Fylkesnytt fra Aust-Agder 2/2012
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 31.10.2012
Fylkesmannen i Aust-Agder er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt, med blant annet en artikkel om krafttak for skogkultur i Agderfylkene og Telemark.
Fylkesmannen i Aust-Agder er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt, med blant annet en artikkel om krafttak for skogkultur i Agderfylkene og Telemark.
Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.
__________________________________
Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet.
- Krafttak for skogkultur i Agderfylkene og Telemark
- Landbruksforum for Aust-Agder
- Aust-Agder nådde jordvernmålet i 2010 og 2011
- Agder Matforum – aktivt samarbeidsorgan
Krafttak for skogkultur i Agderfylkene og Telemark
Skogkultursatsingen i AT Skog har et overordnet mål om at planting, ungskogpleie og markberedning skal økes med minst 50 prosent de neste tre årene.
Aktiviteten i skogbruket avtok merkbart etter årtusenskiftet, spesielt skogkulturarbeidene som planting, markberedning og ungskogpleie. Selv med en sterkt forbedret skogfondsordning uteble resultatene. AT Skog og de tre fylkesmennene ønsker derfor å iverksette tiltak for å øke skogkulturaktiviteten i Agderfylkene og Telemark. Dette er bakgrunnen for et treårig prosjekt og en samarbeidsavtale om skogkultursatsing 2012–2015.
Faghjelp
Erfaringer fra Aust-Agder viser gode resultater i kommuner med en fast etablert faghjelpsordning. Et av mange tiltak er derfor å få til slik ordning i alle kommuner i de tre fylkene. Faghjelpenes arbeid er sesongbetont og varierer fra noen få måneder til halve årsverk i hver enkelt kommune. Den viktigste oppgaven er oppsøkende virksomhet hvor skogkulturbehovet hos den enkelte skogeier vies oppmerksomhet. Faghjelpen har også en prioritert oppgave ovenfor nye skogeiere. Disse får tilbud om gratis befaring og veiledning. Så langt er det etablert faghjelper i 39 av AT Skogs 48 kommuner, flest i Aust-Agder, som i flere år har hatt 100 prosent dekning i alle kommuner.
Skogkulturledere
I prosjektet er det nylig ansatt to skogkulturledere med AT Skog som arbeidsgiver. De viktige arbeidsområdene for disse er
- koordinering og samarbeid med skogeierlag, kommuner og fylker
- overordna ansvar for logistikk, koordinering av planteomsetning og skogkulturaktivitet i egen geografi, herunder arbeidskraftbudsjett
- utarbeidelse av aktivitetsdata på skogeier- og kommunenivå
- å bidra til at flere kommuner alene eller sammen med andre etablerer faghjelpsordninger
- å utvikle dataløsninger og rutiner for kontrahering
- etterkontroll og kvalitetssikring
- å etablere og vedlikeholde kontrakter med entreprenører med høy kvalitet og effektivitet
- å bidra til god service ovenfor skogeier
Dansk skogkulturleder ansatt
Den ene av de nyansatte skogkulturlederne med ansvar for Agderfylkene er danske Thomas Thode Svendsen. Med tidligere bakgrunn i både dansk og svensk skogbruk har han sin mening om Ola Nordmanns innsats i ungskogen:
– De økonomiske rammer for det norske skogbruket synes meget gunstige for en dansk skogbruksleder. Vi har ingen tilskudd til planting for tiden og ingen muligheter som skogfond. Om vi hadde hatt slike muligheter som dere, skulle det ha blitt et Klondyke.
Men hva skal til for å øke aktiviteten?
– Vi må bli bedre til å snakke med skogeierne om skogkultur. Dette gjelder både avklaring av behovet for kulturarbeid i skogen, men også opplysning om lønnsomheten og de unike økonomiske rammene for tiltakene. Dessuten må vi ta fatt i flere av de nye skogeierne og skogeiere som ikke har så mye tid til skogen. Foruten dette skal jeg bidra til å etablere nye og styrke eksisterende faghjelper samt planlegge og effektivisere utførselen av skogkulturoppdrag i AT Skog. Vi må aldri mangle arbeidskraft, og det må være enkelt å opplyse om når våre folk vil være i nærområdet til den enkelte skogeier. Da er det bare å melde seg på med oppdrag.
Landbruksforum for Aust-Agder
I forbindelse med behandlingen av Landbruksmelding for Aust-Agder i sommer vedtok Fylkestinget å opprette et landbruksforum.
I høst vedtok Fylkesutvalget landbruksforumets mandat og representasjon for perioden 2012–2015.
