Historisk arkiv

Klima & CCS – EU & USA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

EU-kommisjonen kritiserer USAs klimapolitikk samtidig som EU forventer et tettere samarbeid med USA fremover.

EUs statsledere besluttet 9. mars å støtte Kommisjonens forslag fra 10. januar om 20 % unilateral reduksjon av klimagassutslipp innen 2020, fra 1990-nivå og 30 % reduksjon innen 2020 hvis andre store bidragsytere forplikter seg tilsvarende. USA er et av de landene man her referer til. Toppmøtet bekreftet også EUs målsetting om 20 % reduksjon av energiforbruket innen 2020, 20 % fornybar energi innen 2020 og tilrettelegging for utvikling av bærekraftig CCS teknologi (carbon, capture and storage).

European Technology Platform on Zero Emission Fossile Fuels Power Plants (ETP-ZEP), som skal bidra til utvikling av CCS teknologien (hvor både Bellona og Statoil deltar), har fått i oppdrag fra Kommisjonen om å etablere samarbeid med USA på dette området. Det skal holdes et CCS seminar i Brussel 3. mai hvor amerikansk industri og forskning vil være representert. Tilsvarende seminar skal holdes i Washington i løpet av kort tid.

Dimas gikk nylig (9. april) til angrep på USAs klimapolitikk under en konferanse i regi av FNs klimapanel (IPCC) i Brussel. Han sa at USAs tilnærming til klimaproblemene verken bidrar ikke til en ny internasjonal klimaavtale eller til reduksjon av verdens klimautslipp. USA hevder at ikke-målbaserte klimavirkemidler er et godt alternativ til utslippsmål under Kyoto-protokollen, samtidig som deres utslipp er 15 % over 1990-nivå, påpekte Dimas. Han bad Washington om å jobbe hardere for å få til en internasjonal avtale om kutt av utslipp av klimagasser etter 2012. EU forventer et tettere samarbeid med USA fremover og at USA har en positiv holdning under forhandlingene. Han sa videre at USA må gjøre noe slik at andre også gjør noe, og refererte til Kina og Indias motstand mot bindende målsettinger.

Dette er ikke første gang EU kritiserer USAs klimapolitikk, men Dimas utbrudd bekrefter EUs tøffere linje overfor USA i påvente av nye (flere) signaler om at det faktisk er i ferd med å skje en endring i USAs holdning til klimaproblemet.

Av miljøråden i Brussel, Agnethe Dahl