Historisk arkiv

Miljøvernministeren besøkte Aursjøenprosjektet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Helen Bjørnøy besøkte Aursjøen som ligger på fjellet mellom Dombås og Sunndalsøra onsdag 19.juli.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy besøkte Aursjøen som ligger på fjellet mellom Dombås og Sunndalsøra onsdag 19.juli. Vannmagasinet er for tiden neddemmet i forbindelse med reparasjoner. Her driver arkeologer utgravning av kulturminner som har vært nedemmet i over 50 år.

Miljøvernministeren besøkte Aursjøenprosjektet

Prosjektet ledes av Oppland fylkeskommune og er et samarbeid med blant annet Riksantikvaren og Statskraft som har vannkraftkonsesjonen for Aursjøen. Gjennom dette samarbeidet har Riksantikvaren bidratt med om lag ¾ million kroner.

(20.07.06)

Opprinnelig var det tre små sjøer som lå her, Gautsjøen, Grynningen og Aursjøen. Mellom disse sjøene har det i flere tusen år gått store reintrekk mellom øst og vest på våren og høsten. Og det er helt naturlig at mennesker har høstet av naturens goder i dette området som også er rikt på fisk.

- Jeg synes det er imponerende å se hvordan dette gode samarbeidet har etablert et prosjekt som har fremskaffet ny og viktig kunnskap om ressursutnyttingen av dette fjellområdet Dette gir oss forståelse av hvordan menneskene til alle tider har brukt og utnyttet ulike ressurser på en god måte, sier Helen Bjørnøy.

Statsråd Bjørnøy fikk også anledning til å prøve seg som arkeolog. Ved Gautsjøen, sør i Aursjømagasinet, ligger en flere tusen år gammel steinalderboplass hvor det er gjort spennende funn av slipte pilespisser av skifer. Her fikk statsråden prøve hvordan det er å være arkeolog for en dag.

Reparasjonene av dammen er snart ferdige og lukene vil igjen stenges. Det betyr at vannet stiger atter engang. Prioriteringen av hvilke områder som skal registreres og graves ut må derfor gjøres med hard hånd fremover mot september og slutten på feltsesongen for arkeologene ved Aursjøen.

Miljøvernministeren besøkte Aursjøenprosjektet