Forumet skal være en arena for samarbeid og utveksling av informasjon mellom landbruksnæringen og fylkeskommunen.
Fylkeskommunen inviterer følgende til å delta i Landbruksforum for Aust-Agder:
- tre politiske representanter fra Aust-Agder fylkeskommune oppnevnt av Fylkesutvalget
- Aust-Agder Bondelag
- Aust-Agder Bonde- og Småbrukarlag
- AT Skog
- Bioforsk Øst
- NHO Agder
- Innovasjon Norge
- Fylkesmannen i Aust-Agder
Aust-Agder nådde jordvernmålet i 2010 og 2011
Berre 1,2 prosent av arealet i Aust-Agder er jordbruksareal (kjelde: produksjonstilskot). Dette tilsvarer ca. 1 dekar jord pr. innbyggjar. Det er med andre ord god grunn til å ta vare på den dyrka jorda i fylket.
Omdisponert jordbruksareal i Aust-Agder og jordvernmålet.
I følgje jordvernmålet om halvering av omdisponeringa frå 2010 i forhold til perioden 1994–2003 skal Aust-Agder halda nivået under 91 dekar i året i snitt. Dei to siste åra har Aust-Agder klart dette med god margin, 46 dekar i 2010 og 52 dekar i 2011.
Ingen av Aust-Agder-kommunane har kome på Statens landbruksforvaltning si liste over kommunane som har omdisponert mest areal.
Omdisponert i promille av jordbruksareal i drift i 2011. Kjelder: Produksjonstilskot og KOSTRA.
Jordbruksareal totalt, |
Omdisponert, |
Del omdisponert, |
|
Telemark |
246 428 |
89 |
0,36 |
Aust-Agder |
111 592 |
52 |
0,47 |
Vest-Agder |
189 330 |
300 |
1,58 |
Heile landet |
9 982 818 |
6 648 |
0,67 |
Samanlikna med nabofylka omdisponerer Aust-Agder mindre del av jordbruksarealet enn Vest-Agder, men meir enn Telemark. Aust-Agder ligg godt under landsgjennomsnittet.
Innan arealforvaltning er jordvern ei høgt prioritert oppgåve for Fylkesmannen, og kommuneplan-prosessane er sentrale i kommunedialogen. Dei største jordressursane ligg i kommunane langs kysten, samtidig som det er her potensialet for konfliktar med samferdsel, bustadområde og byutvikling er størst. Skal me halda jordvern målet, må kommunane føra ein restriktiv politikk.
Agder Matforum – aktivt samarbeidsorgan
Agder Matforum er et medlemsstyrt samarbeidsorgan for virksomheter innen produksjon av mat og drikke i regionen. Det ble etablert høsten 2007 etter initiativ fra næringsmiddelbedrifter på Agder. I dag er 50 små og store virksomheter medlem i Agder Matforum. |
Agder Matforum sitt hovedformål er å fremme regional næringsmiddelproduksjon og -foredling og bidra til å utnytte felleskapets ressurser og kompetanse til beste for fellesskapet og den enkelte medlemsbedrift. Agder Matforum skal være en møteplass og en katalysator for samarbeid mellom medlemsbedriftene på områder som produktutvikling, produksjon og markedsføring. Forumet vil også organisere fellestiltak og prosjekter. Agder Matforum er opptatt av å fremme kortreist og lokal mat og skape interesse for lokale mattradisjoner og ta vare på disse.
Utvikling av mattilbudet i Dyreparken er et samarbeidsprosjekt over flere år støttet av Innovasjon Norge. Utgangspunktet er sunn mat med lokal opprinnelse, gjerne bygget på lokale tradisjoner. Ca. 25 medlemsbedrifter deltar i dette prosjektet.
Fra i høst har Agder Matforum blitt prosjekteier for Lokalmat Agder og forstudie Det nordiske måltid – Skagerrak-aksen.
Prosjektet Lokalmat Agder skal utvikle produsentene, koble aktørene i verdikjeden og arbeide for økt forbruk av lokal mat. Prosjektet varer ut 2013 og bygger på gode erfaringer fra prosjektet Lokal mat fra Agder 2009–2012.
Forstudiet Det nordiske måltid – Skagerrak-aksen skal legge grunnen for en nordisk satsing med et felles prosjekt innen mat og reiseliv. Forprosjektet skal løfte spørsmålet om hvilke fellesnevnere lokal mat og matkultur har i Skagerrakregionen og se på hvilke utfordringer bedrifter innen mat og reiselivet i regionen står ovenfor i dag.