Fylkesnytt fra Østfold 3/2010
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 08.12.2010
Fylkesmannen i Østfold er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt, blant annet med nytt om prosjektet Biogass Østfold 2015. Det treårige prosjektet skal legge til rette for bedre utnyttelse av ressursene i gjødsel og våtorganisk avfall i fylket.
Fylkesmannen i Østfold er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt, blant annet med nytt om prosjektet Biogass Østfold 2015. Det treårige prosjektet skal legge til rette for bedre utnyttelse av ressursene i gjødsel og våtorganisk avfall i fylket.
Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.
__________________________________
Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet.
- Prosjekt Biogass Østfold 2015
- Norsk Matbygg
- Frukt og bær i Østfold
- Østfold og Oslofjorden til Berlin
- Regional Matkultur
Prosjekt Biogass Østfold 2015
Fylkesmannen i Østfold er engasjert i prosjektet ”Biogass Østfold 2015”, som er etablert for å legge til rette for bedre utnyttelse av ressursene i gjødsel og våtorganisk avfall i Østfold. Arbeidet i prosjektet skal blant annet bidra til å sikre
- tilgang til råstoff, dvs. tilgang til gjødsel og organisk avfall
- tilstrekkelig produksjonskapasitet for biogass
- avtaler, transport og lagringssystem for at bioresten skal bli utnyttet optimalt i landbruket som biogjødsel
- distribusjon og bruk av biogass, primært til drivstoff
Prosjektet er et samarbeid mellom flere regionale aktører, der Østfold Fylkeskommune står som prosjekteier. Prosjektet er i startfasen, og skal gå over tre år.
Fra biogassanlegget på Tomb videregående og landbruksstudier i Råde. Foto: Tomb vgs.
Nettverk Landbruk
Mye av arbeidet i prosjektet vil foregå gjennom fire ulike nettverk. ”Nettverk Landbruk” vil ha fokus på innsamling av gjødsel fra landbruk og bruk av biorest til gjødsel og jordforbedring. Første møte i ”Nettverk Landbruk” vil være på Tomb 13. desember. På dette møtet blir det informasjon og diskusjon om hva biogassproduksjon er. Hvilke muligheter som finnes, og hva som er næringens holdning til biogass i landbruket.
Planen er at møtet skal ende opp i etablering av ”nettverk Landbruk” som skal arbeide videre for å utveksle kompetanse og erfaring for å kunne realisere potensialet som ligger i en bærekraftig og lokal utnyttelse av gjødselressursene i Østfold. Vi håper at mange bønder og andre innenfor landbruksrelaterte virksomheter ser mulighetene og ønsker å engasjere seg. Etter møtet blir det omvisning på biogassanlegget på Tomb.
Norsk Matbygg
Det er etablert en gruppe av interesserte korndyrkere i Østfold som skal se på mulighetene for å dyrke bygg spesielt til mat. Et interimstyre skal i løpet av desember fatte vedtekter for et slikt selskap og kartlegge de utfordringene som ligger i å utvikle en betydelig, økonomisk byggproduksjon for et spennende og nytt marked.
Bygg har gjennom tidene vært en av Norges mest dyrkede kornarter, men har i første rekke blitt benyttet som råvare til dyrefôr. Det er det eldste av det kornet vi har dyrket kommersielt her i landet. Derfor er det en historisk produksjon vi ønsker å utvikle og vi erfarer en økende interesse hos forbrukeren fordi bygg har store helsemessige fordeler. Bygg har høyt kostfiberinnhold, spesielt gunstig for personer med diabetes og i forbindelse med vektreduksjon. I tillegg er det preventivt mot hjerte- og karsykdommer og rikt på antioksidanter.
Bygg. Foto: Fylkesmannens landbruksavdeling i Østfold.
Fylkesmannen i Østfold er opptatt av å utvikle nye produkter og nye markeder med utspring i eksisterende volumproduksjoner. Sammen med Norges Vel har vi gjort en forhåndsvurdering av disse mulighetene. Vi har fått verdifulle råd og faglige innspill fra næringen selv, bakere og de som foredler kornet, som Norgesmøllene og COOP Handel. Norsk landbruksrådgiving, Graminor, Nofima Mat og Institutt for Plante- og miljøvitenskap ved UMB har deltatt i arbeidet og vært svært positive.
Frukt og bær i Østfold
Østfold Bondelag ser nå på mulighetene for økt frukt- og bærproduksjon i Østfold. Forprosjektet, som skjer i samarbeid med Askim Frukt-og bærpresseri og Fylkesmannen i Østfold, skal se på lønnsomhet, markedsmuligheter og interessen blant gårdbrukere og eksisterende dyrkere.
