Historisk arkiv

Norsk-indonesisk workshop om klima og avskoging i Indonesia 14-15. november

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Som ledd i klima- og energisamarbeidet mellom Norge og Indonesia vil det 14-15. november 2007 finne sted en workshop i Bogor, Indonesia, om utslippsregnskap fra avskoging og degradering av torvmyrer.

Metoder og utgangspunkter for beregning av utslipp fra avskoging og arealbruksendringer vil stå sentralt i klimaforhandlingene framover, blant annet på møtet på Bali i desember, der ulike forslag til løsninger for å redusere utslipp av klimagasser fra avskoging i utviklingsland står på dagsorden.

Tiltaket utgjør en del av norsk klima- og miljøsamarbeid med Indonesia, og en konkret oppfølging av miljøvernminister Witoelars besøk til Norge i april, og statsminister Stoltenbergs besøk til Indonesia i mars.

Avskoging og arealbruksendringer står for omlag 20% av de globale utslippene av CO2, og så mye som 80% av Indonesias klimagassutslipp. Hvert år hogges mellom 2 og 3 mill. ha skog i Indonesia. Sammen med drenering, brenning og oppdyrking av karbonrike torvmyrer til palmeoljeplantasjer fører dette til utslipp av 2500 mill. tonn CO2-ekvivalenter (i følge World Resources Institutes klimastatistikk), eller 50 ganger Norges utslipp. Det er anslått at det er lagret karbon i torvmyrene i Sørøst-Asia tilsvarende 100 års utslipp fra forbrenning av fossile brensler. Torvmyrene i Sørøst-Asia utgjør kun 0,2% av landarealet i verden, men står allerede for 8% av de globale utslippene av klimagasser, ifølge Wetlands International. Indonesia klatrer fra 16. til 4. plass etter USA, Kina og EU på utslippsstatistikken når disse utslippene tas med i regnskapet. Etablering av stadig nye palmeoljeplantasjer utgjør en viktig drivkraft i avskogingen og drenering av torvmyrene. Palmeolje er mye brukt som tilsetningsstoff i matvarer og kosmetikk, og som råstoff for framstilling av biodiesel.

Mens det er gjort beregninger av utslippene fra internasjonale NGOer og forskningsmiljøer, har Indonesia behov for kunnskapsinnhenting og utvikling av egen kompetanse for hvordan disse utslippene skal håndteres i forhold til klimakonvensjonen og aktuelle forslag om incentiver for reduserte utslipp fra avskoging, så vel som tiltak for restaurering og gjenoppretting av økosystemfunksjonene i de degraderte områdene. Workshopen vil komme til nytte i øvrig norsk miljøsamarbeid med Indonesia, som fokuserer drivkretene bak avskogingen, ulovlig hogst og handel med tropisk tømmer. Resultatene vil også kunne komme til nytte i miljøsamarbeid med Brasil (som også har mesteparten av sin utslipp knyttet til avskoging og arealbruksendring).

Miljøverndepartementet har tatt initiativ til workshopen, CICERO står for faglig innhold i samarbeid med det indonesiske miljøverndepartementet, mens Utenriksdepartementet står for finansiering og praktisk tilrettelegging gjennom den norske ambassaden i Jakarta.

Bakgrunn (pdf) og program (pdf) for workshopen.

Spørsmål kan rettes til

Kristin Rypdal, CICERO, +47 99237127

Leif John Fosse, Miljøverndepartementet tlf. +47 48138102

Mette Kottman, Den norske ambassade i Jakarta, +62 815 97 00 49