Fylkesnytt fra Østfold 2/2010
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 02.07.2010
Fylkesnytt: Fylkesmannen i Østfold er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt. I samarbeid med Fantasi - Fabrikken har de lokale matprodusentene i Østfold vært med på å utvikle produkter og egen meny til ”Stubbefolket”.
Fylkesnytt: Fylkesmannen i Østfold er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt. I samarbeid med Fantasi - Fabrikken har de lokale matprodusentene i Østfold vært med på å utvikle produkter og egen meny til ”Stubbefolket”.
Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.
__________________________________
Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet.
Kraftig reduksjon i fosforgjødslingen i vestre Vansjø
Tiltaksprosjektet i vestre Vansjø er inne i sitt tredje år, og kan allerede vise til gode resultater. Ved hjelp av individuell veiledning, bindende miljøkontrakter og reduserte gjødslingsnormer, har mengden tildelt fosfor per daa blitt betydelig redusert.
kg P/daa |
|||
2004 |
2007 |
2008 |
|
Høstkorn |
2,6 |
1,4 |
0,8 |
Vårkorn |
2,1 |
1,2 |
0,65 |
Poteter |
4,6 |
4,2 |
1,7 |
Eng, gras og beite |
3,9 |
1,2 |
0,03 |
Gjennomsnitt gjødsling for brukere med kontrakt |
2,2 |
1,1 |
0,6 |
Denne nedgangen tilsvarer en akkumulert gjødselreduksjon fra 2004 til 2008 på ca 25 tonn fosfor. Bioforsk følger gjennom ”Fosforprosjektet vestre Vansjø” alle miljøtiltakene som gjennomføres i vestre Vansjø. Sammen med Norsk landbruksrådgiving SørØst er det også gjennomført gjødslingsforsøk i de fleste aktuelle plantekulturene i nedslagsfeltet. Resultatene fra disse forsøkene har bidratt til å gjøre bonden tryggere på at en reduksjon i fosforgjødslingen er fint mulig uten tap i avlingsmengde og kvalitet.
Tiltaksprosjektet i vestre Vansjø inngår også i Nordsjøprogrammets Interreg IV-B prosjekt Aquarius. Prosjektet har partnere fra Sverige, Danmark, Skottland, Tyskland og Nederland - og har som formål å utvikle bonden som vannforvalter, og gjøre bonden i stand til å praktisere bærekraftig og miljøvennlig jordbruk under endrede klimabetingelser.
Stubbefolkmat, et godt og sunt alternativ
Stubbefolkmaten skal markedsføres og prøves ut på Stubbefolkteateret ved Strømfoss sluser som ligger midt i Haldenskanalen. Forestillingen vises 12 dager i juli med premiere 10. juli. I denne perioden skal det være en markedsplass med egen matbod med lokale produkter fra 15 produsenter i distriktet.
”Den lille stubbe” serverer deg en meny du, enn så lenge, ikke finner andre steder. Etter sommerteateret vil produktene og menyen evalueres etter en markedsundersøkelse som blir gjort under teaterforestillingene. Blir produktene og menyene godt mottatt begynner arbeidet med å lisensføre produktene til et større salg i nærmiljøet, fylket og enkelte produkter også nasjonalt.
Eksempler på produktkategorier er Lillebarks jordbær, røversnop, stubbemors bakst, Tveluggs ferske sopp og stubbefars jaktroféer som er kategorien for alt vilt.
Menyen i ”Den stolte Stubbe” gir deg f.eks Stubbefars gjeddeburger, Vandres Hjorteburger, Lille Barks Stubbepølse, Tveluggs skogsoppsuppe med barkebrød, Stubbemors elggryte med stubbeflatbrød og Stubbestinas kaffe og stubbelefse.
Har du lyst til å ta med familien på teaterforestilling eller lese mer om Stubbefolket finner du informasjon på www.stubbefolket.no
Slåttetreff i nasjonalt kulturlandskapsområde
Husmannsplassen Bøensætre i Aremark er, sammen med flere mindre husmannsplasser i området, et av 20 nasjonalt utvalgte kulturlandskapet landet. Målsetningen er å bevare og forvalte spesielt verdifulle landskap og i første omgang er det valgt ut ett i hvert fylke. De nasjonalt utvalgte kulturlandskapsområdene får hvert år midler til skjøtsel og vedlikehold.
Bøensætre. Foto: Fylkesmannen i Østfold
Bøensætre er den største husmannsplassen som inngår i området og eies av Aremark kommune. Bøensætre med omgivelser er et unikt eksempel på husmannskulturen i Østfold og fremstår i dag som en levende husmannsplass med husdyr og fastboende vertskap i et restaurert kulturlandskap slik det fremsto rundt 1900.
