Historisk arkiv

EUs miljørådsmøte 27. juni 2006 i Luxembourg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

EUs miljøråd vedtok en formell felles holdning for REACH-regelverket på sitt møte 27. juni 2006. Miljørådet kom til politisk enighet om direktiv om flomvern, og det ble enighet om direktiv for luftkvalitet. Videre behandlet miljørådet følgende saker: GMO, strategien for biodrivstoff / handlingsplan for biomasse, LIFE+ og de tematiske strategiene for avfall og bymiljø.

Finlands formannskap
Finland, ved miljøminister Enestam, ga en orientering om miljøprioriteringene i programmet for det finske EU-formannskapet i 2. halvår 2006. Enestam karakteriserte programmet som kompakt og krevende. Finland skal blant annet koordinere og representere EU ved 18 internasjonale møter. Høyest prioritet gis til klimapolitikk, biologisk mangfold, det sjette miljøhandlingsprogrammet og REACH-regelverket.

Direktiv om flomvern
Miljørådet kom til politisk enighet om direktivet med følgende hovedpunkter: foreløpige flomrisikoanalyser skal foreligge i løpet av 2012 og forvaltningsplaner i løpet av 2015 med revisjon hvert sjette år. Regelverket har en spesiell mekanisme som skal ivareta forvaltningen av områder som deles av flere land.

Direktiv om luftkvalitet
Miljørådet ønsket ikke å endre gjeldende grenseverdier. En ikke-bindende grenseverdi for PM 2,5 som innføres i 2010 vil bli bindende i 2015 (25 mikrogram/m3> i begge tilfeller). Nasjonale planer skal dokumentere intensjonene. Man ble enige om å vurdere å gjøre et reduksjonsmål for eksponering av PM 2,5 i bymiljø bindende, samt å vurdere muligheten til å utsette oppfyllelsen av grenseverdiene for PM 10 i inntil tre år (fra 2007 til 2010). Siden Europaparlamentet (EP) ennå ikke har behandlet saken i første lesning, må rådet komme tilbake og bekrefte en politisk enighet (felles holdning) når EPs holdning foreligger.

Tematiske strategier for avfall og for bymiljø

Miljørådet vedtok rådskonklusjoner i tråd med det som var avklart på forhånd (se presserapporten).

Genmodifiserte organismer
Miljørådet diskuterte utviklingen siden saken sist var oppe, i mars, samt hvordan man går videre. Kommisjonens tiltak for å forbedre prosessene knyttet til risikovurderinger under gjeldende lovgivning ble satt pris på. Flere land understreket viktigheten av å legge føre var-prinsippet til grunn ved vurdering av risiko og godkjenning av produkter.

Strategi for biodrivstoff/handlingsplan for biomasse
Miljørådet diskuterte miljøaspektene ved de ovennevnte energiinitiativene, og hovedkonklusjonene vil bli spilt inn i arbeidet med den handlingsplanen for energipolitikken som Det europeiske råd skal vedta ved vårtoppmøtet i 2007. Tyskland annonserte at de under sitt formannskap vil arrangere en konferanse om biomasse.

Videre vedtok Miljørådet en formell felles holdning for REACH-regelverket i tråd med den politiske enigheten som ble oppnådd i desember i fjor, samt en felles holdning for det nye miljøfinansieringsinstrumentet LIFE+.

En foreløpig offisiell oppsummering fra rådsmøtet kan finnes på følgende lenke:

http://www.consilium.europa.eu/ueDocs/cms_Data/docs/pressData/en/envir/90281.pdf