Historisk arkiv

Nye miljørapporter fra EEA og OECD

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

På miljøvernministermøtet i Beograd 10.-12.oktober presenteres to miljørapporter. European Environment Agency (EEA) offentliggjør sin fjerde miljørapport, og OECD legger fram rapporten om miljøtilstanden i tidligere sovjetrepublikker.

Rapportene gir en meget god oversikt over miljøtilstanden og utviklingstrender i Europa, Kaukasus og Sentral-Asia, det vil si den pan-Europeiske delen av virkeområdet til United Nations Economic Commission for Europa (UNECE). Begge rapportene viser at selv om mye er gjort, så gjenstår det svært mye før de store miljøproblemene er løst i fattige områder som Balkan, Kaukasus og Sentral-Asia.

På flere områder går utviklingen i gal retning. Tapet av det biologiske mangfoldet fortsetter, og regionens bidrag til klimagassutslippene fortsetter å øke.

Norge, over Utenriksdepartementets budsjett, har bidratt med betydelige midler til miljøtiltak på Balkan og de tidligere sovjetrepublikkene. Støtten har gått til prosjekter innen områdene vann og sanitær, avfall, energi, biologisk mangfold og styrking av miljøforvaltningen.

- Norge har i mange år bidratt aktivt til å løse de store miljøproblemene i dette området. Norge har et moralsk ansvar til å bidra som et av verdens rikeste land, og vi har klare egeninteresser i å bidra fordi de fleste store miljøproblemene er grenseoverskridende, sier Bjørnøy.

Les EEA-rapporten

Les OECD-rapporten

Les mer om EEA-rapporten på SFTs nettsider

Les mer om ministermøtet i Beograd