De svært artsrike slåttengene har blitt skjøtta på tradisjonell måte med ljåslått i mange år. Årlig arrangeres slåttetreff, så også i år. Helgen 24.-25. juli inviteres det til årets slåttetreff hvor deltagerne kan få kunnskap om slått og andre jordbruksaktiviteter fra gamle dager, samt stedets verdifulle plante- og dyreliv. I tillegg er det muligheter for bading, kanopadling og sosialt samvær med mat og musikk. |
Bøensætre. Foto: Fylkesmannen i Østfold |
To Østfold-kommuner skal løfte Inn på tunet
Blant over 100 søknader fra kommune-Norge gikk prosjektsøknadene fra Fredrikstad og Hobøl/Spydeberg gjennom nåløyet og blir nå Østfolds Inn på tunet-løft-kommuner.
De to kommunene skal i hvert sitt prosjekt kombinere landbrukets ressurser med kommunens behov for nye arenaer og tilbud innen helse og omsorg; såkalte "Inn på tunet"-tilbud.
Fredrikstad kommune skal planlegge og etablere et dagtilbud på gård for yngre personer med demens. Per idag finnes ingen "Inn på tunet"-tilbud for denne gruppen i fylket. Erfaringer fra slike tilbud i blant annet Vestfold er svært positive, både for de demente og deres pårørende. Et dagtilbud kan bidra til daglige positive opplevelser av mestring og forhindre apati og depresjon. Yngre personer har andre behov, interesser og fysiske forutsetninger for aktivitet enn det eldre har. De trenger derfor noe annet enn det som tradisjonelt tilbys eldre personer med demens. Et dagtilbud etablert på et gårdsmiljø vil, i videste forstand, kunne gi et grunnlag for allsidige og meningsfylte aktiviteter.
Hobøl og Spydeberg kommune skal samarbeide med NAV og helse og omsorg om henholdsvis arbeidstreningsplasser på gård ("grønt arbeid") og tilbud innenfor demens, rehabilitering og rus. Grønt arbeid innebefatter praktisk og variert arbeidserfaring, personlig utvikling gjennom arbeid med dyr og planter samt helsefremmende aktivitet. Per idag har vi ett "Grønt arbeid"-tiltak på Skjeltorp gård i Sarpsborg. NAV ønsker et bredt spekter av gode tilbud til personer med psykiske lidelser og "Grønt arbeid" er ett av dem.
Erfaringene viser at et godt Inn på tunet-tilbud gir mestring, trivsel og vekst hos brukerne. Brukerne av Inn på tunet-tjenester kan for eksempel være skoleelever med spesielle behov, psykisk syke, demente og personer med rusproblemer. Å bruke gården som en god, alternativ arena innenfor skole, arbeid, helse og omsorg gir en vinn-vinn-vinn-situasjon; for brukerne av tilbudet, kommunen og landbruket.
Nasjonalt er det 25 prosjekter som har fått midler fra Inn på tunet-løftet i første søknadsrunde. Nesten 6 millioner er fordelt og 650.000,- av dem har gått til Østfold.
- Vi ser en fantastisk entusiasme og vilje til å tenke nytt. Inn på tunet kan bidra til å løse flere av samfunnets utfordringer innen skole-, oppvekst, helse og omsorg, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Det er fortsatt mulig for andre kommuner å bli Inn på tunet-løft-kommuner. Neste søknadsfrist på potten som ble satt for 3 år er 1. februar 2011.
Kontroll av tilskudd til landbruket
Årets kontrollarbeid i Østfold er godt i gang. I tillegg til forvaltningskontrollen av kommunene blir det i 2010 også fokusert på foretakskontroller. Hittil er fem foretak kontrollert. Hensikten med forvaltningskontrollen er å kontrollere kommunens etterlevelse av krav gitt i forvaltningsloven. Hovedfokuset er på bestemmelser om habilitet og saksbehandling. Ved foretakskontroll settes det fokus på om virkelighet og søknad stemmer overens. Hovedmålet med alt kontrollarbeid er imidlertid å sikre at rett tilskudd havner på riktig sted. |
Foto: Tyra Risnes |
I år er det de regionale miljøtilskuddene som står i fokus for kontrollen. Skjøtsel av kulturlandskap, tiltak som ivaretar biologisk mangfold, samt noen forurensingstiltak har blitt kontrollert. I løpet av kontrolldagene har kontrollørene sett mange gode og vel gjennomførte tiltak, men dessverre også oppdaget noen avvik. For å ivareta tilliten til norsk landbruk er det viktig å sikre at det er de gode tiltakene som mottar tilskudd.
Som ”bieffekt” av kontrollarbeidet får kontrollørene også med seg innspill og praktiske problemstillinger fra landbruket. Dette kan vise seg å være nyttig i arbeidet med forvaltningen og utformingen av tilskuddsordningene.
Foto: Therese Elfstrøm