Historisk arkiv

Miljøopprop fra tidligere miljøvernministere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

”Kloden må reddes nå”, heter det i oppropet fra fire tidligere miljøvernministere som ble lagt frem på Røros i går kveld. De ber miljøvernminister Helen Bjørnøy ta det med seg til klimaforhandlingene på Bali til høsten.

Kloden må reddes nå”, heter det i oppropet fra fire tidligere miljøvernministere som ble lagt frem på Røros i går kveld. De ber miljøvernminister Helen Bjørnøy ta det med seg til klimaforhandlingene på Bali til høsten.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy møtte fire tidligere miljøvernministere på Røros. Fra venstre: Guro Fjellanger (V), Thorbjørn Berntsen (Ap), Helen Bjørnøy (SV), Børge Brende (H) og Kristin Hille Valla (Sp).-

Miljøvernminister Helen Bjørnøy møtte fire tidligere miljøvernministere på Røros. Fra venstre: Guro Fjellanger (V), Thorbjørn Berntsen (Ap), Helen Bjørnøy (SV), Børge Brende (H) og Kristin Hille Valla (Sp). (Foto: MD)

I anledning Verdens Miljøverndag 2007 vil vi, tidligere norske miljøvern-ministere, rette en inntrengende appell til verdens ledere om å ha mot til straks å ta de nødvendige beslutninger for å stanse farlige klimaendringer, ta vare på det biologiske mangfoldet, hindre at miljøgifter ødelegger livsgrunnlaget og utrydde fattigdommen, står det videre i teksten.

Oppropet er utarbeidet av Forum for miljø og utvikling, og ble lagt frem på Røros i forbindelse med markeringen av Verdens miljøverndag, som pågår hele uke på Rørros.

I oppropet legger de tidligere miljøvernministrene også stor vekt på at verdens ledere må handle nå, og ikke overlate arbeidet med å snu utviklingen til senere generasjoner.

I sin tale på Røros la miljøvernminister Helen Bjørnøy stor vekt på klimautfordringene.

- Verdens miljøverndag har gitt oss en unik mulighet til å få verdens oppmerksomhet på klimaendringene i polområdene og verdens fjellområder. Dette er viktig for å styrke landenes ambisjoner fram mot de neste klimaforhandlingene i desember. For å forhindre de farligste klimaendringene, må verdens totale utslipp av CO2 mer enn halveres innen 2050. Da må alle land, inkludert Norge, starte omstillingen til lavutslippssamfunn. Mål er satt, tiltak er satt i gang og mer kommer i klimameldingen, sa Bjørnøy i sin tale.