Historisk arkiv

Bjørnøy møtte kinesisk delegasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Helen Bjørnøy mottok mandag 11. september en delegasjon fra Kina. Delegasjonen besto av myndighetene i provinsen Guizhou og i byen Zunyi. I Zunyi har Statens forurensningstilsyn (SFT) et treårig samarbeidsprosjekt med forurensningsmyndighetene og industrien for å effektivisere kontroll og tilsyn med industrien i området.

Dato: 12.09.06

Miljøvernminister Helen Bjørnøy møter kinesisk delegasjon

Miljøvernminister Helen Bjørnøy mottok mandag 11. september en delegasjon fra Kina. Delegasjonen besto av myndighetene i provinsen Guizhou og i byen Zunyi. I Zunyi har Statens forurensningstilsyn (SFT) et treårig samarbeidsprosjekt med forurensningsmyndighetene og industrien for å effektivisere kontroll og tilsyn med industrien i området. Det er også et mål å styrke miljøkompetansen generelt. Prosjektet kom i gang i 2005.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy sammen med en delegasjon fra Zunyi i Kina. En av de mest forurensede byene i Kina. Foto: Miljøverndepartementet.Provinsen Guizhou, med sine 35 millioner innbyggere, er et prioritert område for bistandssamarbeid både fra norsk og kinesisk side. Byen Zunyi er blant de 50 mest forurensede byene i Kina og har alvorlige miljøproblemer, med svært dårlig luft- og vannkvalitet.
Miljøvernminister Helen Bjørnøy sammen
med en delegasjon fra Zunyi i Kina. En av
de mest forurensede byene i Kina. Foto:
Miljøverndepartementet.

Forurensende industri har hovedansvaret for dagens situasjon, men også kullfyring fra husholdningene bidrar til den dårlige luftkvaliteten.

– Jeg håper og tror SFTs prosjekt i Zunyi bidrar til å bedre miljøet. Ved å styrke miljøforvaltningen i området vil dette ha en effekt også på lang sikt, sier Bjørnøy.

Delegasjonen fra Guizhou og Zunyi er den samme som vil ta imot miljøvernminister Bjørnøy og utviklingsminister Erik Solheim under deres besøk i Kina i uke 39. Bjørnøy skal, etter besøk hos SFTs samarbeidspartnere i Zunyi, møte den kinesiske miljøvernministeren, FN-organisasjoner, Verdensbanken og frivillige organisasjoner i Beijing.

Bakgrunn om SFTs prosjekt

Samarbeidet mellom SFT og ”Zunyi Environmental Protection Bureau” kom i stand som følge av den norske miljøvernministerens besøk i provinsen Guizhou i 1999. Forslaget til samarbeid ble utarbeidet i 2002 i fellesskap av provinsmyndighetene i Guizhou, miljømyndighetene i Zunyi og SFT. Prosjektet startet i januar 2005, da en samarbeidsavtale ble underskrevet.

Selv om konsesjonssystemet for industrien har et klart forbedringspotensial, er det manglende eller feil oppfølging av eksisterende krav som utgjør den største utfordringen i Zunyi. Dette er også prosjektets hovedfokus. En effektiv rapportering og god kommunikasjon med industri og befolkning er viktig for å få til en effektiv og god forvaltning, og er derfor inkludert i programmet.

Kontaktpersoner:

Eva Nordvik/ Marianne Gjørv 22 24 60 27
SFT ved Rune Vistad 22 57 36 55