Historisk arkiv

Etter Hongkong - veien videre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Etter Hongkong - veien videre

Ministermøtet i Hongkong ble avsluttet søndag 18.12.05. I motsetning til på forrige ministermøte som ble avholdt i Cancun i 2003, klarte de 150 medlemslandene i WTO å bli enige om en ministererklæring i Hongkong. Målsettingen om å avslutte forhandlingene og bli enige om en avtale innen utgangen av 2006 står fast.

Ministererklæringen fra Hongkong er ett av tre dokumenter som danner grunnlaget for det videre arbeidet i forhandlingene. De to andre grunnlagsdokumentene er mandatet for denne forhandlingsrunden som ble fastsatt i Doha i 2001 og det såkalte rammeverket for videre forhandlinger som medlemslandene ble enige om i Genève i juli 2004.

I Hongkong ble man enige om å ha klart innen utgangen av april 2006, størrelsen på tollreduksjoner og kutt i landbruksstøtte som skal foretas. Deretter var opplegget at medlemslandene i tiden fram til utgangen av juli 2006 skulle legge frem sine tilbud om hvilke tiltak disse vil gjøre for å imøte­komme enigheten fra april. Deretter skulle alle tilbudene godkjennes av alle medlemslandene i tiden mellom august og desember 2006.

Ved utgangen av april konkluderte forhandlerne i Genève med at ikke være mulig å holde fristen 30.04.06 for å ferdigstille regelverket for reduksjon av tollsatser og internstøtte. Heller ikke på møter i juli 2006 klarte forhandlerne å komme til enighet om dette. I slutten av juli ble derfor forhandlingene suspendert på ubestemt tid.

Etter at man eventuelt er blitt enige om en ny avtale, må medlemslandene godkjenne denne i sine respektive parlamenter. For USA sin del går forhandlingsmandatet i Kongressen ut i juli 2007.


31.07.06