Historisk arkiv

Fremtidsrettet CO2-håndtering på Sleipner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Statoil har siden 1996 fanget 1 million tonn CO2 årlig og lagret den 800-1000 meter under havbunnen, i den såkalte Utsira-formasjonen. Samtidig har Statoil betalt mye mindre CO2-avgift enn de ellers ville ha gjort.

Pressemelding

Dato: 12.09.06

Miljøvernminister Helen Bjørnøy:

- Fremtidsrettet CO2-håndtering på Sleipner

Statoil har siden 1996 fanget 1 million tonn CO2 årlig og lagret den 800-1000 meter under havbunnen, i den såkalte Utsira-formasjonen. Samtidig har Statoil betalt mye mindre CO2-avgift enn de ellers ville ha gjort.

Statssekretær Henriette Westhrin, miljøvernminister Helen Bjørnøy, miljødirektør i Statoil Tor Fjæran og produksjonsdirektør for Sleipner Bente Aleksandersen. Foto: Harald Pettersen.- Jeg er imponert over hva Statoil har fått til på Sleipner. Statoil har stått for en nødvendig satsing på miljøteknologi. De har skaffet seg solid kompetanse og erfaring, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy i forbindelse med at hun i dag besøker Sleipner-plattformen i Nordsjøen.
Statssekretær Henriette Westhrin, miljøvernminister Helen Bjørnøy, miljødirektør i Statoil Tor Fjæran og produksjonsdirektør for Sleipner Bente Aleksandersen. Foto: Harald Pettersen.

Statoil sparer årlig 300 millioner kroner i CO2-avgift gjennom å lagre klimagassen i geologiske formasjoner under havbunnen. Investeringen i anlegget kostet i utgangspunktet 600 millioner kroner. – Dette er et eksempel på hvordan CO2-avgiften har bidratt til å utløse mer miljøvennlige løsninger. CO2-håndtering vil være et viktig virkemiddel i klimapolitikken i tiden som kommer. Norge har unike muligheter til å ligge i front internasjonalt. Slik kan vi fremstå som et utstillingsvindu for miljøteknologi for omverden og bidra til teknologiutvikling på verdensbasis, sier Bjørnøy.

Storavisen Los Angeles Times skrev nylig om Statoils prosjekt ved Sleipner-plattformen. CO2-lagringen trekkes fram som et eksempel på hvordan bedrifter kan møte fremtidens krav til reduksjon av CO2-utslipp. Mange forskere mener at fangst og underjordisk lagring av CO2 vil være en viktig del av løsningen på verdens klimaproblemer i tiden som kommer, skriver avisen.

Kontaktperson: Rådgiver Tonje Cecilie Hagen Geiran, tlf: 22 24 58 57