Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Nord-Trøndelag 1/2012

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fylkesmannen i Nord-Trøndelag er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt, blant annet med en artikkel om byggeskikk og byggeskikkprisen.

Fylkesmannen i Nord-Trøndelag er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt, blant annet med en artikkel om byggeskikk og byggeskikkprisen.

Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.

__________________________________

Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet.  

Byggeskikk og byggeskikkprisen

Gårdstun og landbruksbygninger er en viktig del av kulturarven vår og bidrar til lokal og regional identitet. Som del av kulturlandskapet er denne bygningsmassen et viktig fellesgode for samfunnet. For eierne kan det være ei stor utfordring å vedlikeholde den store bygningsmassen på en gård, men mange gjør en fremragende innsats for å ivareta byggeskikken gjennom løpende vedlikehold, restaurering av eldre bygninger og ved tilpassing av tilbygg eller nybygg til eksisterende bygninger. Byggeskikkskikkprisen skal bidra til å synliggjøre og honorere denne innsatsen som landbruket bidrar med.

Bardal gård i Steinkjer

Bardal gård i Steinkjer (Foto: Erik Stenvik)

Det er Miljø- og kulturlandskapsgruppa i Nord-Trøndelag som står bak prisen. Den er et rådgivende organ for Fylkesmannens landbruksavdeling og er sammensatt av representanter for faglagene og rådgivningstjenesten for jordbruket, fylkeskommunen og fylkesmannen.

Bardal gård i Steinkjer

Bardal gård i Steinkjer (Foto: Erik Stenvik)

Det kom inn forslag på i alt 10 kandidater. Alle gårdene er gode eksempler på bevaring av kulturarv og god byggeskikk og eierne fortjener honnør for innsatsen de har lagt ned. Det var derfor ingen enkel oppgave å kåre vinneren, men Miljø- og kulturlandskapsgruppa har gjort følgende vedtak:

Bardal gnr 464/1 i Steinkjer ved Einar Morten Bardal tildeles byggeskikkprisen for landbruket i Nord-Trøndelag for 2011 ut fra ei samla vurdering. Det er lagt vekt på følgende momenter:

  • Tunet på Bardal omfatter flere eldre bygninger som er karakteristiske for trøndersk byggeskikk og gårdsbebyggelse. Disse bygningene er godt vedlikeholdt, og det er lagt vekt på bevaring av bygningenes opprinnelige preg. Samtidig er det foretatt oppgraderinger innvendig som gjør at bygningene fortsatt fungerer til blant anna boligformål og husdyrdrift.
  • Nyere bygninger til verksted- og lagerformål er tilpassa den gamle bygningsmassen i stil, materialbruk og fargevalg slik att tunet framstår som en harmonisk helhet til tross for at bygningene er oppført over en periode på mer enn 150 år.
  • Tunet med bygningene og parkanlegget rundt utgjør ei flott ramme omkring det kjente bergkunstfeltet med helleristninger fra steinalder og bronsealder. Adkomsten er skilta og det finnes parkeringsmulighet for besøkende.
  • På grunn av eierens innsats er Bardal er et godt eksempel på hvordan landbruket gjennom videreføring av god byggeskikk bidrar til å ta vare på kulturarven og kulturlandskapet til beste for samfunnet og allmennheten. 
Bardal gård i Steinkjer

Bardal gård i Steinkjer (Foto: Erik Stenvik)

Prisen består av et diplom og kr 10 000 til vinneren. Samtlige kandidater får boka "Bygg i By og Bygd" av Kolbein Dahle som en takk for at de stilte opp og som inspirasjon til å fortsette innsatsen for god byggeskikk i landbruket.

Bardal gård i Steinkjer

Bardal gård i Steinkjer (Foto: Erik Stenvik)


Arbeidsgruppe for økt avvirkning

En bredt sammensatt arbeidsgruppe er etablert for å se på muligheten for å øke avvirkningen i Nord-Trøndelag. Gruppen har nå hatt sitt første møte.

Skogbruket og skogindustrien i Nord-Trøndelag er svært viktig for fylket med tanke på verdiskaping, sysselsetting og eksport. Skognæringa har likevel et stort potensial for økt aktivitet og verdiskaping. Dette gjennom økt hogst, økt trebruk og aktive skogtiltak som samtidig gir positive klimaeffekter.

