Historisk arkiv

Bjørnøy møtte Tangoraekspedisjonen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Helen Bjørnøy møtte i dag deltakere fra Tangaroaekspedisjonen. De har fulgt i Thor Heyerdahls berømte seilas over Stillehavet. På veien har de samlet inn miljøinformasjon.

Dato: 23.08.06

Bjørnøy møtte Tangoraekspedisjonen

Miljøvernminister Helen Bjørnøy møtte i dag deltakere fra Tangaroaekspedisjonen. De har fulgt i Thor Heyerdahls berømte seilas over Stillehavet. På veien har de samlet inn miljøinformasjon.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy med deltakerne fra Tangonaraekspedisjonen. Foto: Miljøverndepartementet.Ekspedisjonen har seilt under et såkalt økologisk manifest som baserer seg på Thor Heyerdahls tanker og ideer om miljøtilstand og miljøforvaltning. Målsettingen til ekspedisjonen har blant annet vært å bidra til bedre miljøforvaltning gjennom å spre kunnskap, informasjon og interesse for miljøet og for naturfagene.
Miljøvernminister Helen Bjørnøy med del-
takerne fra Tangonaraekspedisjonen.
Foto: Miljøverndepartementet.

De har særlig vært opptatt av korallrevene og revenes betydning for det biologiske mangfoldet i havet. Under møtet med Bjørnøy pekte ekspedisjonsmedlemmene på Norges spesielle ansvar som havnasjon til å forvalte våre korallrev og havmiljø, særlig i nord. De tok til orde for en restriktiv politikk når det gjelder olje og gassutvinning i nord, og oppfordret til økt forskning for å få økt kunnskap om økosystemer og bunnforhold i våre nordlige havområder.

De poengterte også betydningen av å ivareta verdens regnskoger. Dette fordi flåten denne gang måtte bygges av balsatrær fra plantasjer da regnskogsområdet der Heyerdahl hentet sine balsatrær omtrent er utryddet.

Ekspedisjonen har under sin ferd tatt 45 vannprøver i områder der det knapt er menneskelig aktivitet. De har også tatt galleprøver av all fisk som ble tatt opp for å måle oppsamling av miljøgifter. Målsettingen har vært å dokumentere den ”usynlige” forurensningen.

Det er stor interesse i forskningsmiljøet for disse prøvene da de kan gi svar på den globale forurensningssituasjonen. Ekspedisjonen samarbeider også med UNEP (FNs miljøorganisasjon) og vil forfatte en miljørapport fra sin ferd. Statsråden minnet ekspedisjonen om at Norge er vertskap for Verdens miljødag 5.juni i Tromsø, og oppfordret ekspedisjonen til å lansere Tangaroas miljørapport til UNEP i anledning miljødagen.