Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Østfold 2/2013

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fylkesmannen i Østfold er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt. I denne utgaven finner du blant annet en artikkel om den sene våronna i Østfold.

Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.

__________________________________

Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet.

 

Sen våronn i Østfold

En kald april og mai, kombinert med dyp tele i jorda og en god del nedbør i mai gjorde årets våronn spesielt sen i fylket. I starten av juni var nærmere halvparten av kornarealet i Østfold fortsatt usådd. Heldigvis ble forholdene noe bedre de to første ukene i juni og rundt midten av juni var det aller meste av kornet i jorda. Noen få jorder står imidlertid fortsatt ”urørt”. Landbruksforvaltningen i noen østfoldkommuner har meldt om en del dårlige åkre, så det blir spennende å se resultatene av årets kornhøst. Vi håper at resten av vekstsesongen blir god og kan veie opp noe for sen såing.

Nysådd åker i Våler 9. juni 2013 med grasdekt vannvei.
Nysådd åker i Våler 9. juni 2013 med grasdekt vannvei. (Foto: Hege Aae)

 

Tilskudd til bygging av skogsbilveier

Det ytes normalt tilskudd til ombygging og nybygging av skogsbilveier. Årets pott er imidlertid oppbrukt allerede. I revidert nasjonalbudsjett som skal behandles av stortinget før sommerferien, er det foreslått en ny pott som er øremerket ombygging av skogsbilveier. Østfold vil ventelig få sin andel av den tildelingen, slik at det forhåpentligvis kan ytes statsbidrag utover høsten 2013. Tildelingssatsene pr prosjekt vil ligge omkring 25 prosent av byggekostnaden. Skogfondsordningen er også svært gunstig til denne typen tiltak. 
  

Stor etterspørsel etter midler til oppføring av rovdyravvisende gjerder i Østfold

Østfold har 137 bruk med sau, og er samtidig er en del av forvaltningsområdet for ynglende ulv. Det medfører at ynglende ulv skal få etablere seg innenfor forvaltningsområdet så lenge bestanden ligger innenfor fastsatte regionale bestandsmål. Det jobbes derfor mot et permanent skille mellom rovdyr og beitedyr med rovdyravvisende gjerder for alle rovdyrutsatte besetninger. 

Rovviltnemnda for Østfold, Oslo og Akershus har fastsatt kriterier og prioriteringer for fordelingen av midlene til forebyggende og konfliktdempende tiltak. Støtten begrenses til aktive husdyrbrukere som driver næring. Bruk med sau prioriteres foran storfe. Bruk innenfor eller i nærheten av ulveetableringer prioriteres også foran andre. Det gis tilskudd opp til 2/3 av kostnaden til materiell og oppsett av gjerde.

I 2013 fikk Østfold tildelt 1,1 millioner kroner for bruk til forebyggende tiltak. Vi mottok 35 søknader med en samlet kostnad på ca 4,6 millioner kroner. Midlene er fordelt på 14 tiltak, og det vil bli satt opp ca 34 km med rovdyravvisende gjerder i år. I overkant av 550 søyer med lam blir derfor sikret med rovdyravvisende gjerder i Østfold i 2013.

Sau
(Foto: Bjørn Rustad, Opphavsrett Fylkesmannen i Østfold og Østfold Bondelag)

 

Muligheter for mer produksjon av frukt og bær

Norsk Landbruksrådgivning Viken har nylig gjort en forundersøkelse i Østfold og Follo for å vurdere interesse og muligheter for å øke produksjonen av frukt og bær i området. Undersøkelsen konkluderer med at det ligger til rette for å dyrke mer frukt og bær.

I undersøkelsen ble det foretatt dybdeintervjuer med flere frukt- og bærdyrkere. Generelt viser undersøkelsen at det har vært god økonomi i produksjonene de siste årene og dyrkerne er stort sett tilfredse. Utfordringene er i hovedsak de store økonomiske variasjonene fra år til år, samt ”jungelen” av regelverk og samarbeid med myndighetene. Andre utfordringer er store etableringskostnader og noe mangel på egnet jord.

Eplehage Haugsten gård, Fredrikstad.
Eplehage - Haugsten gård, Fredrikstad. (Foto: Hege Aae)

Fakta om frukt og bær i Østfold
Forholdene ligger godt til rette for produksjon av frukt og bær i Østfold. Likevel er kun ca. 5 % av Norges frukt- og bærareal i fylket. Av frukt er det tilnærmet bare epler som dyrkes i Østfold, ca. 240 dekar i 2012. De siste årene er det anlagt flere nye eplefelt, og en stor andel er økologisk.