Skogsmaskin

Skogsmaskin (Foto: Landbruks- og matdepartementet)

Etablerte arbeidsgruppe
Sentrale representanter for industrien i fylket tok i oktober i fjor et initiativ ovenfor Fylkesmannen i Nord-Trøndelag for å diskutere økt avvirking. Dette har resultert i at det nå er nedsatt en egen bredt sammensatt arbeidsgruppe som skal se nærmere på mulighetene for å legge til rette for økt avvirkning. Gruppen består av representanter fra Nord-Trøndelag fylkeskomme, Allskog, Norske Skog, Inntre, SB skog, og tre representanter fra Fylkesmannen i Nord-Trøndelag. Gruppen ledes av assisterende fylkesmann Oddbjørn Nordset.

Importerer tømmer
I motsetning til andre regioner i landet må industrien i fylket importere tømmer. Næringen ønsker mer tømmer fra Trøndelag for å redusere transportkostnadene og bedre sin konkurranseevne. Stående kubikkmasse og tilvekst i skogene i fylket viser at det innenfor rammene av bærekraftig skogbruk fortsatt er et stort potensial for økt avvirkning. Det anslås at det er grunnlag for en årlig avvirkning i størrelsesorden 700 000 kbm. I fjor gikk avvirkningen ned om lag fem prosent sammenlignet med året før. Avvirkningen endte i fjor på omlag 420 000 kbm.

Tømmer

Tømmer (Foto: Landbruks- og matdepartementet)

Hvor går IN-bonden?

- Et veivalgsprosjekt for landbruket i Indre Namdal

Bakgrunn:
Indre Namdal er en region med 6 kommuner i Namdalen i Nord-Trøndelag. Samlet har kommunene ca 9000 innbyggere og 443 foretak som søker produksjonstilskudd. Landbruket er viktigste næring og regionens hjørnesteinsbedrift. Etter forslag fra jordbrukssjefene i de 6 kommunene (Grong, Høylandet, Namsskogan, Røyrvik, Lierne og Snåsa) ble prosjektet løftet til Indre Namdal regionråd som søkte finansiering på prosjektet og la det ut på anbud.

Behovet for prosjektet er en erkjennelse av at regionen er avhengig av et sterkt og robust landbruk. Et sterkt og robust landbruk skapes gjennom flinke og dyktige bønder i samspill med faglag og forvaltning. En bevisst veivalgsprosess for bondefamilien er viktig for å bevisstgjøre omkring personlige ressurser, verdier og muligheter på egen eiendom.

Prosjektet går over tre år og er finansiert av Indre Namdal Regionråd, Grong, Høylandet, Namsskogan, Røyrvik, Lierne og Snåsa kommuner, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Nord-Trøndelag fylkeskommune, Nord-Trøndelag bondelag, Nord-Trøndelag bonde- og småbrukarlag samt Allskog. Prosjektleder er Norsk Landbruksrådgivning Namdal.

Innhold og gjennomføring:
Prosjektet består av 4 faser. Fase 1 er en kartleggingsfase der aktive bønder ble intervjuet. Skjemaet består av 32 spørsmål med spørsmål om hvordan arealene forvaltes, investeringsintervall på gården, framtidstro, samarbeid, framtidsplaner, spørsmål om årsaker til usikkerhet omkring drift, hva som er viktig for brukeren ved gårdsoverdragelse og hvorvidt de vil anbefale ungdom å gå inn i landbruket som yrke. Svarene er sammenfattet i en rapport som finnes på hjemmesiden til Norsk Landbruksrådgivning Namdal: http://namdal.lr.no Bildet av landbruket er Indre Namdal er sammensatt, 50 prosent tror på økt produksjon på egen gård, mens 30 prosent er usikre på framtida i landbruket. 10 prosent vil avslutte driften på bruket.

Fase 2 var et motivasjonsseminar for landbruket der målsettingen var: Å settes landbruket i Indre Namdal i et internasjonalt perspektiv og derigjennom skape stolthet over å være bønder i regionen. Her deltok Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk, Fylkesjordsjef Anstein Lyngstad og Humørbonde Geir Styve. Andre dag i seminaret hadde vi 8 gode eksempler på bønder som får det til, med presentasjoner og stands med følgende overskrifter: Optimistiske volumprodusenter, Med gården som ramme for ny næringsutvikling, Min Visjon og Å lykkes med markedskanaler i nye næringer.

Bondemøte

Bondemøte (Foto: Jostein Aardal/Namdalsavisa)

Prosjektet er nå inne i fase 3 der vi arrangerer kurs med veivalg-tema. Disse vil være Bonden som bedriftsleder, eierskifte, med gården som ramme for ny næringsutvikling, investeringsøkonomi og bruksutbygging.

I fase 4 er det tilbud om individuell rådgivning, med 10 timer pr bruk. Målet med rådgivningen er å gi bonden noen verktøy for å ta veivalg og igjennom en regnskapsanalyse synliggjøre det økonomiske handlingsrommet.