Historisk arkiv

Klimakonferansen i gang på Bali

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Vi er på et av de vakreste stedene på kloden, men samtidig en øy som er svært sårbar for klimaendringer, sa lederen for FNs klimasekretariat Yvo de Boer da han åpnet klimatoppmøtet på Bali mandag.

Norges forhandlingsleder Hanne Bjurstrøm foran en modell av en jordklode under oppvarming. Mandag åpnet klimakonferansen på Bali. Foto: Miljøverndepartementet.
Norges forhandlingsleder Hanne Bjurstrøm foran en modell av en jordklode under oppvarming. Mandag åpnet klimakonferansen på Bali. Foto: Miljøverndepartementet.

Nesten 10.000 delegater, organisasjonsrepresentanter og journalister er samlet til en konferanse som innleder arbeidet med å få på plass en ny klimaavtale som skal gjelde etter 2012. Målet med Bali-konferansen er å lage et veikart for denne prosessen. En ny avtale skal etter planen sluttforhandles i København i 2009.

Møtet på  Bali er det trettende møtet mellom de 192 landene som har tilsluttet seg FNs klimakonvensjon og det tredje møtet mellom de 176 landene som er tilsluttet kyotoavtalen.  

-Resultatet av denne konferansen vil til en viss grad bestemme om Bali og andre sårbare steder blir et tapt paradis eller ikke, sa de Boer.

Han og flere av åpningstalerne understreket at tiltak for å redusere utslipp fra avskoging må prioriteres i en ny avtale. De la også vekt på at tilpasning til klimaendringene er blitt en realitet for alle land, og at det trengs mekanismer for å støtte de fattigste landene, som blir hardest rammet.

-De industrialiserte landene må fortsatt ha lederskapet i klimaarbeidet, sa Yvo de Boer.

Norges forhandlingsleder Hanne Bjurstrøm fra Miljøverndepartementet sier at det viktigste målet er å få på plass en prosess som leder fram til en ny avtale, og at den etterfølger kyotoavtalen slik at man unngår et gap.

- Det som ble sagt under åpningen av klimakonferansen tyder ikke på at landenes posisjoner er fastlåste, selv om mange land er forsiktige med å gi konkrete signaler så tidlig i prosessen. Men flere land er klare på at deadline for å framforhandle en ny avtale er i 2009. Vi må få på plass et forpliktende møteprogram, og her har Norge sagt seg villig til å bidra økonomisk, sier hun.

Mandag ble det bestemt at det skal nedsettes en arbeidsgruppe som skal arbeide fram forslag om veien videre. Dette forslaget skal legges fram for ministrene på høynivådelen i neste uke. Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim leder Norges delegasjon under høynivådelen. Også statsminister Jens Stoltenberg deltar på høynivådelen, mens finansminister Kristin Halvorsen deltar på et finansministermøte som pågår parallelt med klimatoppmøtet.

Til red: Pressekontakt for Hanne Bjurstrøm og den norske delegasjonen fram til 12. desember er Tone Hertzberg, 91 19 13 13. Onsdag 5. desember kl 14.00 holder forhandlingsledelsen en briefing for journalister og organisasjonsrepresentanter på møterom 1027, Nusa Dua Beach Hotel, som ligger rett ved konferansesenteret.