Jordbær dyrkes på 85 % av bærarealet i Østfold. Dette utgjør ca. 1400 dekar. I likhet med utviklingen nasjonalt er antall jordbærprodusenter mer enn halvert i perioden 2000-2011. Arealet er litt redusert, men tilnærmet det samme. Årsakene er blant annet flere våte somre på rad med dårlige avlinger og liten inntekt. Den norske jordbærproduksjonen dekker ikke etterspørselen og det importeres jordbær hele året.

Mer frukt og bær fra Østfold i framtiden?
Det er et mål å øke produksjonen av frukt og bær i Østfold. I slutten av juni samles Fylkesmennene rundt Oslofjorden for å diskutere felles utfordringer knyttet til produksjon av frukt og bær. Målet er et samarbeidsprosjekt for å få fart på frukt- og bærproduksjonen på sørøstlandet.

Bringebær Apelsvoll
Bringebær - Apelsvoll (Foto: Hege Aae)

 

Nakenbygg spirer i Østfold

Det er sådd hele 2000 daa nakenbygg i Østfold denne våren. Såkornet er kanadisk og nakenbygget har helt unike og svært gode helsebringende egenskaper. Kornet spirer og alt ser foreløpig lovende ut. Nå venter de om lag 10 bøndene på høstens resultater. 

Det er Norsk Matbygg SA som står bak dyrkingen av nakenbygg. Norsk matbygg SA ble stiftet og etablert i 2011 gjennom initiering av Fylkesmannen i Østfold og Det Kgl. Selskap for Norges Vel. Selskapet er nå produsenteid. Hensikten var å sette fokus på plantevekster som ut fra tradisjon, klimatiske forhold, kunnskap og erfaring vil ha muligheter for å videreutvikles til nye forretningsområder.

Bygg har dokumentert helseeffekt. Nye byggsorter med positive helseeffekter til humant konsum har vært det bærende element i etableringen av selskapet. Det høye innholdet av beta-glukaner er hva som gjør nakenbygget så sunt. Siden kornet er agnløst forsvinner ikke det verdifulle beta-glukanet under tresking og maling.

Norsk Matbygg SA samarbeider med kanadiske forskningsmiljøer om sortsforedling og ny teknologi for produktutvikling. De prøvedyrker det skallfrie matbygget i samarbeid med Norsk landbruksrådgivning. Nå har selskapet også fått en tre-årig prosjektfinansiering gjennom Norsk Forskningsråd for utvikling og etablering av ny teknologi i Norge gjennom prosjektet: "Nye kornprodukter basert på innovative møllefraksjoner fra Norsk dyrket nakenbygg".

Norsk Matbygg har registrert DUGA som sitt varemerke for hele Norden DUGA skal stå for kunnskap og sunt måltid. DUGA betyr ”å vite hvordan” på gammelnorsk, men også ”å strekke til” eller ”være nok”. DUGA er utledet av ordet ”dugurd” som på nynorsk og dialekt betyr et mellommåltid på formiddagen, mellom frokost og middag.

Bygg byggåker Apelsvoll
Byggåker - Apelsvoll (Foto: Hege Aae)

 

Refotografering av utvalgt kulturlandskap

Fylkesmannen skal refotografere Bøensætre med plasser, nasjonalt utvalgt kulturlandskap i Østfold. Fylkesmannen håper nå å få samlet inn gamle landskapsbilder fra området. 

Refotograferingens formål er å dokumentere utviklingen i landskapet generelt, men også å bidra til økt kunnskap, engasjement og forståelse omkring landskapsverdiene blant grunneiere, øvrig befolkning og regional forvaltning. Selve fotograferingen kommer til å gjennomføres i andre halvdel av august 2013 av Oskar Puschmann, Norsk institutt for skog og landskap.

Bøensætre med plasser består av husmannsplassene Bøensætre, Knatterød, Lagerholt, søndre Størholtet og Størholtødegården, samt stua på Søndre Størholtet, nedre Sørenskas og Bøensætrehagan.

Bøensæter
Bøensæter (Foto: Vidar Asheim)
 

Regionalt bygdeutviklingsprogram for Østfold 2013-2016

Forside Regionalt bygdeutviklingsprogram for Østfold 2013-2016
Forside Regionalt bygdeutviklingsprogram for Østfold 2013-2016.

Siden forrige fylkesnytt har Fylkesmannen i Østfold, i samarbeid med det regionale partnerskapet, ferdigstilt regionalt bygdeutviklingsprogram for Østfold for perioden 2013-2016. 

De regionale bygdeutviklingsprogrammene skal bidra til å styrke og samordne det regionale nærings- og miljøarbeidet på landbruks- og matområdet. Det skal inneholde regionale planter og virkemidler for  å fremme landbruksbasert næringsutvikling og målrette miljø- og klimaarbeidet i sektoren. 

Programmet består av tre hoveddeler: