Historisk arkiv

Ministermøtet i Hongkong desember 2005

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Ministermøtet i Hongkong desember 2005

På dette møtet var ministere fra de 149 medlemslandene samlet. Målet for møtet var å komme et skritt videre i prosessen med å avslutte den pågående forhandlingsrunden (Doha-runden) hvor man prøver å bli enige om en fornyet multilateral handelsavtale.

Møtet ble avsluttet søndag 18. desember, og man ble enige om en ministererklæring som danner grunnlaget for videre arbeid sammen med mandatet fra ministerkonferansen i Doha i 2001 og rammeverket fra Genève, juli 2004. Målet om å avslutte forhandlingene i løpet av 2006 står fast. For å kunne holde på den målsettingen er det bestemt at innen utgangen av april 2006, skal man ha blitt enige om hvor store tollreduksjoner og kutt i internstøtte som skal foretas. Landene skal legge frem sine tilbud om hvilke tiltak disse vil gjøre for å imøtekomme enigheten fra april innen utgangen av juli 2006. Doha-runden omfatter bla forhandlinger på landbruk, tjenester og markedsadgang for industrivarer inkludert fisk. Landbruk er det mest sentrale forhandlingsområdet.

Resultater for landbruksområdet
Nedenfor oppsummeres kort de viktigste punktene man ble enige om innenfor forhandlingsområdet landbruk på ministermøtet i Hongkong i desember 2005.

Eksportkonkurranse
Alle former for eksportsubsidier skal elimineres innen utgangen av 2013. En vesentlig del av disse skal fjernes i løpet av den første halvdelen av implementeringsperioden, dvs. innen utgangen av 2010. Kriteriene for hvordan andre former for eksportstøtte, for eksempel eksportkreditter, statshandelsforetak og matvarehjelp skal behandles, skal man bli enige om innen utgangen av april 2006. I tillegg er man enige om at eksportsubsidier for bomull skal avvikles raskere, dvs. innen utgangen av 2006.

Markedsadgang
Alle varer (definert som tollinjer) skal fordeles i fire bånd etter hvor høye tollsatser de har. Ulike tollkutt skal foretas for de varer som havner i de enkelte bånd, med utgangspunkt i at de høyeste tollsatsene skal reduseres mest. Samtidig skal man kunne definere noen produkter som sensitive, og disse skal utsettes for lavere tollkutt. Hvor store tollreduksjoner som skal foretas, skal man bli enige om innen utgangen av april 2006.

Internstøtte
Medlemslandene inndeles i tre bånd etter hvor høyt internt støttenivå de har, og de land med høyest støttenivå skal kutte sin interne støtte mest. EU havner da i det øverste båndet, USA og Japan i det neste og alle andre i det siste båndet. Samtidig er man enige om at de landene i det tredje båndet som har høyt relativt støttenivå (inkl Norge) skal ta noe høyere kutt. Hvor store kutt i internstøtte som skal foretas, skal man bli enige om innen utgangen av april 2006.

De minst utviklede landene (MUL)
Man er enige om at MUL skal ha toll- og kvotefrihet for minst 97% av alle sine varer inn til i-landenes markeder innen utgangen av 2008. Dette gjelder også inn til andre mer utviklede u-lands markeder dersom de selv mener de er i en posisjon til å gi toll- og kvotefrihet til MUL. I tillegg har i-landene forpliktet seg til å sikre at preferanser bidrar til økt markedsadgang for MUL.


20.12.05