvforsynte gårdsanlegg, men det er bare Østfold Skogselskaps flisleveranse til Halden Fengsel som er av en viss størrelse. Både tildelte og søkte fjernvarmekonsesjoner i Østfold kan bidra til at etterspørselen øker. Fra Fylkesmannens side støttes et virkelagringsprosjekt i regi av Norsk institutt for skog og landskap. I tillegg arbeides det med å etablere en nytt bioenergiprosjekt.
Utkjøring av tømmer, bioenergi. Foto: Rune Aae.
Nyskapingskonferanse for landbruket
For å motivere til økt nyskaping i landbruket arrangeres det 8. april 2010 en nyskapingskonferanse i Østfold. Konferansen har som mål å gi deltagerne svar på spørsmål rundt det å etablere ny næring i tilknytning til gårdsdriften, og dermed gjøre det lettere å møte de første utfordringene.
Nyskapingskonferansen er et arrangement for bønder som vurderer, ønsker eller er interessert i å starte en tilleggsnæring på gården. På programmet står suksesshistorier fra de som satset og fikk det til, men også presentasjon av erfaringer fra de som ikke fikk det til og hva de har lært. Dagen vil gi deltagerene anledning til å prate med aktører som er aktuelle for den enkelte i etablererprosessen, utveksle erfaringer og knytte nyttige kontakter.
Konferansen, som skal være på Berby Gård i Halden, arrangeres av Østfold Bondelag, Fylkesmannen i Østfold, Innovasjon Norge og Halden kommune.
Grønt reiseliv i Østfold
Kartlegging
Fylkesmannen i Østfold, avdeling Landbruk, skal i vinter gjennomføre en kartleggings- undersøkelse innen grønt reiseliv i Østfold. Målet er å få en god oversikt over aktører innen grønt reiseliv, både etablerte og potensielle. Behov for rådgiving, kompetanseheving og nettverk vil også bli kartlagt.
Kartleggingen omfatter virksomheter og/eller aktører som driver/ønsker å utvikle aktiviteter basert på mat, kultur, natur og aktivitetsbaserte opplevelser samt overnatting, kurs- og møtevirksomhet, transport etc. Undersøkelsen omfatter aktører med tilknytning til landbruket, men også utmarksbasert virksomhet der virksomheten har sitt utspring i landbruket og/eller ressurser bygda rår over.
- Vi ønsker også å kartlegge signaler fra de som ikke definerer seg som ”reiselivsrelatert” i dag, men som kanskje kunne tenkt seg dette etter hvert. De som har ubrukte ressurser på gården som kan brukes i opplevelsesnæring ønsker vi også å kjenne til, sier Fylkesmannen i Østfold sin grønt reiselivs-kontakt Anne-Louise Daae.
”Ille gøy i Østfold” og ”Med kurs for Østfold”
Fylkesmannen i Østfold ser et behov for å tilrettelegge og mobilisere for en økt verdiskaping og bedriftsøkonomisk lønnsomhet i ressurser som gården og bygda rår over innen overnatting, mat, kultur, natur og aktivitetsbaserte opplevelser. Koblingen mellom landbruksbaserte opplevelser og det tradisjonelle reiselivet har også behov for styrking, og det er en målsetting å tilrettelegge for at det landbruksbaserte reiselivet i større grad skal benytte seg av etablerte system for å nå ut med sine produkter. Dette er bakgrunnen for at Fylkesmannen i Østfold gjennom sin satsning på grønt reiseliv nå tilrettelegger for produktutvikling med utgangspunkt i landbruksbaserte ressurser. Bakteppet for de to utviklingsprosjektene som nå igangsettes er Landbruks- og matdepartementet sin strategi ”Ta landet i Bruk”, Regjeringens reiselivsplan ”Verdifulle opplevelser” og reiselivsplan for Østfold.
”Ille gøy i Østfold” er arbeidsbetegnelsen for familieaktiviteter med basis i aktiviteter innen grønt og bygdebasert reiseliv. Hovedmålgruppen er familier med barn fra 2-7 år.
”Ille gøy” skal være landbruksbaserte, barnevennlige aktiviteter som skal gå til faste tider og dager i høysesongen, og i forhold til kortferiemarkedet ved utvalgte weekender og utvalgte helligdager. Opplegget er tenkt å kombinere gode barneaktiviteter fra tradisjonelt reiseliv med bygdebaserte aktiviteter, og målmarkedet i tilretteleggingsperioden er lokalbefolkningen. En skattejakt fra gård til gård skal være en rød tråd for å skape attraksjonskraft. - Vi har startet opp med en kartlegging og et samarbeid med aktører i Sarpsborg, deriblant Visit Sarpsborg, sier Fylkesmannens grønt reiselivskontakt Anne-Louise Daae. - Fylkesmannen vil være med i tilretteleggingsfasen med veiledning for å få dette opp og stå, men markedsføring, testing, revisjon og salg er næringen selv som må gjøre, sier Daae. Innovasjon Norge, fylkeskommunen og bondelagene er også viktige ressurser for å få dette fra mobilisering til ferdig produkt. |
Matkultur i Østfold. Foto: Per Andersen |
”Med kurs for Østfold” skal være en samlet oversikt over møte- og kurssteder innen det grønne/landbruksbaserte reiselivet i Østfold med tilhørende aktivitetspakker. Pakkene skal utvikles og eies lokalt, og til slutt være del av en ”aktivitetspool” lokalt så vel som regionalt.
Mange innen denne gruppen har gjerne mindre kurs- og møterom på gården som er vanskelig å finne for bedriftsmarkedet. Dette fordi de ikke markedsføres primært som et ”kurs- og konferansested,” eller i de rette kanalene. ”Med kurs for Østfold” skal være et alternativ for mindre møter, lag og foreninger, teambuilding, belønningsturer, kick off, kundemøter etc. som etterspør særegne ”grønne” steder som kan tilby noe annerledes, ekte, og autentisk. Formålet er å synliggjøre ressurser som gården og bygda har innen overnatting, mat, kultur/natur og aktivitetsopplevelser. Tanken er at det lages pakketilbud som kobles opp mot tradisjonelt reiseliv og mer riktige markedskanaler.
For ”Med kurs for Østfold” har Fylkesmannen startet opp med et spennende samarbeid med Rakkestad kommune og ”Navet Næringshage”. De har foretatt en kartlegging av aktuelle og villige aktører som igjen er samlet i 3 ulike områdenettverk med hver sine ansvarlige. Reiseliv Indre Østfold er også en viktig samarbeidspartner i det videre arbeidet.
- Fylkesmannen er opptatt av at landbruksrelatert næring skal ha hovedfokus. Det betyr at minimum en av de 4 hovedbestanddelene i reiselivsproduktet skal gi klingende mynt tilbake til bonden. Vi er også opptatt av å fremme den lokale og regionale matkulturen, og heldigvis er også Rakkestad enig i det, sier en entusiastisk Anne-Louise Daae, grønt reiselivs-kontakt hos Fylkesmannen i Østfold.