Historisk arkiv

Miljøfest i Tromsø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Gudstjeneste, barnekunst og festforestilling: Åpningen av Verdens miljøverndag ble bredt markert i Tromsø i går.

- Et fantastisk arrangement, sa miljøvernminister Helen Bjørnøy da hun i går deltok på åpningsgudstjenesten i Ishavskatedralen.

Erkebiskop Desmond Tutu ledet gudstjenesten, der gjester fra flere ulike trossamfunn var til stede – i tillegg til H.K.H. Kronprins Haakon. Gudstjenesten ble avsluttet med en prosesjon ned til vannkanten for velsignelse av vannet.

Senere på dagen deltok miljøvernministeren og H.K.H. Kronprins Haakon på åpningen av en internasjonal barnekunstutstilling på Tromsø Museum. Barn over hele verden er blitt invitert til å tegne.Av mer enn 13.000 innkomne bidrag ble 64 tegninger valg ut til utstillingen.

FNs miljøvernprogram UNEP lanserte i går en bok om bærekraftig turisme i polare strøk. Svalbard er et særlig aktuelt område, og miljøvernministeren fulgte derfor opp boken med å presentere Norges tiltak for miljøvennlig turisme.

Temaet for hele arrangementet Verdens miljøverndag er ”Is som smelter – et hett tema?” Issmelting er en av våre største miljøutfordringer. Isen spiller en svært viktig rolle for livet på jorden fordi den reflekterer solvarme og er med å på å holde temperaturen på jorden stabil. Nærmere 1,5 milliarder mennesker er avahengige av vann fra elver som påvirkes av smelting fra snø og is. Av disse er mellom 200 og 300 millioner kritisk avhengig av smeltevann i perioder med lite nedbør.

Åpningsdagen med avsluttet med en direktesendt festforestilling på NRK der snø og issmelting over hele verden var tema. Forestillingen ble overført fra Kulturhuset i Tromsø.