Noe av bakgrunnen for prosjektet er signaler fra markedene om at det ønskes mer lokalprodusert frukt og bær. I tillegg dyrkes det relativt lite frukt og bær i Østfold. Per i dag dyrker ca. 65 gårdbrukere frukt og bær på ca. 2000 dekar i Østfold. På ¾ av arealet dyrkes jordbær. Av Norges totale frukt- og bærareal er kun 5 prosent i Østfold. Vestfold, som på mange måter ligner på Østfold som jordbruksfylke, har dobbelt så mye frukt og bærareal som Østfold. Med de gode klima- og jordforholdene og kort avstand til markedene bør Østfold ha et godt potensial for å øke denne produksjonen. |
|
I disse dager gjøres det en markedsundersøkelse mot medlemmer av Regional Matkultur i fylket i tillegg til at det arrangeres fagkveld for interesserte dyrkere.
Østfold og Oslofjorden til Berlin
Mat- og reiselivsbedrifter i Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold reiser sammen til mat- og reiselivsmessen Grüne Woche i Berlin for å markedsføre Oslofjordregionen. Både mat- og serveringdbedrifter og landbruksbaserte opplevelsesaktører er med. Aktørene fra Oslofjorden er jevnt fordelt for å ivareta hele regionen. Fra Østfold deltar Vertshuset Curtisen med Kurt Øraas i spissen som utøvende kokk. Vertshuset Curtisen har følge av blant annet Ekeby, Fiskeland, Bo på landet, Vingulmark, Holli Mølle og Vingulmark.
Mange har beskyldt Oslofjordregionen for å mangle en felles identitet i mat- og reiselivssammenheng. Hva er tradisjonsmat fra Oslofjord-regionen, spør mange seg. Hvor er lokalmaten? En del av målet med vår deltakelse i Berlin er å ta tak i nettopp dette og vise litt av den rike matkulturen vi står for. Det er derfor det er så viktig at vi reiser sammen som en region. Sammen har vi mange produsenter og nettverk som arbeider for å fremme lokal mat og mattradisjon. Vi må samle disse og gjøre lokalmaten tilgjengelig i restauranter og i butikker.
Disse skal vise frem noe av hva Oslofjorden har å by på under neste års Grüne Woche 2011.
Foto: Fylkesmannens landbruksavdeling i Østfold.
Et annet fortrinn vår region har er tilgjengligheten. Med tre av landets største flyplasser, to av de største havneanløpene, og E6 fra Sverige er vi i sannhet inngangsporten til Norge. I dag ankommer mange turister regionen for å reise rett videre til fjord og fjell. De vet ikke bedre. Ingen har fortalt dem om de varme svabergene og det late, gode livet i småbyer nær kysten. De vet ikke om den uberørte villmarken bare noen steinkast fra flyplasser, jernbanestasjoner og riksveier. Det er på tide at vi begynner å fortelle om dette og får dem til å stoppe opp.
Målet er å få flere tyskere til å ha Østfold og Oslofjorden som reisemål. I tillegg til deilig lokal mat, har vi muligheter for en rekke flotte opplevelser i tilgjengelig, uberørt natur. Vi har et kystlandskap verdt et besøk, et mildt og hyggelig klima, masse historie, sykkelstier og store muligheter for vandring.
Regional Matkultur
Regional Matkultur Østfold og Akershus ble stiftet 26. oktober og skal nå være selvdrevet etter flere år som offentlig finansiert utviklingsprosjekt.
Over 60 fremmøtte medlemsbedrifter vitner om stor interesse. My styreleder er John Einar Bakketun fra NHO Reiseliv. Etter stiftelsen fikj Regional Matkultur Østfold og Akershus bygdeutviklingsprisen for Akershus. En flott start for den nystiftede foreningen. Vedtekter og medlemskontingent ble vedtatt på stiftelsesmøtet. Mye har skjedd siden Regional Matkultur-prosjektet startet i Østfold. Østfold-kokken Kurt Øraas er opptatt av lokale råvarer og kom over et annet prosjekt i Skåne; Culinary Heritage. Culinary Heritage ble Regional Matkultur som kunne brukes som felles betegnelse i de nordiske landene. Etter en tid økte regionen til å innbefatte Akershus. nå de siste tre årene også Oslo. |
Regional Matkultur har vært drevet av Norges Vel, som har jobbet for at Regional Matkultur skal drifte seg selv. I dag er det over 90 medlemmer; delikatesse- og gårdsbutikker, små og større matprodusenter, kaféer, hoteller og grossister. Fordelingen mellom serveringssteder og råvareprodusenter er tilnærmet likt fordelt.
Regional Matkultur er et nettverk innen servering og produsenter av lokal mat. Her finner du spisesteder som serverer lokal, kortreist, regional og tradisjonsmat. Regional Matkultur har gjort det enklere for deg som ønsker å nyte maten som har sin opprinnelse i egen region.